0
Evrobasket 2022

FOTO: STARSPORT

EUROBASKET – GRUPA C: Španci favoriti, derbi Hrvatske i Crne Gore (SASTAVI)

Objavljeno: 30.08.17 u 11:50

Samo jedan dan deli nas od početka najveće evropske košarkaške smotre, predstavljamo vam grupu C koja će se igrati u centralnom delu Rumunije, Klužu.

Ova grupa skreće pažnju zbog Španaca od kojih se očekuje da će glatko proći u narerdnu fazu. Za ostale tri pozicije koje vode u dalju fazu boriće se Češka, Hrvatska, Crna Gora i Mađarska, dok bi plasman domaće Rumunije u dalji tok Eurobasketa predstavljalo veliko iznenađenje.

ŠPANIJA

Veliki favorit ne samo u grupnom delu takmičenja već i na celom turniru. Nakon dosta otkaza ostalih favorita, Španija je postala dosta jača u odnosu na konkurenciju iako je imala probleme sa svojim sastavom, ali ne preterano velike. Verovatno je najveći Skariolov problem izostanak Serhija Ljulja kojem su stradali prednji ukršteni ligamenti, ali su tu zato Serhio Rodrigez i Riki Rubio, plejmejkeri NBA pedigrea.

Činilo se da će Serđo Skariolo biti na slatkim mukama zbog naturalizovanih igrača, Nikole Mirotića i Serža Ibake, ali su obojica otkazali učešće na turniru zbog obaveza u Čikagu, odnosno Torontu.

Silno motivisan će biti Huan Karlos Navaro kojem je ovo poslednje takmičenje u dresu ‘furije’, a verovatno i Pau Gasolu koji će igrati u tandemu sa bratom Markom. Što se tiče veterana Rudija Fernandeza i Felipea Rejesa, oni su odustali. Fernandez zbog povrede, a Rejes zbog umora.

SASTAV: Pau Gasol (San Antonio Spars), Serhio Rodrigez (CSKA), Huan Karlos Navaro (Barselona), Riki Rubio (Juta Džez), Mark Gasol (Memfis Grizlis), Vili Ernangomez (Njujork Niks), Đoan Sastre (Valensija), Giljem Vives (Valensija), Pjer Oriola (Barselona), Fernando San Emeterio (Valensija), Aleks Abrines (Oklahoma Siti Tander) i Huančo Ernangomez (Denver Nagets).

FOTO: STARSPORT

 

HRVATSKA

Novo veliko takmičenje na kojem će nastupati hrvatski nacionalni tim, sa istom željom, a to je medalja. Pre nego izbore završnicu imaće četiri veoma teška meča u svojoj grupi, ali čini se da su Hrvati spremni za iskušenja u Klužu. Aco Petrović računa na čak trojicu NBA igrača koji su se odazvali pozivu svog selektora uprkos obavezama u SAD i napornim pripremama za dolazeću sezonu.

Jedan od onih koji propušta Evropsko prvenstvo jer želi da se posveti individualnom radu i napretku kako bi imao veću minutažu u SAD je Mario Hezonja koji je još pre više od mesec dana objavio da neće igrati za Hrvatsku. Za razliku od njega, svoje mesto u timu je zauzeo Dario Šarić, košarkaš Filadelfije, talentovani košarkraš koji će biti nosilac ove generacije uz Bojana Bogdanovića, još jednog NBA igrača.

NBA duo koji takođe neće igrati na Evropskom prvenstvu jeste ŽižićZubac.

Šansu da se dokaže imaće mladi, 19-godišnji Dragan Bender koji je bio četvrti pik na draftu prrošle godine kada ga je odabrao Finiks, a u NBA je na 43 utakmice prosečno beležio 3,4 poena.

SASTAV: Dominik Mavra (Huventud), Filip Kruslin (Cedevita), Marko Popović (Fuenlabrada), Krunoslav Simon (Anadolu Efes), Dario Šarić (Filadelfija 76ers), Roko Leni Ukić (Cedevita), Luka Žorić (Cibona), Darko Planinić (Dinamo Sasari), Marko Tomas (Cedevita), Ivan Buva (Istanbul BB), Dragan Bender (Finiks Sans) i Bojan Bogdanović (Indijana Pejsers).

FOTO: STARSPORT

 

CRNA GORA

Neki bi, u šali, rekli da je ovo najjači sastav naših komšija i da bi samo uz Nikolu Pekovića mogli da budu bolji. Na delu smo igrače Bogdana Tanjevića mogli da vidimo na ‘Trofeju Beograda’, ali i nakon toga kada su zaista dobro odradili svoje pripremne utakmice. Deklasirali su Belgiju i takođe lako na kraj izašli sa Ukrajincima. Tradicionalno je tim sačinjen od domaćih košarkaša uokviren jednim naturalizovanim i možda je ovo prilika da Crna Gora po prvi put učini nešto konkretnije na reprezentativnoj sceni.

Nosilac ove generacije jeste naravno Nikola Vučević, mnogi su bili skeptični po pitanju igranja ovog NBA centra, neki su čak i očekivali njegov otkaz, ali bilo je onako kako je i rekao Vučević i nastupaće na Eurobasketu. U timu je iskusni bek Barselone, Tajris Rajs koji može samo da doprinese ‘Sokolovima’ u Rumuniji, ali i krilo gradskog rivala, Real Madrida, Dino Radončić, talentovani momak i jedan od onih koji bi mogli da ‘eksplodiraju’.

Kada su startne petorke u pitanju, Crna Gora ima možda i jednu od najjačih. Uz Vučevića na poziciji centra, na krilnom centru igraće čovek koji je Valensiju odveo do pehara Evrokupa, Bojan Dubljević.

SASTAV: Filip Barović (Budućnost), Milutin Đukanović (KTE-Duna Asfalt), Nemanja Đurišić (Telekom Baskets Bon), Bojan Dubljević (Valensija), Nikola Ivanović (Budućnost), Vladimir Mihailović (Iv Baskets Oldenburg), Danilo Nikolić (Budućnost), Nikola Pavlićević (Solnok Olaj), Dino Radončić (Real Madrid), Tajris Rajs (Barselona), Suad Šehović (Budućnost), Marko Todorović (Himki), Nemanja Vranješ (Mornar) i Nikola Vučević (Orlando Medžik).

FOTO: STARSPORT

 

ČEŠKA

Najveći hendikep Čeha jeste izostanak bivšeg košarkaša Partizana, Jana Veselog kojeg nećemo moći da gledamo na parketu u Klužu. Zato je nosilac ekipe Tomaš Satoranski, bivši igrač Barselone koji je sada u Vašington Vizardsima. Satoranski nije imao preveliki učinak u NBA ove sezone, na 57 utakmica je u proseku igrao 12,6 poena i postizao 2,7 poena.

Andrej Balvin iz Gran Kanarije takođe neće moći da pomogne svojim sunarodnicima u grupnoj fazi koja će se igrati u Rumuniji.

Nekadašnji učesnik ABA lige, Nimburk, ima čak petoricu svojih igrača u nacionalnom timu, dok iz domaćeg prvenstva ima više od pola reprezentacije.

SASTAV: Patrik Auda (Rosa Radom), Tomaš Satoranski (Vašington Vizardsi), Jiri Velš (Nimburk), Lukaš Paliza (Glivice), Jakub Sirina (Opava), Kamil Svrdlik (Pardubice), Martin Peterka (Nimburk), Jaromir Bohačik (Nimburk), Martin Križ (Nimburk), Tomaš Kizlink (Rejer Venecija), Vojteh Kruban (Nimburk) i Simon Pursl (Svitavi).

FOTO: STARSPORT

 

RUMUNIJA

Domaćin ima najmanje šansi da se nađe u osmini finala i teško da bi učestvovao u ovom trenutku na Eurobasketu da nije uzeo domaćinstvo. Ono što može da pomogne ovom sastavu jeste da su prava nepoznanica svim rivalima, uglavnom se radi o košarkašima koji nisu stekli neku veću afirmaciju u karijeri.

Ono što je zanimljivo jeste da selekciju Marcina Tentera čine uglavnom igrači iz rumunskog prvenstva, sem Vlada Moldoveanua koji igra u poljskom Turovu. On je jedan od najiskusnijih, pored Šijatroa i Paula koji imaju 35 godina.

Još jedan momak koji ne igra u Rumuniji jeste Emanuel Kate, 20-godišnjak koji je zanat ‘kalio’ na internacionalnim kampovima u Srbiji, da bi posle dobio angažman od Real Madrida za koji je igrao u mlađim kategorijama. Sada nastupa za španski Prat.

SASTAV: Katalin Bačiju (U-Banka TR), Oktavijan Kalota-Popa (CSU Sibiju), Emanuel Kate (Prat), Nandor Kuti (UBT Kluž Napoka), Andrej Mandače (Oradea), Vlad Moldoveanu (PGE Turov), Titus Nikoara (Oradea), Bogdan Nikolesku (Oradea), Aleksandru Olah (UBT Kluž Napoka), Radu Paličiuč (CSU Sibiju), Katalin Petrisor (CSM CSU Oradea) i Roland Torok (UBT Kluž Napoka).

FOTO: YOUTUBE PRINTSCREEN

 

MAĐARSKA

Selekcija Mađarske će se na Eurobasketu verovatno sa Češkom boriti za poslednje mesto koje vodi u dalji tok turnira. Najbitniji meč, između te dve reprezentacije, igraće se 4. septembra, nakon čega Mađari igraju sa Rumunijom i Španijom, te će se verovatno pre poslednje utakmice znati ko će Eurobasket završiti već u grupi.

Najzvučniji igrač ovog tima jeste Adam Hanga, košarkaš Barselone koji već dugi niz sa uspehom igra u Španiji. Tu je još jedan košarkaš iz Endese, Rosko Alen i talentovani Đorđi Goloman sa UCLA koledža.

SASTAV: Andras Rujak (Atomeromu SE), Rosko Alen (Iberostar Tenerife), Akos Keler (Alba Fehervar), Kristijan Vitiman (KTE-Duna Asfalt), Adam Hanga (Barselona), David Vojvoda (Solnok Olaj), Peter Kovač (Solnok Olaj), Norbet Tot (Falko Sombateli), Adam Tot (Solnok Olaj), Đorđi Goloman (UCLA), Čaba Ferenc (Egis Kormend), Milan Čorvaši (Egis Kormend), Janoš Eilingsfeld (Atomeromu SE) i Benedek Varadi (Falko Sombateli).

FOTO: STARSPORT

 

RASPORED

1. septembar

14.00 Mađarska – Hrvatska
16.45 Španija – Crna Gora
19.30 Rumunija – Češka

2. septembar

14.00 Crna Gora – Mađarska
16.45 Češka – Španija
19.30 Hrvatska – Rumunija

4. septembar

14.00 Mađarska – Češka
16.45 Crna Gora – Hrvatska
19.30 Španija – Rumunija

5. septembar

14.00 Češka – Rumunija
16.45 Hrvatska – Španija
19.30 Rumunija – Mađarska

7. septembar

13.30 Češka – Hrvatska
16.15 Mađarska – Španija
19.45 Crna Gora – Rumunija

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter