Košarkaši Srbije su uspeli da poraze Rusiju u polufinalu Evropskog prvenstva.

Skoro tokom celog duela je naš nacionalni tim imao vođstvo i na kraju slavio rezultatom 87:79.


Veoma lepa košarka je mogla da se vidi tokom prvih 10 minuta utakmice i ubačenih 45 poena. Kuzmić je bacanjem postigao prvi poen na utakmici, da bi u nastavku pogodili Birčević i Jović za početak od 5:0 Srbije. Preko Mozgova su u trećem minutu utakmice Rusi serijom 6:0 stigli do prvog vođstva danas, ali je ubrzo usledila trojka Bogdana Bogdanovića. Do kraja prvog kvartala su najčešće pogađali Bogdanović i Marjanović na strani Srbije, i Šved za Ruse, da bi posle prvog kvartala bilo plus pet za Srbiju.

Poenima Marjanovića je počela i druga četvrtina, ali je ubrzo sa tri slobodna bacanja Aleksej Šved vratio Ruse na svega dva poena zaostatka. Puleni Aleksandra Đorđevića su onda zaigrali još bolje i serijom poena stigli do prve dvocifrene razlike sredinom druge četvrtine. Koševima Marjanovića, Bogdanovića i Mačvana je Srbija tada otišla na maksimalnu prednost u ovoj utakmici od plus 16 (42:26). Rusi su uspeli da se ‘otrezne’ i najviše zahvaljujući Švedu na poluvreme odu sa manjim zaostatkom.

European basketball championship, Evropsko prvenstvo u kosarci Eurobasket 15.9.2017. Istanbul, Turska, 14. Septembar 2017. Srbija – Rusija, Serbia – Russia (credit image & photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

Treći kvartal počinje trojkom Voronceviča, i to trećom danas. Taj period utakmice obeležile su igre u serijama. Prvo je Srbija dodatno uvećavala vođstvo i finale je već bilo na vidiku, da bi usledila majstorska igra ruskih košarkaša koji su pred kraj pretposlednje četvrtine spustili na samo pet razlike. Međutim, i Srbija je imala odgovor na to, nova serija i nova sigurna prednost.

A onda poslednjih 10 minuta za treniranje živaca pred finale sa Slovenijom. Aleksej Šved je ponovo dokazao da je jedan od najboljih na Eurobasketu, na pet minuta do kraja utakmice je 30. poenom spustio na samo dva poena razlike, posle čega je Vasilije Micić trojkom dao vetar u leđa svojim saigračima. Usledila je greška u napadu Rusije, na koju je greškom odgovorila i Srbija. U momentima kada se lomilo, Bogdan Bogdanović je pogodio sjajnu trojku u padu i poslao čuvene poljupce Miroslavu Muti Nikoliću.

European basketball championship, Evropsko prvenstvo u kosarci Eurobasket 15.9.2017. Istanbul, Turska, 14. Septembar 2017. Srbija – Rusija, Serbia – Russia (credit image & photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)