3
Košarka

HOTSPORT UGAO: Pet najvećih promašaja na NBA draftu – svi znamo ko ima zagarantovano mesto na listi (FOTO)

Objavljeno: 25.10.18 u 12:55

NBA liga se vratila na naše male ekrane. Pored početka sezone ljubitelji košarke nestrpljivo isčekuju i godišnji NBA draft, tada najveći talenti igre pod obručima dobijaju priliku da njihova zvezda blještavo sjaji. Nekada je tako, a sa druge strane, generalni menadžeri često znaju da pogreše. HotSport vam predstavlja pet najvećih neuspeha NBA drafta.

Krećemo od petog mesta. Navijači Crvene zvezde prepoznaće ga. U dresu crveno-belih pokušao je da se vrati na staze stare slave nakon ozbiljne povrede, ali mu to nije uspelo.

5. ADAM MORISON (3. pik 2006. godine, Šarlot Bobketsi)

Morison i Džej Džej Redik vodili su žestoke bitke na koledžu. Njihov rivalitet nije se preneo u NBA. Redik je blizu upisivanja 10000 poena u profesionalnoj karijeri, a Morison je nakon povrede zadnje lože pokušao da se vrati na teren. Ipak, Bobketsi su ga trejdovali u Lejkerse za Vladu Radmanovića. Usledio je pokušaj restartovanja karijere u Evropi. Nekada treći pik u sezoni 2011 nakon štrajka u NBA nosio je dres Crvene zvezde gde je imao blistave trenutke, ali posle pokušaja u Bešiktašu završio je karijeru.

4. DEŽUAN VAGNER (6. pik 2002. godine Klivlend Kavalirsi)

Bio je pionir u one and done (igranju jedne sezone na koledžu, a potom izlazak na draft). Vagner je u dresu Kamden srednje škole u proseku postizao 42 poena po meču, a rekord škole, koji i dan danas stoji je 100 poena Vagnera. Takođe je postigao najviše poena kao senior (3426)najviše u istoriji Nju Džerzija. Kao ruki beležio je 14 poena po meču. Nakon čega je zbog učestalih povreda često menjao tim. Nakon Klivlenda preselio se u Njujojrk, a potom i Golden Stejt. Kao i mnogi Amerikanci pokušao je da oživi karijeru u Evropi igrajući za Prokom, gde je posle šest utakmica napustio tim zbog povrede.

3. NIKOLOZ ČIKIŠVILI (5. pik 2002. Denver Nagetsi)

Pažnju na sebe Čikišvili skrenuo je igrama u Benetonu pod trenerskom palicom Majka D’Antonija. Za Nagetse je upisao samo 16 nastupa sa prosekom od 6,6 poena. Trejdovan je u Golden Stejt, gde je tokom tri sezone beležio 3,8 poena. Ovaj košarkaški globtroter promenio je čak 24 timova tokom petnaestogodišnje karijere.

2. ANTONI BENET (1. pik 2013. Klivlend Kavalirsi)

Deset godina pošto je Klivlend izabrao najboljeg košarkaša današnjice na draftu (LeBrona Džejmsa) Kavalirsi su krenuli u drugom pravcu i kao prvog pika izabrali jednu od najgorih akvizicija svih vremena uz našeg „prvog pika“ na ovoj listi. Klivlend, Minesota, Toronto i Bruklin Netsi… klubovi su čije je dresove nosio Benet tokom četiri sezona u NBA. U Evropi je igrao u Fenerbahčeu, a potom se vratio u NBA G-league tim Mejn Red Lobsters (filijala Boston Seltiksa). Benet je sa Fenerom osvojio titulu prvaka Evrope.

1.DARKO MILIČIĆ (2. pik 2003. godine Detroit Pistonsi)

Srbi vladaju košarkom, a tako je i listom najgorih akvizicija na draftu. Darko Miličić nalazi se ispred Beneta zbog činjenice da je bio deo najbolje draft klase u proteklih nekoliko decenija. Nakon dve odlične sezone u dresu Hemofarma (igrao u prvom timu sa 16 godina) otisnuo se na NBA draft 2003. godine. Ispred Darka našao se samo LeBron Džejms. Pistonsi su ga uzeli kao talentovanog centra sa željom da oko njega grade frančizu u budućnosti. Koliko su klipovi iz Detroita verovali u njega govori i podatak da su 26. juna 2003. godine u Medison skver gardenu iza Miličića ostali Karmelo Entoni, Kris Boš i Dvejn Vejd, neki od najboljih igrača na svojim pozicijama svih vremena. Miličić se nakon košarke bavio pecanjem i mešovitim borilačkim veštinama. Ostaće upamćen kao prvi Srbin koji je ni kriv ni dužan podigao pehar NBA šampiona. Pored njega, titulu je osvojio i Peđa Stojaković sa Dalas Maveriksima. Nastupao je za Detroit, Orlando, Memfis, Njujork, Minesotu i Boston. Za 11 sezona postigao je 2813 poena, imao 1971 skok i 613 blokade.

FOTO: STARSPORT

Ko radi taj i greši. Ko je po vašem mišljenju najveći promašaj na NBA draftu ikada? Napišite nam vaše mišljenje u komentaru.

0
0

3 Komentara

  1. Super vam je lista, ali Darko nije jedini Srbin koji je postao NBA sampion. Stojakovic je takodje pokupio prsten sa Dalasom.

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter