0
Košarka

FOTO: Starsport

ĐORĐEVIĆ KRITIKUJE FIBA: Veštački menjaju hijerarhiju, novim sistemom kvalifikacija su napravili mnogo problema!

Objavljeno: 08.11.17 u 16:31

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije, kao i većina selektora najjačih evropskih reprezentacija, suočava se sa brojnim problemima uoči kvalifikacija za Evrobasket.

Novi sistem kvalifikacija koji je ustanovila FIBA, a koji zahteva da reprezentacije svoje mečeve igrau usred klupske takmičarske sezone, očigledno nikome ne donosi ništa dobro. Barem ne najjačim selekcijama koje su prinuđene da se za plasman na prvenstvo „Starog kontinenta“ bore bez svojih najboljih igrača, koji nastupaju u NBA i Evroligi.

Tako mnogi selektori vodećih evropskih košarkaških sila, čija većina igrača nastupa u Americi i najelitnijem evropskom takmičenju, neće moći da računaju na čitave timove i u borbu za Evrobasket će morati da uđu sa potpuno novim snagama. Među njima je i Aleksandar Đorđević koji nema ništa dobro da kaže o novom sistemu kvalifikacija.

-FIBA je veštački promenila hijerarhiju rezultata u nacionalnim selekcijama. Mogu da iskoristim trojicu ili četvoricu igrača koji su igrali na Evrobasketu i da iskoristim čak 15 igrača koji nikada nisu bili s nama u timu. Oni ne igraju ni Evroligu, ni NBA. Austrija nam dolazi u goste sa istim timom i trenerom s kojim uvek igraju. Sada Austrija ima više šansi da pobedi Srbiju, a niko neće reći kako ćemo igrati sa trećim timom. Gledajući iz naše perspektive, to nije prirodno. Ni za mene, ni za okolinu, ni za sponzore.Moramo da imamo jednaku priliku da se borimo za rezultat-, rekao je Đorđević.

Selektor Srbije smatra da ovo dovodi samo do umanjivanja kvaliteta utakmica, koji mora biti primarna stvar, jer je to ono što se „prodaje“.

-Već postoji takmičenje među klubovima, a onda izmišljaju novo. Previše je mečeva, previše takmičenja, gleda se samo kvalitet igre, a to je jedina stvar koja zanima medije, navijače i sponzore- rkao je Đorđević kome su ovi FIBA „prozori“ dodatno pomrsili planove, pošto pored selektorskog posla radi i na klupskom nivou, gde predvodi nemački Bajern.

-Imao sam ugovor sa Srbijom pre nego što sam potpisao za Bajern. I oni su imali razuma da shvate profesionalizam s moje strane prema Savezu. Tamo shvataju da imaju odgovornost da grade nešto novo, jer moramo da krenemo ispočetka. FIBA je ubacila prozore i videćemo kako će to funkcionisati. Biće mnogo problema za mnoge ljude, za klubove koji plaćaju i traže profesionalizam, za igrače koji će biti preopterećeni mečevima, za takmičenje koje staje, i timove koji gube automatizam-, zaključio je nezadovoljni Đorđević.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter