0
Košarka

FOTO: FIBA WORLD CUP 2019

KSS I JOŠ SEDAM SAVEZA: Saopštenje o reprezentacijama, hoće li ovo rešiti probleme?

Objavljeno: 19.10.17 u 19:06

Po trenutnom razvoju situacije, čini se da su FIBA i Evroliga sve dalje od dogovora.

Oni koji bi mogli da trpe jesu Savezi koji neće moći da računaju na svoje najbolje igrače.

U novembru počinju kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u košarci koje će se igrati na leto 2019. godine. Ono što svi čekaju jeste dogovor Evrolige i FIBA kojim bi se napravilo mesta za kvalifikacione mečeve, tako da se oni ne bi preklapali sa klupskim obavezama.

Kako bi se što pre našlo rešenje, danas je FIBA okupila nacionalne Saveze čiji klubovi igraju Evroligu, a to su Nemačka, Grčka, Izrael, Italija, Litvanija, Rusija, Španija, kao i Srbija. Pomenute federacije su u šest tačaka izdale zajedničko saopštenje, koje je podržala i Francuska:

1. „Košarkaška porodica mora da ostane ujedinjena i da radi zajedno i solidarno na zajedničkom cilju. A, to je promocija košarke“.

2. Takmičenja klubova i reprezentacija mogu da se tokom godine održavaju paralelno, što se događalo do 2003. godine, kao i sada – u drugim sportovima.

3. Osuđujemo odluku kompanije ‘ECA’ (koja rukovodi Evroligom) da odbije pomeranje utakmica za dva dana, kao komercijalni napad na reprezentacije, koji ugrožava njihovo postojanje i ugrožava njihove šanse da se kvalifikuju za Svetsko prvenstvo i Olimpijske igre. Nacionalni timovi ostaju ‘lokomotive’ svetske košarke.

4. Primili smo pisanu potvrdu ‘ECA’, upućenu Evropskoj komisiji, da klubovi sigurno ne bi bio u prekršaju ako ne bi izveli na teren igrače koji su u reprezentacijama, u skladu sa njihovom regulatornom dužnošću pod nadležnim pravilima FIBA ili košarkaških saveza. Takođe, apelujemo na ‘ECA’ da poštuje ono na šta se obavezala u novembru 2016. godine, izmenom evroligaškog kalendara, koji stvara očiglednu prepreku puštanju igrača.

5. Podsećamo klubove koji učestvuju u nacionalnim prvenstvima da imaju onoliko prava koliko i obaveza. Osuđujemo svaki direktan ili indirektan pritisak d klubova ili igrača.

6. Nastavićemo da obezbeđujemo najbolje moguće uslove za igrače reprezentacija.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter