0
AdmiralBet ABA Liga

FOTO: STARSPORT

NAJAVA ABA LIGE (DRUGI DEO): Može li Zvezda da se vrati na tron preko Budućnosti?

Objavljeno: 27.09.18 u 13:00

U drugom delu naše najave 18. sezone ABA lige koja počinje sutra utakmicama Olimpija – Mornar i Crvena zvezda – Cibona moći ćete da pročitate sa kojim promenama u novu takmičarsku godinu ulaze Budućnost, Krka, Olimpija, Zadar, Mornar, i na kraju naš četvrti predstavnik i aktuelni vicešampion regionalne lige, Crvena zvezda.

Budućnost

FOTO: STARSPORT

Tim iz Podgorice je prošle sezone po šesti put bio u polufinalu, prvi put su se preko Cedevite domogli finalne serije, u kojoj su sa 3-1 bili bolji od Crvene zvezde i tako prekinuli dominaciju crveno-belih. U novu sezonu ulaze kao vladajući šampioni, po imenima znatno ojačanog sastava, ali…

Velika finansijska injekcija dovela je Budućnost do prilike da angažuje Edvina Džeksona i Arona Krafta, potom krilo Kotija Klarka iz ruskog Avtodora, dok su najzvučnija pojačanja krilni centar Erl Klark, nekadašnji pik prve runde NBA drafta (2009. godina, 14. pik, Finiks Sansi), a koji je još igrao za Los Anđeles Lejkerse, Orlando, Njujork Nikse i Klvlend Kavalirse u NBA, odnosno Bešiktaš u Evropi, kao i Alen Omić, prošle godine jedan od najvažnijih šrafova u igri Crvene zvezde. 

Na osnovu imena, Budućnost je ekipa koja bez sumnje ima najviše šansi da odbrani titulu, pogotovo ako se na to doda da je u Podgorici ostao i trojac Gordić – Ivanović – Popović, uz braću Šehović, Ilića… Osnova tima je zadržana, ako se na to dodaju i novopridošli igrači, kvalitet nije sporan. 

Ono što bi moglo da predstavlja veliki problem jeste činjenica da se Budućnost do sada nije susretala sa ovakvim ritmom utakmica, pa ostaje da sačekamo i da vidimo da li će i koliko umor uticati na ekipu. Isto tako, ne bi trebalo ni zanemariti to da će u novu sezonu tim Aleksandra Džikića ući sa nešto drugačijim ulogama u odnosu na prošlu godinu, pa je pred nekadašnjim šefom struke Partizana i zadatak da u hodu sve „kockice“ složi tako da rezultati ne trpe. 

Došli:
Koti Klark (Avtodor Saratov), Edvin Džekson (Barselona), Erl Klark (Bešiktaš), Aron Kraft (Monako), Alen Omić (Crvena zvezda)

Otišli:
Džastin Dolman (Manresa), Kajl Gibson (Bešiktaš), Kajl Lendri

Krka

Slovenački sastav prošle godine je osvojio Drugu ABA ligu i tako obezbedio povratak u „elitu“, a u ovom prelaznom roku cilj je bio zadržati ekipu, mada su stigli Jure Lalić, Jure Balažić i Luka Lapornik, u timu je ostao Marko Jošilo. Sa druge strane, klub je napustio jedan od najvažnijih igrača prošle godine, Žiga Dimec, i otišao u Brešu.

Od ove ekipe teško da možemo očekivati nešto ozbiljniji rezultat, sve sem borbe za opstanak bilo bi veliko iznenađenje, ali nema sumnje da će do bodova u Novom Mestu biti izuzetno teško doći.

Došli:
Jure Balažić (Gazijantep), Jure Lalić (MZT), Luka Lapornik (Steaua)

Otišli:
Matic Šiška, Maj Kovačević (Split), Žiga Dimec (Breša)

Olimpija

FOTO: Olimpija Petrol/Facebook

Iako su pred početak sezone ostali bez Džordana Morgana i Devina Olivera, koji su pojačali Banvit, „zmajčeki“ u nju ulaze znatno stabilniji nego prethodnih godina, jer je dug uz veliku podršku države i grada Ljubljane praktično vraćen, što znači da će se u „Stožicama“ ponovo nadati nekom boljem rezultatu od sredine tabele. Ipak, ova sezona će najverovatnije predstavljati prvi korak u kreiranju tima koji će se u bliskoj budućnosti boriti za trofeje, pošto je tim baziran na mladim snagama poput Aleksandra Lazića (22, došao iz Mege) te godinu dana mlađeg Blaža Mesičeka (21), koji se vratio nakon dve godine u itlaijanskom Brindisiju. Stigli su i Marko Simonović iz Sijene i Luka Šamanić iz drugog tima Barselone. Tu su i Mervin Džons i Džalek Felon. Teško je za očekivati da će uspeti da se izbore za nešto bolji rezultat, ali ukoliko sve krene onako kako bi u ovoj ekipi želeli, nema dileme da će poseta glavnom gradu Ljubljane biti jedno od težih gostovanja u sezoni. 

Došli:
Luka Šamanić (Barselona 2), Marko Simonović (Sijena), Jan Rebec (Šenčur), Miha Lapornik (Kluž), Marvin Džons (Kolos Rodos), Džalek Felton (Severna Karolina), Aleksandar Lazić (Mega Bemaks), Blaž Mesiček (Brindisi), Petar Vujačić (Rogaška)

Otišli:
Džordan Morgan, Devin Oliver (Banvit), Gregor Hrovat (Medi Bejrut), Domen Lorbek (Igokea), Erazem Lorbek, Maks Klanjšček

Zadar

 
 
 
View this post on Instagram

🏀🔥🔥🔥 #4days

A post shared by KK Zadar (@kkzadar) on

Nova sezona – stara priča. Zadrani i u ovu ulaze kao autsajderi, uz Krku su najozbiljniji kandidat za selidbu u niži rang, a ostaje nam da sačekamo i vidimo kako će se snaći novi trener, Aleš Pipan, koji je preuzeo kormilo od Aramisa Naglića.

Pored starosedeoca Luke Božića glavne poluge biće Mario Litl iz Pesara i Malkom Grent iz Astane, ali je ostatak sastava izuzetno „siromašan“ kvalitetom, pa će, ukoliko se Litl i Grent ne pokažu kao ozbiljna pojačanja, Zadrani biti u velikom problemu. 

Došli:
Aleš Pipan (trener), Malkolm Grent (Astana), Mario Litl (Pesara), Petar Marić (Zabok)

Otišli:
Aramis Naglić (trener), Filip Kraljević (Cibona), Ive Ivanov (MZT Skoplje), Jakov Vladovć, Toni Jelenković

Mornar

FOTO: STARSPORT

Bez konkurencije najveće iznenađenje prošle sezone, Mornar želi da ponovi bar plasman u plej-of, a nadu u to im daju ostanak Uroša Lukovića i Strahinje Mićovića, a Mihailo Pavićević je ponovo mnogo pažnje posvetio igračima iz američke Razvojne lige. Stigli su Bronson Kening, Vinston Šepard, stigao je Đorđe Drenovac… Tim iz Bara će igrati Evrokup, pa je pred Pavićevićem zadatak da proba da ekipu dovoljno „utegne“ za nastup na dva fronta. Iz Mornara su otišli Rajli-Ros (Cibona) i Nidam (Monako).

Došli:
Marin Mornar (Boras), Kadin Kerington (Seton Hol), Vinston Šepart (Kanterburi Rems), Bronson Kening (Grand Rapids Drajv), Đorđe Drenovac (Miteldojčer)

Otišli
Brendis Rajli-Ros (Cibona), Derik Nidam (Monako), Marko Ćalić (Sutjeska), Boris Bakić, Andre Spajt

Crvena zvezda

Bili Beron/ FOTO: STARSPORT


Nakon neuspešne prošle godine u kojoj je osvojena titula u Superligi, dok je drugo mesto na Jadranu Zvezdi donelo plasman u Evrokup, crveno-beli se vraćaju gladni trofeja. Stigao je Džo Regland iz Lokomotive na poziciji jedan, kao bek šuter doveden je Bili Beron, na trojci je stiglo pojačanje u vidu Stratosa Perperoglua, kao krilni centar potpisao je Muhamed Faje, a najviše izmena pretrpela je centarska linija, gde su došli Majkl Odžo iz FMP Železnika, kao i povratnici Dušan Ristić i Maik Cirbes. No, najznačajnija promena svakako je dolazak Milana Tomića na mesto trenera.

Prvi trofej je već osvojen, Zvezda je u finalu Superkupa u Laktašima razbila Budućnost, prethodno pobedivši Olimpiju i Cedevitu, pa je jasno da talenat postoji, i da nada u povratak u Evroligu nije bezrazložna. Pored spomenutih igrača, stigli su još Nemanja Nenadić i Boriša Simanić iz FMP Železnika, od kojih navijači očekuju da zablistaju, dok je klub napustio Nemanja Dangubić, novi košarkaš minhenskog Bajerna. Pored Dangubića, tu više nisu ni Lesor, Feldin, Ročesti, Omić, Jovanović, Janković… A u ekipi su ostali Dejan Davidovac, Ognjen Dobrić, Aleksa Radanov i Filip Čović, uz Marka Kešelja. Nova sezona, veliki broj promena, ali ukoliko se po jutru zaista dan poznaje – navijači Zvezde imaju čemu da se nadaju od trenutka kad arbitri podbacivanjem lopte označe početak sezone na utakmici protiv Cibone.

Došli:
Milan Tomić (trener), Bili Beron (Eskišehir), Dušan Ristić (Arizona Vajldkets), Maik Cirbes (Bajern Minhen), Stratos Perperoglu (Hapoel Jerusalim), Muhamed Faje (Prometej Patra), Džo Regland (Lokomotiva Kuban), Majkl Odžo, Boriša Simanić, Nemanja Nenadić (FMP)

Otišli
Džejms Feldin (Hapoel Jerusalim), Nemanja Dangubić (Bajern Minhen), Tejlor Ročesti (Tijanđin Gold Lajons), Alen Omić (Budućnost), Pero Antić (Gostivar), Matijas Lesor (Unikaha), Nikola Jovanović (pozajmica, Trento)

 

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter