2
AdmiralBet ABA Liga

FOTO: STARSPORT

PUTEVI GREHA: U fudbalu je to zemljotres, u košarci ga može izazvati, setite se Vujanića i Gurovića! (FOTO)

Objavljeno: 22.10.18 u 19:04

Prelazak Stefana Jankovića iz Crvene zvezde u Partizan ponovo je otvorio temu za koju navijači dva kluba kažu da je ‘smrtni greh’.

Dolazak nekada prvog golmana Crvene zvezde u Partizan izazvao je tektonska pomeranja, zemljotres posle kog su ‘pukom srećom izbegnute žrtve’ (setimo se Đenove). Pre togla Brazilac Kleo je direktno sa ‘Marakane’ prešao u Humsku, ali sem zvižduka i po neke pretnje to nije shvaćeno kao ‘smrtni greh’. Najbolje je prošao Nemanja Radonjić kog navijači Partizana ni ne smatraju svojim delom, a samim tim ni izdajnikom posle dolaska u Crvenu zvezdu.

Kada je reč o košarci tu je atmosfera sasvim drugačija. Odlazaka iz jednog u drugi klub bilo je mnogo više, ali ne i tektonskih podrhtavanja kao u fudbalu. Nogu su još sredinom 90-ih povukli Dejan Tomašević i Dragoljub Vidačić koji su posle dve titule sa Crvenom zvezdom prešli u Partizan, ponovili isti uspeh i crno-bele vratili u Evroligu. Dvojica momaka su tada osetili gnev ‘Delija’, ali ne kao u fudbalskom slučaju Stojkovića i Klea.

Četiri godine kasnije usledio je revanš Crvene zvezde, osvojena je titula, a iz Humske je za Evroligu angažovan reprezentativac Dragan Lukovski. Godinu dana kasnije crveno-bele je pojačao Vladimir Đokić.

FOTO: STARSPORT

Ozbiljan zemljotres u košarci dogodio se leta 2001. godine kada je Miloš Vujanić prešao u Partizan. Kleli su se godinama pre toga navijači Crvene zvezde u svoje dete, bio je alfa i omega tima, te je šamar prelaska u tabor ‘večitog rivala’ baš zaboleo. Do kraja karijere Miloš je osećao ljutnju navijača Crvene zvezde, to mu nije oprošteno. Istog leta Đuro Ostojić je došao u Partizan, iako je potpisao za crveno-bele, ali oni nisu uplatili obeštećenje Lovćenu na vreme, te se centar našao u Humskoj.

Za novi veći zemljotres čekalo se sve do 2005. godine, tada je na Mali Kalemegdan iz Partizana stigao Milan Gurović. ‘Grobare’ je taj transfer toliko pogodio da slavnom srpskom košarkašu nisu pomogle ni brojne medalje koje je doneo našoj zemlji. Dan danas odjekuju vulgarne pesme na račun naše legende, ali je Milan Gurović postao ‘Zvezdin četnik’, čovek koji i dan danas podigne ceo ‘Pionir’, ali i ‘Marakanu’ na noge kada se pojavi.

FOTO: STARSPORT

Potom su usledili bezbolni prelasci, prvo je Boris Bakić raskinuo ugovor sa crno-belima da bi prešao u Crvenu zvezdu, ali to nije jako odjeknulo. Godine 2009 je Lorens Roberts prešao iz Zvezde u Partizan, ali ne sa mnogo halabuke, kasnije je sa crno-belima igrao na F-4 Evrolige. Posle toga su iz jednog u drugog večitog rivala prelazili Darko Balaban i Sava Lešić. Poslednji veći transfer, ali ne sa mnogo buke, dogodio se leta 2012. godine kada je Raško Katić iz Partizana prešao u Crvenu zvezdu. Tu je i Aleksandar Aranitović, on je prešao u Partizan, ali kako nije ostavio veliki trag na Malom Kalemegdanu taj transfer je i zaboravljen.

FOTO: STARSPORT

Danas je odjeknuo prelazak Stefana Jankovića iz Crvene zvezde u Partizan. Ruku na srce u Humsku ide kao slobodan igrač, ali ako je suditi po društveniam mrežama mogao bi da izazove zemljotres. Ne zbog toga što je ostavio veliki trag u sezoni u kojoj su crveno-beli bili samo šampioni Srbije, već zbog tužbe kojom se oslobodio ugovora sa Crvenom zvezdom da bi prešao u Partizan. Američkog đaka, nema sumnje, čeka vruć derbi u novembru.

FOTO: STARSPORT
0
0

2 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter