0
Košarka

FOTO: HOTSPORT

VREMEPLOV: Kako je Najdžel Vilijams-Gos pre četiri godine rastužio svoje sadašnje saigrače Andrića i Šalića, ali i celu Srbiju (VIDEO)

Objavljeno: 05.11.17 u 23:55

Večeras se vremeplovom vraćamo u 2013. godinu, na juniorsko prvenstvo sveta u košarci koje je održano u Češkoj Republici.

Tačnije najviše ćemo se ovde baviti finalnim mečom između reprezentacija Srbije i SAD, koji su naši rivali dobili sa 82:68, a na kome je jedan od glavnih aktera bio sadašnji plejmejker Partizana, Najdžel Vilijams-Gos.

Naši momci su se uz neprikosnovene Amere potpuno kvalitetom izvojili od ostalih selekcija, a jednini poraz pre finala doživeli su upravo od ekipe Bilija Donovana. I to tesan…

Tim koji je tada predvodio Dejan Mijatović jedini je uspeo da se zaista suprotstavi Amerikancima, odigra ravnopravno sa njima i natera ih da pruže maksimum, dok su ostali za njih bili dečja igra.

Prema tome očekivalo se da će se ova dva tima sastati i u finalu, a to se  i desilo, pošto su i jedni i drugi samouvereno gazili do borbe za trofej, dobivši gotovo sve mečeve dvocifrenom razlikom.

Čak devetorica igrača iz tadašnjeg sastava selekcije SAD trenutno nastupa u NBA,  poput Markusa Smarta (Boston), Džalila Okafora (Filadelfija), Elfrida Pejtona (Orlando), Montrezi Harela (LA Klipersi), Erona Godona (Orlando), Džastisa Vinzloua (Majami)… Ipak kada je došlo do borbe za trofej mogi od njih su zatajili a u prvi plan je iskočio Najdžel Vilijams-Gos.

Izvor;Youtube/Gremlin2123321

 Tadašnji organizator igre univerziteta Vašington, svoj najbolji meč na prvenstvu odigrao je upravo u finalu protiv naše reprezentacije, kada je sa 15 poena bio drugi strelac svog tima, sa dva koša manje od Harela.

Vilijams-Gos je ovu utakmicu odigrao gotovo nepogrešivo, šutiravši 2/3 za tri, 4/6 za dva i pogodio jedno od dva slobodna bacanja za 28 minuta koliko je proveo na parketu.

Ovom partijom on je za više nego duplo nadmašio svoj prosek poena na turniru, koji je do tada iznosio sedam poena na osam odigranih utakmica, time pokazao da poseduje izuzetne liderske sposobnosti i da ume da povuče u važnim momentima. To je tri godine kasnije pokazao i na univerzitetu Gonzaga, koji je pedvodio do finala NCAA turnira.

Kao što je i navedeno na početku teksta, Amerikanci su ovaj meč dobili sa 82:68, a meč su prelomili tek u poslednjoj deonici, kada su naši momci već pomalo fizički posustali.

Kako je posle Bili Donovan priznao, ta utakmica bila je jedina na kojoj je održao motivacioni govor nekoj od mlađih selekcija, a sve zbog izdanja srpskog tima u prvom njihovom meču, gde su naši momci još više nego u finalu namučili protivnika ali i pokazali visok stepen timskog duha i zajedništva. To je bio i jedini meč koji je reprezentacija SAD dobila sa manje od deset razlike, rezultat je bio 71:62.

Vilijams-Gos je ovaj turnir završio sa prosekom od osam poena, 2,8 skokova i 2,7 asistencija po meču. Na ovom takmičenju on se prvi put susreo i sa svojim sadašnjim saigračima, Mihajlom Andrićem i Đokom Šalićem, a za naš tim tada su između ostalih nastupali još i Nikola Jokić, Vasilije Micić, Nikola Milutinov, Jovan Novak, Nikola Janković, Ognjen Dobrić...

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter