Košarkaške reprezentacije širom Evrope i sveta oslabljene su neigranjem najboljih košarkaša, a čini se da takvo stanje neće uskoro biti promenjeno.

Naime, nakon što je početkom meseca Evroliga uputila tri predloga, FIBA je sva tri odbila, pri tom izrazivši “zabrinutost zbog želje Evrolige da naruši odnose među savezima, ligama, klubovima i igračima”?!


Posete u halama širom Evrope i sveta, a dvorane su u proseku bile ispunjene 80 procenata, doprinele su velikom uspehu prva dva “prozora”. Izvršni odbor izražava punu podršku novom sistemu kvalifikacija tokom kojeg reprezentacije igraju pred svojim i gostujućim navijačima.

Članovi Izvršnog odbora istovremeno su izrazili privrženost FIBA Ligi šampiona, pošto je statistika pokazala kontinuirani rast ovog takmičenja u njegovoj tek drugoj sezoni.

Konačno, Izvršni odbor je jednoglasno odbio predlog Evrolige i još jednom izrazio zabrinutost zbog njenih poteza. Smatramo da predlog ima za cilj narušavanje odnosa između federacija, liga, klubova i igrača, navedeno je u saopštenju FIBA.

A nama ostaje da sačekamo i vidimo do kada će ovo ludilo potrajati.