2
AdmiralBet ABA Liga

‘OPSAJD’: Kucamo na vrata košarkaških genijalaca koji nisu zaigrali za Partizan, a bili su tako blizu

Objavljeno: 10.07.17 u 12:40

Tokom sedam decenija duge istorije kroz KK Partizan je prošlo mnogo vrhuskih igrača koji su ostavili neizbrisiv trag kako u evropskoj, tako i u svetskoj košarci. Neki vrhunski košarkaši su bili na korak od toga da zaigraju za Partizan, ali nikada nisu obukli crno-beli dres. Ovo su neka od najzvučnijih imena koja su bila blizu ‘parnog valjka’, a koja nikada nisu zaigrala za crno-bele.

DRAŽEN PETROVIĆ

Priča počinje 1983. godine kada je mladi Šibenčanin Dražen Petrović služio vojni rok. Prvi deo služio je u Puli, u mornaričkoj jedinici, a onda je na neverovatan način dobio prekomandu u Beograd. Potpuno neočekivano, jer beogradski garnizon nije imao mornaričku jedinicu. Pričalo se da su neki generali umešali svoje prste u prekomandu jer je Partizan bio vojni klub.

Mladi Petrović je nekoliko meseci trenirao sa košarkašima Partizana, a rukovodstvo crno-belih ga je za to vreme ubeđivalo da iz Šibenke pređe u Beograd. Ipak, Dražen je imao samo jednu poruku za njih. A to je da će preći, ako budu igrali Kup šampiona. Cibona je te sezone osvojila titulu u Jugoslaviji, plasirala se u Kup šampiona i to je bio glavni razlog zašto se Dražen opredelio za Vukove iz Tuškanca. Petrović je kasnije sa Cibonom dva puta postao šampion Evrope.

Za vreme služenja vojnog roka, Dražen je igrao basket ‘1 na 1’ protiv sadašnjeg trenera Patizana Miroslava Mute Nikolića, koji je bio najbolji basketaš u Beogradu tog vremena. Petrović je bio bolji, a legenda kaže da je to bio prvi Mutin izgubljeni basket u karijeri. Drugi i poslednji put je izgubio od Stefana Birčevića u Kragujevcu.

ANDREJ KIRILENKO

Malo je falilo da popularni Rus zaigra za Partizan. Andrej Kirilenko je od 1998. do 2001. godine nastupao za CSKA, a s obzirom na činjenicu da nije bilo moguće da se iz ruske preći lige pređe u NBA, AK 47 je potpisao ugovor sa Partizanom, kako bi mogao da ode ‘preko bare’. Grobari su se nadali da će Kirilenko odigrati bar jednu sezonu u crno-belom dresu, ali je Rus završio u Solt Lejk Sitiju gde je sa uspehom igrao za Jutu Džez u narednih 10 godia.

MIRZA TELETOVIĆ

Mirza Teletović, tada talentovani 19-godišnjak iz ekipe Slobode iz Tuzle, 2004. godine je postigao dogovor sa crno-belima i potpisao ugovor u Sarajevu, a onda je posle samo nekoliko časova zamolio čelnike beogradskog kluba, Predraga Danilovića i Duška Vujoševića, da isti proglase nevažećim. Te godine su bili martovski nemiri na Kosovu, pa su zapaljene džamije u Beogradu i Nišu i to je bio glavni razlog zašto Teletović nije obukao Partizanov dres. To se desilo samo nekoliko sati posle potpisa ugovora Teletovića sa Partizanom. Mirza je tada stigao u Beograd, ali je umesto u Partizanu, završio u Ostendeu. On je u prestonici Srbije dogovorio sve detalje sa belgijskim klubom. Posle Ostendea je otišao u Taukeramiku, a iz Španije se otisnuo u NBA ligu.

Zanimljivo je da je još jedan Mirza bio na korak od prelaska u Partizan, ali je i taj transfer propao. U pitanju je legendarni Mirza Delibašić. Hteo ga je Partizan, i on je hteo u Beograd, ali je Predsedništvo KSJ-a, vodeći politiku razvoja košarke, odlučilo da Delibašić ode u Bosnu jer je Partizan u međuvremenu uzeo Dragana Kićanovića iz čačanskog Borca.

Nastaviće se…

Pripremio: Branko Puzović

0
0

2 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter