7
Košarka

FOTO: STARSPORT

EUFORIJA SE STIŠALA, ALI STRAST NE JENJAVA: Đorđević besan na Marjanovića, stao na stranu Prlainovića!

Objavljeno: 01.09.16 u 09:55

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević deset dana po završetku Olimpijskih igara u Riju dotakao se različitih tema od javnog značaja.

Aleksandar Đorđević četvrti je čovek u istoriji košarke koji je i kao igrač i kao trener osvojio olimpijsku medalju. Pre njega to je pošlo za rukom samo Leriju Braunu, Petru Skansiju i Željku Obradoviću.

Veliki je junak nacije posle srebra na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, ali desetak dana po završetku tog takmičenja, Đorđević u intervjuu za ‘NIN’ govori o stvarima koje im baš i nisu bile ‘na ruku’ u tom pohodu.

Mediji, kaže, nisu bili naklonjeni reprezentaciji i njenom kultu starom 53 godine. Najviše kada se radilo o poznatom ‘slučaju Marjanović‘.

– Sve je krenulo iz medija. Raznim dopisima, saopštenjima, montiranim intervjuima, javnosti se servirala iskrivljena istina. Cilj je bio da se dokaže moja sujeta i lični animozitet prema pojedinim igračima, a to nema veze sa istinom. Bilo je ozbiljnih provokacija, koje su možda čak bile i sračunate. Reč je o pokušaju manipulacije na izuzetno visokom nivou – rekao je o tome Đorđević i dodao:

– Postavljam pitanje – da li su se košarkaška javnost i mediji ovog, pa i prethodnih leta, prema reprezentaciji odnosili na pravi način? Mislim da se tako nešto nikada nije dešavalo ni u jednoj akciji, ma ko da je bio selektor, ma ko da je bio pozvan, ma kakva da je bila ekipa. Medijski cirkus koji je napravljen predstavlja nepoštovanje institucije reprezentacije i pravila koja 53 godine postoje unutar nje – poruka je Đorđevića.

BOBI IZBACIO IZ TAKTA NBA ZVEZDU: Ne mogu da ga čuvam! (VIDEO)

Posle ulaska u finale Igara i osvajanja srebra, rapidno je opao broj ljudi koji su kritikovali Đorđevića zbog izostanka Bobana Marjanovića iz nacionalnog tima. A porasla ljutnja Saleta prema Bobiju, samo iz jednog prostog razloga.

– Ljut sam na Marjanovića, jer ne zna šta propušta. Kada igrač završi karijeru, žali za onim što nije uradio, a ne zbog onog što je uradio. Ne želim da im dozvoljavam da propuštaju velike stvari zbog razloga koji su nejasni. Marjanović je propustio priliku da bude deo istorijskog uspeha, da svom narodu donese radost… Dobiće poziv naredne godine ukoliko bude dobro igrao i ukoliko ja kao selektor budem mislio da zaslužuje da bude pozvan. I opet je na njemu da se odazove ili otkaže. To nikakve veze nema sa mnom. I to je onaj deo u kome je u javnosti kreirana lažna slika – jasan je ‘Sale nacionale’.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Posle Igara u Riju povela se velika polemika u javnosti, koja je čak navela i premijera Aleksandra Vučića da gotovo celu jednu konferenciju posveti tom pitanju – ulaganja u sport, koje je osporio Andrija Prlainović, a pohvalili Davor Štefanek i Ivana Španović. Aleksandar Đorđević slaže se sa vaterpolistom Srbije.

– Hvala Vučiću, ali Prlainović govori istinu. Nema kontinuiranog ulaganja u sportsku infrastrukturu i stručnjake, ali nismo bogata zemlja i država ne može biti jedina adresa na kojoj svi tražimo novac jer i ona ima svoje prioritete – istakao je Đorđević.

Đorđević je u ovom intervjuu dodao i da nema problem da se postavi pitanje njegovog statusa na klupi Srbije.

– Normalno je da selektor koga je biralo jedno rukovodstvo stavi na proveru poverenje koje je dobio, s obzirom na to da će novi čelnici imati i nove ideje. Ukoliko se postavi pitanje mog statusa, neću imati problem da se sklonim, bez obzira na ugovor koji imam. Zacrtao sam određene ciljeve, imam obaveze prema igračima, ljudima sa kojima radim. Naš cilj je kontinuitet u osvajanju medalja i to je ono što me čini najzadovoljnijim. Za tri godine smo osvojili dve medalje, igrali jedno polufinale i postali zvanično treća reprezentacija sveta – objasnio je selektor košarkaške reprezentacije Srbije, Aleksandar Đorđević.

0
0

7 Komentara

  1. DOBRO JE STO NIJE PAO POD VELIKI PRITISAK DA ZOVE MARJANOVICA ZA OLIMPIJADU POGLEDAJTE GDE NAM JE FUDBAL TO DOVELO DA NAM MENADZERI KROJE REPREZENTACIJU..

    0
    0
    Odgovori
  2. Ma opušteno Sale, u istoriji srpske košarke se neće spominjati „slučaj Marjanović – Rio 2016“ , niti nerezonsko pljuvanje raznih internet paćenika, ali se hoće spominjati tvoji ogromni uspesi i kao igrača i kao trenera. Veliki si Sale Nacionale!

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter