1
AdmiralBet ABA Liga

FOTO: STARSPORT

KK CRVENA ZVEZDA U 2018: Pet ‘pobednika’ i tri ‘gubitnika’ u protekloj crveno-beloj godini (FOTO)

Objavljeno: 31.12.17 u 14:35

Protekla godina iz perspektive Crvene zvezde, kada se sve sabere i oduzme, može se smatrati vrlo dobrom. A, kao i svaku godinu, i ovu su obeležile mnoge pozitivne, ali i poneka negativna stvar.

Iako je na kraju prošle sezone izostao plasman među osam najboljih u Evroligi, sezona je okončana velikim slavljem na Malom Kalemegdanu uz tri trofeja – ABA lige, domaćeg šampionata i Kupa Radivoja Koraća. Nova sezona donela je promene u igračkom kadru, umesto Dejana Radonjića je na klupu stigao Dušan Alimpijević… Nešto slabija forma na početku poljuljala je veru u tim, ali su crveno-beli u završnici godine odigrali više nego dobro, zaseli na čelo tabele ABA lige, dok su u Evroligi nakon pobeda nad Barselonom, Makabijem, Realom… i uz reklo bi se nesrećne poraze od Žalgirisa i Panatinaikosa, 11. nakon prvog dela sezone sa skorom od šest pobeda i devet poraza.

Pobednici u 2018.

Dejan Radonjić

FOTO: STARSPORT

U Crvenu zvezdu je došao kao neko u kome su navijači videli stručnjaka koji će se kratko zadržati. Predanim radom i trudom od Zvezde je stvorio mašineriju koja je u regionalnom takmičenju delovala nepobedivo. Jedini žal ostaje za trenutkom u kom je odlučio da napusti klub, s obzirom na to da su umesto jačanja prošlogodišnjeg tima crveno-beli u sezoni kada se Fajnal for igra u Beogradu krenuli u rekonstrukciju ekipe, pa su pobede nad CSKA, Fenerbahčeom, Barselonom, Realom… iz prošle sezone ostale, bar za ono o čemu su mnogi navijači Zvezde maštali, nedorečene. No, snovi su jedno, a realnost je htela da umesto Radonjića dođe upravo drugi ovogodišnji „pobednik“.

Dušan Alimpijević

FOTO: STARSPORT

Kada je predstavljen, Alimpijević je, pored podrške, naleteo i na bojazan i kritike. Užarena klupa uzela je svoj danak, težina imena čoveka kog je nasledio bila bi prevelika i za mnogo „jača“ imena, i u mnogo stabilnijim i finansijski moćnijim sredinama. Nije krenulo kako su želeli, posebno su bolei porazi od Cedevite i Budućnosti. Ali, Alimpijević je na kritike, pritisak i sumnje odgovorio na način koji je od Radonjića stvorio najtrofejnijeg trenera Crvene zvezde – marljivim i mukotrpnim radom. rezultat nije izostao – pao je slavni i do tada dominantni Real u Madridu, serija pobeda u ABA ligi traje, tim, uz povremene trzavice, deluje sve bolje, pa se čini da bi uz eventualno još jedno pojačanje u reketu Zvezda mogla da se uključi u borbu za Fajnal for.

Marko Gudurić

FOTO: STARSPORT

Iako je imala četa Dejana Radonjića mnogo fantastičnih igrača, Marko Gudurić je svojim talentom pokazao da ima „štofa“ za velika dela, u više navrata je prelamao utakmice, i po osvojenom domaćem šampionatu usledila je torta u vidu transfera u Fenerbahče, kao i šlag – nastup za reprezentaciju na šampionatu Evrope.

Navijači

FOTO: STARSPORT

Teško je zamisliti da bi Zvezda zabeležila bilo šta od navedenog da nije imala podršku sa tribina kakvu je imala prošle sezone. A i ako bi, onda bi to svakako bilo mnogo teže.

Crvena zvezda

FOTO: STARSPORT

Svi su prognozirali dve, tri pobede u Evroligi, Radonjić je crveno-bele doveo do 16, Darušafaka je bila malo bolja. Svi su prognozirali potpuni raspad pod Alimpijevićem, prvi deo je okončan sa više nego dobrih šest pobeda. Nastavljen je trend konstantnog napretka, a ukoliko nastave u istom pravcu u kom se sad kreću, naredne godine mogle bi i od Zvezde i od Alimpijevića da naprave tim kadar borbe za domete mnogo veće od osvojene Jadranske lige. Potencijal postoji, tu dileme nema.

Gubitnici

Ognjen Kuzmić

FOTO: STARSPORT

Spomenuli smo gore da Zvezdi nedostaje prava, dominantna petica. Upravo to je bio Ognjen Kuzmić, ali je izabrao da ode u Real iz Madrida. Iako bi se bez sumnje i tamo izborio za ulogu, u čemu ga je povreda sprečila, utisak je da je požurio, i da nije bilo potrebe, jer je ove sezone mogao u Zvezdi, kao prvi centar, da zacementira svoju poziciju u epskoj košarci. Ovako, ostalo je da s pitamo „šta bi bilo kad bi bilo“.

Nikola Radičević

FOTO: STARSPORT

Došao je u Zvezdu kao izuzetno talentovan, a od toga na zvaničnim utakmicama nije pokazao apsolutno ništa. Znanje ovog momka nije sporno, kvalitet za rezervnog plejmejkera u Zvezdi svakako da poseduje, ali su partije koje je pružao bile izuzetno loše. Napad je izgedao bezidejno, igra se njegovim ulaskom raspadala, pa je, ne bez razloga, ostao bez mesta u ekipi. Kakva ga sudbina očekuje, videćemo, ali je sigurno da je mogao – i morao – mnogo bolje od onoga što je pružio. U Zvezdu je došao na tri godine, ali neće biti iznenađenje ukoliko je uskoro i napusti.

Navijači

Na pobedu nad Realom odgovoreno je tek nešto bolje popunjenim Pionirom protiv Panatinaikosa, a o polupraznim tribinama u ABA ligi izlišno je i pričati. Čini se da nije prepoznat trenutak za podršku od strane ljubitelja košarke, mada postoji dobra šansa da ih ekipa u nastavku sezone ubedi da se vrate, jer je crveno-bele i ove sezone itekako vredno gledati. A tek su na početku stvaranja tima…

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter