0
Evroliga

FOTO: STARSPORT

ĐORDI BARTOMEU: FIBA nije FIFA, hoćemo da ‘Mesi’ igra kvalfikacije!

Objavljeno: 21.09.17 u 18:18

Povodom predloga Evrolige upućenog FIBA oko Mundobasket kvalfikacionih prozora, javnosti se obratio prvi čovek evropskog ‘elitnog’ takmičenja Đordi Bartomeu.

On je prvo čestitao FIBA na odluci da se velika takmičenja ubuduće igraju na četiri godine uz to da se Svetsko prvenstvo ne igra istog kad i fudbalsko. Ipak, kritikovao je krovnu organizaciju zbog takozvanih prozora i odnosa prema NBA ligi.

– Moramo da čestitamo FIBA zbog činjenice da se po novom kalendaru Eurobasket i Mundobasket igraju na svake četiri godine, što će bar jedno leto ostaviti igračima šansu da odmore. Takođe, pozdravljamo potez da se Svetsko prvenstvo ne igra iste godine kad i fudbalska svetska smotra, jer će to pomoći svima. Mi podržavamo reprezentacije, voleli bismo da ih vidimo da igraju kod kuće, jer to može pomoći našem sportu. Međutim, to nema poentu ako najbolji igrači ne igraju za svoje timove. Ne možemo da se poredimo sa fudbalom. Zvezde kao što je Mesi putuju svuda po svetu sa svojim nacionalnim timom. To u košarci nije slučaj. Taj sport kontrolišu FIFA i preko FIFA i UEFA. Njima su sve zvezde dostupne, a FIBA ne može da utiče na NBA – rekao je Bartomeu.

Prvi čovek Evrolige kaže da ne vidi zašto bi to takmičenje davalo svoje igrače, ako je NBA liga oslobođena.

– Mi nismo NBA, ali nije ni FIBA isto što i NBA. Ideja o prozorima ne može da zaživi sad. Ne mogu da traže da Evroliga da svoje igrače, a da ovi iz NBA nestanu. To neće privući navijače. A, takođe zašto bi se igrači kategorisali po takmičenjima koja igraju. Jeste NBA najjača liga sveta, ali moramo poštovati sve nas i sami sebe. Zato mislim da je najbolje da se prozoti igraju u julu mesecu, tada su reprezentacijama svi dostupni, od NBA do igrača iz Evrolige – rekao je Bartomeu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter