0
Košarka

NA DANAŠNJI DAN: Postavio je svetski rekord, koji mu je oduzet zbog dopinga (VIDEO)

Objavljeno: 24.09.16 u 08:45

Bilo je to neverovatno finale Olimpijskih igrara na 100 metara. Srpski odbojkaši grabe ka finalu.

1948. – Pre 68. godina održano je prvo Evropsko prvenstvo u odbojci, u Italiji u organizaciji Evropske odbojkaške federacije. Prvenstva u odbojci nisu bila regulisana niti vremenski niti pravilima kao danas. U početku su održavana u nepravilnim vremenskim razmacima od jedne do četiri godine da bi tek od EP 1975. bio prihvaćen razmak od dve godine između prvenstava. Takođe, se menjao i sistem takmičenja. Na prva dva prvenstva se igralo u samo jednoj grupi gde je svako igrao sa svakim a pobednik se određivao prema plasmanu u grupi.

Zatim se, do 1985. godine, igralo po grupama a od prvoplasiranih se formirala grupa od šest ekipa pa se igralo kao na prva dva prvenstva – svako sa svakim. Nekada su se rezultati iz grupa prenosili u finalnu grupu a nekada se igralo sve ponovo, kao da je u pitanju novi turnir.

Tek od 1985. godine se praktikuje današnji sistem takmičenja s tim da od 1987, utakmice za prvo i treće mesto postaju pravilo. Prvo Evropsko prvenstvo u odbojci je trajalo svega tri dana, od 24. do 26. septembra. Domaćin je bio Rim. Učestvovalo je šest reprezentacija: Belgija, Čehoslovačka, Portugal, Italija, Francuska i Holandija.

Igralo se u samo jednoj grupi po principu svako sa svakim. Prvog dana prvenstva odigrani su sledeći mečevi: Italija – Belgija 3:0, Čehoslovačka – Holandija 3:0, Francuska – Portugalija 3:1, Italija – Holandija 3:0, Čehoslovačka – Portugalija 3:0, Francuska – Belgija 3:0.

1988. – Neverovatan svetski rekord i još neverovatnija doping afera! Olimpijske igre u Seulu su bile poprište dugo očekivanog „sukoba“ između dva titana – Bena Džonsona i Karla Luisa. Duel koji je trebalo da donese jednom od njih dvojice titulu kralja na 100 metara.

Pobedu je odneo Ben Džonson (9,79) a Karl Luis je bio drugoplasirani (9,92). Na žalost, naknadno je utvrđeno da je u jednoj od najvećih doping afera u istoriji olimpijskih igara, Ben Džonson koristio nedozvoljena sredstva, pa su mu medalja i rekord oduzeti, a pobeda je pripala Karlu Luisu.

(Izvor:youtube/AdrianSprints.com)

2005.Na Evropskom prvenstvu u košarci, u Srbiji, odigrane polufinalne utakmice. Grčka – Francuska 67:66, Nemačka – Španija 74:73. Grci su odličnom igrom pokazali da su ozbiljni konkurenti za zlato i poslali su ekipu Francuske u borbu za bronzanu medalju, dok su Nemci uz malu pomoć fortune eliminisali „crvenu furiju“ i otišli u finale.

(Izvor:youtube/Hellenic Smith)

2013.Na Evropskom prvenstvu u odbojci, u Danskoj, odigrane utakmice osmine finala: Srbija – Danska 3:0 (25:17, 25:17, 25:22), Rusija – Slovačka 3:0, Italija – Holandija 3:1, Poljska – Bugarska 2:3. Naši momci su zauzeli u grupnoj fazi drugo mesto, odmah iza Finske pa smo zato otišli u osminu finala, dok su Finci kao prvoplasirani u grupi otišli direktno u četvrtfinale.

FOTO: Eurovoley
FOTO: Eurovoley

Pripremio: Ivan Gajin

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter