0
Evroliga

FOTO: STARSPORT

ODBIJENO: Evroliga i FIBA nisu našli zajednički jezik, evo šta to znači za Srbiju

Objavljeno: 06.10.17 u 19:30

Klubovi koji učestvuju u Evroligi su odbili predlog FIBA za korekcije kalendara.

FIBA je tako želela da omogući učešće igračima iz Evrolige u prozorima kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.

Evroligaši su izdali i saopštenje kojim su objasnili svoju odluku, a takođe su i dodali da su spremni da naprave promene u rasporedu u slučaju sveobuhvatnog dijaloga koji bi regulisao odgovornost između FIBA, nacionalnih saveza, Evrolige i Evrokupa.

Kako sada stvari stoje, odbijanjem klubova Evrolige na FIBA predlog, znači da Aleksandar Đorđević, a i ostali selektori nacionalnih timova, definitivno neće moći da računa na košarkaše koji nastupaju u tom takmičenju, za kvalifikacije za Mundobasket u Kini.

Saopštenje klubova Evrolige prenosimo u celosti:

Na sastanku koji je održan u petak, 6. oktobra, klubovi Evrolige formirali su radnu grupu i analizirali predlog FIBA vezan za kalendar takmičenja. Jednoglasno, doneseni su sledeći zaključci:

1. FIBA i nacionalni savezi imaju obavezu i odgovornost da organizuju takmičenja reprezentacija i zvanične kvalifikacione utakmice u okviru najvećih mogućih standarda koji će uključivati igrače, trenere i sudije kao i da opravdaju očekianja navijača i unapređuju košarku;

2. Evroligaški klubovi su uvek podržavali svako reprezentativno takmičenje koje ispunjava ove osnovne standarde;

3. Predlog FIBA suštinski ne rešava probleme nastale „FIBA kalendarom takmičenja“ koji je FIBA usvojila i koji želi da implementira bez prethodnog dogovora sa klubovima. Predloženo samo dodatno otežava stvari:

a. Ne rešava glavni problem jer neće svi igrači biti dostupni svojim reprezentacijama. Time se nanosi šteta reprezentacijama kao i navijačima, jer se određene selekcije stavljaju u nepovoljnu situaciju, a igrači pojedinih nacionalnosti bivaju diskriminisani;

b. Time se samo povećava frekvencija putovanja i utakmica i samim tim stavlja dodatni pritisak na igrače jer se primoravaju na igranje prevelikog broja utakmica u skraćenom vremenskom periodu bez odmora. Za neke bi putovanja trajala od 30 do 50 časova čime se povećava rizik od povreda;

4. U svetlu motiva izraženih gore, evroligaški klubovi neće podržati promenu u kalendaru za sezonu 2017/2018;

5. Evroligaški klubovi dodaju i to da je FIBA svoj prvi predlog za promene u rasporedu dostavila pet godina nakon što je Evroliga pokušala da nađe kompromisno rešenje“ navodi se u saopštenju Evrolige.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter