Predsednik Košarkaškog saveza Srbije Dragan Đilas izjavio je da smatra Srbiju košarkaškom velesilom i da se savez radom i rezultatima izborio da dobija najviše novca od države.

– Mi smo košarkaška velesila, dame su prve u Evropi i trece na OI, momci drugi na svetu i OI. Ključ uspeha je kvalitet, atmosfera u ekipi, spremnost da pomognete kolegi, da gledate pozitivno, da verujet, objašnjava predsednik KSS.


OBEĆANJE ISPUNJENO: Država isplatila osvajače medalja

Podršku dok je na čelu KSS Đilas objašnjava nizom pozitivnih stvari koje su učinjene.

– Atmosfera koja je napravljena, da savez koji je imao dug dva miliona evra danas funkcioniše normalno, da nema uticaja ni klubova ni klubaštva. Radimo zajedno i zato su me podržali da ostanem, kaže on.

Đilas ističe da sa premijerom Aleksandrom Vučićem nije imao nikakvih problema kao predsednik KSS.

MIROSLAV MUTA NIKOLIĆ: Evo zbog čega bi Srbija mogla da ostane bez novih Teodosića, Bogdanovića i Raduljice…

– Čak sam imao i podršku države koja je jasna. Izborili smo se radom i rezultatima da dobijamo najviše para od države kad su savezi u pitanju, rekao je on.

On kaže da problemi u srpskom sportu počinju na nivou lokalnih samouprava gde se, neki kažu, čak 80 odsto izdvaja za fudbal, a onda nema za druge. Kako tvrdi, na nacionalnom nivou tih problema nema.

– Nas je država podržala da dobijemo kvalifikacioni turnir za OI, a naš glas u FIBA se cuje i poštuje jer smo se za ovih pet godina za to izborili i rezultatima i ponašanjem. Košarka je u mnogo boljoj poziciji nego pre sedam, osam godina, kaže Đilas.

 

On, takođe, smatra da privatizacija klubova u sportu mora u jednom trenutku da se dogodi. Đilas kaže da savezi ne smeju da budu privatni, ali da klubovi to moraju da postanu.

– Posebno u fudbalu i donekle u košarci. Neophodno je, inače ćemo svake godine da kukamo kako je Zvezdi i Partizanu samo malo falilo do Lige šamiona, a u stvari im fali toliko da ne možemo ni da zamislimo, rekao je on.

SKANDALOZNA ODLUKA FIBA: Zbog Kosova Ukrajina domaćin u Litvaniji!

Kad je reč o sprezi politike i sporta, Đilas kaže da se od politike ne može pobeći.

– Mi od politike nećemo pobeći jer je ona na ovim prostorima sve. Ma kako to zvučalo, mi smo mlada demokratija, koja postoji 15, 20 godina. Drugi imaju demokratiju po 100 godina i napravljen sistem, rekao je on.