Srbija je ‘izvezla’ veliki broj poznatih trenera i igrača u ovom sportu, ali nijedan čovek iz naše zemlje nije vodio jedan NBA tim – ukoliko ne računamo Grega Popovića.

To bi moglo da se promeni već ovoga leta…


Već duže vreme se priča o tome kako bi ovo leto moglo da bude presudno u karijeri Igora Kokoškova. Srbin je nakon osvajanja Evropskog prvenstva sa Slovenijom imao još jednu u nizu dobru sezonu u NBA kao asistent, a uskoro bi mogao da postane i glavni trener i to Finiks Sansa.

Gotovo da su mogućnosti za to iz dana u dan sve veće, što govori i često komentarisanje tamošnje javnosti o Kokoškovu kao prvom treneru Sansa. Međutim, u pomenutu priču uključio se i jedan poznati NBA trener, Kvin Snajder, kome je Kokoškov asistent u Juti.

Snajder je lično u sred plej-ofa dopustio Srbinu da ode u Arizonu na pregovore, a potom se i oglasio o celoj ovoj situaciji:

– Kokoškov je spreman! Verujem da je to samo nagrada za njegov trud i rad. Rekao sam mu da već godinama unazad verujem da je on glavni trener. Trebalo mu je malo vremena da i on sebe vidi na ovaj način, pre svega jer je bio preokupiran svojim poslom. Verujem da je on oduvek bio svestan svog talenta. Ali, oduvek je bio skroman čovek. Prošlog leta dobio je veliku priliku da napreduje i izvukao je veliko iskustvo što mu je pomoglo da poraste još više i očigledno je da je postao neko na koga mogu da se oslonim. U njega ima poverenje ceo stručni štab. Sve ovo on zaslužuje i jako smo srećni zbog njega. Verujem da ljudi razumeju da je on među trenerima koga će klubovi uzimati u obzir za posao glavnog trenera. Ne samo ovog leta, nego i narednih godina, rekao je trener Džeza.