0
Košarka

VREMEPLOV: Oboijca su dobila po pesmu, jer im je saradnja bila magična! (VIDEO)

Objavljeno: 15.08.16 u 00:14

Bio je jedan od najvećih košarkaša u istoriji te igre, i dalje je neprevaziđen u nekim segmentima.

Za svoji visinu od 206 centimetara bio je neverovatno brz i okretan, verovatno jedan od najvboljih ol raund igrača u istoriji.

(Izvor:youtube/NBA Countdown)

Pet puta šampion NBA lige sa Lejkersima, tri puta MVP lige, isto toliko NBA finala, 12 nastupa na Ol star utakmicama, devet puta u najboljoj petorci lige, zlato na Olimpijskim igrama 1992. sa „pravim“ Drim timom.

Irvin „Medžik“ Džonson, rođen je 14. avgusta 1959. godine u Lensingu, država Mičigen.

Bio je šesto dete u porodici Džonson, a ime je dobio po ocu. Odrastao je u Lensingu i kao dečak zavoleo košarku.

Nadimak „Medžik“ dobio je u srednjoj školu, kada u utakmici za srednju školu Everet ostvario tripl -dabl,  36 poena, 18 skokova i 16 asistencija.

 Sportski novinar Fred Stebli dao mu je taj nadimak odnah posle melča, i pored toga što je njegova majka Kristina, koja je bila velika vernica, smatrala da je taj nadimak svetogrđe..

Predvodio je svoj tim do skora od 27:1, s posekom od 28,8 poena i 16,8 skokova po meču, sve do titule državnog šampiona.

Iako se za njega interesovao prestižni UCLA, Džonson je upisao Mičigen stej univerzitet, za koji je beležio 17 poena, 7,9 skokova i 7,4 asistencije po utakmici. Bili su prvaci Big Ten konferencije, ali su ispali u četvrtfinalu NCAA od kasnijeg šampiona Kentakija.

Sledeće sezone plasirali su se u finale NCAA, gde im je protivnik bila ekipa Indijane, predvođena Lerijem Birdom. U najgledanijoj utakmici u istoriji univerzitetske košarke, Mičigen je slavio u finalu 75:74, a Džonson je izabran za najistaknutijeg igrača polufinala NCAA lige. Posle dve godine provedene na univerzitetu, gde je u u proseku postizao 17.1 poena, 7.6 skokova i 7.9 asistencija, prijavio se na draft.

Izabran je za prvog pika 1979. od strane Los Anđeles Lejkersa. Izjavio je da je neverojatno to što će imati priliku da igrati s Karimom Abdul-Džabarom. Uprkos tome što je bio najdominantniji cenatr lige Džabar nikada nije osvojio titulu s Lejkersima.

Džonson je u proseku postizao 18.0 poena, 7.7 skokova i 7.3 asistencije po utakmici, a izabran je u u prvu ruki postavu i startera na All-Star utakmici. Nagradu za rukija godine dobio je njegov rival Leri Bird iz Boston Seltiksa.

Lakersi su sezonu zavšili skorom 62-20 i stigli do NBA finala 1980. godine. U finalu su igrali protiv Filadelfije, koju je predvodio Džulijus Irving.

(Izvor:youtube/willstaten)

Lejkersi  su vodili u seriji 3-2, ali je Abdul-Džabbar, koji je prosečno u seriji postizao 33 poena, u petoj utakmici iščašio gležanj i propusti šestu utakmicu. Glavni trener Lejkersa Pol Vesthed u šestoj utakmici premestio jeMedžika na poziciju centra, a na kraju te utakmice imao je 42 poena, 15 skokova i 7 asistencija i to je bilo dovoljno za njegov prvi prsten.

Džonson je postao jedini novajlija u istoriji NBA koji je osvojio nagradu najkorisnijeg igrača NBA finala. Isto tako postao je četvrti igrač koji je zaredom osvojio titulu NCAA i NBA prvaka.

Jedan od najvećih svetskih bendova Red Hot Chilli Peppers posvetio mu je pesmu.

(Izvor: youtube/pipegcb26)

U Lejkerse je 1989. godine došao jedan od najboljih evropskih centara dvadesetjednogodišnji Vlade Divac.

Evropski prvak i olimpijske vicešampiona našao se u novoj sredini.  Nije znao jezik, ali ni kako se košarka igra u NBA: njegov mentor bio je upravo Medžik. To je ujedno bila i poslednja sezona za legendarnog Džabara, čiji je naslednik trebalo da postane.

U prvoj sezoni odigrao je 82 meča i za prosečno 19,6 minuta beležio 8,5 poena.

(Izvor: youtube/Crveni17)

Već u narednoj zamenio je Džabara na poziciji startnog centra, a Lejkersi su u finalu NBA lige izgubili od Čikago Bulsa. Izabran je i u prvu postavu novajlija te sezone.

Fenomenalna saradnja Medžika i Divca ovekovečena je u pesmi Dece Loših Muzičara „Vlade Divac“.

(Izvor: youtube/Razbijanje Četvrte Dimenzije)

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter