Crvena zvezda je u dosadašnjem toku sezone u ABA i Evroligi odigrala 14 utakmica. I dok skor nije uopšte loš (u Evroligi 2-4, u ABA 6-2), partije nekih igrača su, blago rečeno, razočarale.

Tih 14 mečeva dovoljno je za prve ozbiljnije analize učinka izabranika Dušana Alimpijevića.


Upravo u glavnim akterima ove analize krije se možda i ključni razlog zašto Zvezda pod vođstvom aktuelnog šefa struke na momente izgleda kao tek bleda senka ekipe koju je Dejan Radonjić vinuo u sam vrh evropske košarke.

U najavi Zvezdinog evroligaškog putešestvija spomenuli smo da navijači imaju razloga za veliki optimizam jer su crveno-beli izgradili u teoriji najbolju kombinaciju mladosti i iskustva.

I dok su “seniori”, tačnije Feldin, Ročesti, Antić i Bjelica pokazali da imaju kvalitet za najveće domete, dok Branko Lazić već uobičajeno briljira u odbrani, utisak je da, ako izuzmemo Matijasa Lesora i tek od skoro oporavljenog Nemanju Dangubića, ozbiljniji doprinos ostalih mlađih košarkaša Zvezde, bar za sad, ne postoji. 

FOTO: STARSPORT

Nikola Jovanović, Stefan Janković i Nikola Radičević su stigli pod epitetom talentovanih mladih igrača koji je trebalo da svojom sportskom drskošću donesu dodatnu energiju i nadovežu se na igre iskusnijih kolega. Umesto toga, Zvezdina igra osetno padne onog momenta kad neko od ova tri igrača dobije šansu da na terenu opravda poverenje, pa se i stariji i iskusniji košarkaši “troše” protiv timova koji su kvalitetom nekoliko polja iza crveno-belih.

Jednostavno rećeno, u poređenju sa prošlom sezonom, Jovanović, Janković i Radičević bi trebalo da “odrađuju” ono što su radili Bjelica, Simonović i Volters.

Nije problem u tome što nema, za sad, konstantne pomoći već spomenutim kolegama, niti je realno očekivati da momci koji prave maltene prve korake u seniorskoj košarci, i to u ekipi u kojoj vlada možda i najveći pritisak od strane navijača, 

FOTO: STARSPORT

Problem je što, ukoliko izuzmemo utakmicu protiv MZT-a u ABA ligi gde su Janković i Radičević bili odlični, te na momente sjajne poteze Jovanovića, ostatak učinka ovog trojica, od kog ne samo navijači, već i kompletna Crvena zvezda, očekuju da donesu neki novitet na tere, može da se svede pod – sivilo.

I to ne samo u Evroligi, gde su za ovih šest utakmica ubacili sva trojica zajedno 49 poena, već i u ABA ligi, gde uz osetno veću minutažu, ako izuzmemo skokove (Jovanović drugi skakač) i asistencije (Radičević treći asistent tima) imaju tek nešto bolji učinak – Radičević (osam utakmica) i Janković (sedam) po 35 poena, dok je Jovanović ubacio 48 poena za sedam mečeva.

FOTO: STARSPORT

Sezona je praktično tek počela, nije prošla ni četvrtina mečeva u Evroligi, dok je u Jadranskoj ligi od 22 odigrano osam utakmica, i ostalo je još više nego dosta prostora da momci koji nesporno znaju da igraju košarku kvalitet koji ih je, pre svega, doveo do Zvezdinog dresa, u njemu i dokažu.

Amerikanci imaju izreku – “Nije bitno kako započneš već kako završiš“. Na Dušanu Alimpijeviću je da, na osnovu prethodnih mečeva, iz njih izvuče maksimum. Što pre, to bolje. I po njega, i po njih, a i po samu Crvenu zvezdu.

FOTO: STARSPORT