Najbolji pokazatelj snage turnira Red Bull King of the Rock predstavlja karijera Dušana Domovića Buluta.

Vrtoglavi uspon karijere najavio je pobedom u prvom srpskom finalu 1 na 1 pre pet godina, onda je zaigrao u Alkatrazu na finalnom okupljanju, da bi zatim sa ekipom Novi Sad Al Wahda počeo da dominira u igri 3×3.


Novosađanin je 2011. u Alkatrazu izgubio u drugoj rundi od Amerikanca Daltona, a uspesi na Red Bull King of the Rock dali su mu inspiraciju da se dokazuje, doduše, u igri 3×3.

– Počeo sam da se bavim basketom sa devet godina, bio sam veoma energičan kao dete, kažnjavan, otac je hteo da me upiše na neki sport. Gledao sam i film „Belci ne umeju da skaču“, ali se ispostavilo da je moja prva ljubav ipak bio ulični basket. Alkatraz je za mene bio neverovatno iskustvo, to sam iskoristio kao odskočnu dasku, tamo sam video da snovi mogu da se ostvare. U zatvoru je teren jedna sumanuta stvar, samo okruženje je urušeno, vremenske prilike su neverovatne, smene se četiri godišnja doba u 15 minuta. Na sve to dodajte najbolje igrače u tom trenutku, sve deluje kao horor film. A opet, to je nešto za šta si se ti izborio – kaže Bulut, koji se potom ozbiljno udružio sa Markom Savićem, Markom Žderom i Dejanom Majstorovićem i počeo da dominira u kolektivnoj igri.

– Pobedu na Red Bull King of the Rock sam iskoristio za dalju karijeru u basketu 3×3, to je događaj koji me je stavio na radar dešavanja. Svako slobodno vreme sam provodio na terenima u kraju, tako se i rodila strast, sve to se samo pojačavalo, pa se rodila ideja i za 3×3. Da bi postao najbolji, moraš da veruješ u sebe, da radiš posvećeno i kontinuirano. Kako treniraš, tako ćeš igrati, mi smo toga svesni. Pošto je Srbija košarkaška nacija, svestan sam i da ne predstavljam sebe i blok, već celu zemlju svaki put kada igram – kaže Bulut.

To čini sjajno, sa ekipom je postao i svetski prvak, vicešampion Evrope, tim je dugo prvi na listi FIBA, a 3×3 se i dalje razvija, pa se sportu predviđa olimpijska budućnost u Tokiju 2020 kao košarkaškoj disciplini.

– Basketom 3×3 se bavim od 1996. godine, uvek je bilo turnira na lokalnom nivou, ali od 2012. postoji razvijena mreža turnira uličnog basketa. Onda smo se posvetili profesionalno igri i postali smo svetski prvaci. Razvio sam veštine koje su potrebnije u igri 3×3 nego u 5×5. Uvek sam bio bolji na uličnom nego na košarkaškom terenu, to se ispostvilo kao odlično-zaključio je Bulut, koji i dalje sa velikom pažnjom prati turnire Red Bull King of the Rock i partije naslednika.

U narednom svetskom finalu neće uživati samo Beograđani, već i cela Srbija. Ljubitelji basketa Svetsko finale mogu pratiti u subotu 17. septembra od 21 čas.