0
Košarka

FOTO: www.kss.rs

EP: „Orlići“ ispustili pobedu u osmini finala

Objavljeno: 20.07.16 u 20:56

Reprezentacija Srbije, igrači rođeni 1996. godine i mlađi, nije uspela da se plasira u završnicu Evropskog prvenstva koje se održava u glavnom gradu Finske Helsinkiju.

Izabranici selektora Aleksandra Bućana poraženi su od selekcije Italije u meču osmine finala koji je obilovao uzbuđenjima i velikim preokretima. Naš mladi tim propustio je veliku priliku da se plasira među osam najboljih na šampionatu, jer je u oba poluvremena imao dvocifrenu prednost (29:16, 48:36), koju na žalost nije uspeo da sačuva. Kobna je bila poslednja četvrtina u kojoj je rival uspeo da nadokandi zaostatak i dođe do trijumfa: Srbija – Italija 65:70 (17:14, 19:16, 17:13, 12:25).

Čvrsto i agresivno, napeto i nervozno, obe ekipe počele su možda i najvažniji meč na šampionatu u Helsinkiju. Nešto bolje su se snašli Italijani koji su poveli najpre sa 4:7, a u sedmom minutu sa 8:13. Srbija je do željene igre došla zahvaljujući Danilu Ostojiću i Stefanu Penu, a preokret je u poslednjim sekundama prve četvrtine kompletirao Vanja Marinković – 17:14. Na startu drugog perioda razigrao se, za odbranu rivala, nezadrživi Vasilije Vučetić, tako da je serija našeg tima bila posle trojke Pena bila još furioznija – 29:16 (14. minut). Italijanski tim je ubrzo uspeo da se konsoliduje, zaigra angažovanije i serijom 12:2 (31:28) kazni opuštanje naših reprezentativaca. Finiš prvog poluvremena ipak je pripao izabranicima selektora Bućana, koji su preko kapitena Stefana Lazarevića i borbenog Ilije Đokovića posle 20 minuta susreta imali šest poena prednosti – 36:30.

SAOPŠTENJE KSS: EP u Turskoj bi bilo veliki problem!

Italijanski sastav se približio u 22. minutu na 36:34, ali je tada na scenu ponovo stupio sjani Vasilije Vučetić, da bi se posle trojke Vanje Marinkovića i odlične akcije Stefana Lazarevića Srbija ponovo rezultatski odlepila – 48:36 (25. minut). Naš mladi tim u tim trenucima nije dozvolio rivalu da se vrati u igru, već je snažnom odbranom i kontrolom skoka sačuvao dvocifrene prednost na isteku treće deonice – 53:43. Od tog momenta rival je krenuo na sve ili ništa i uspeo da već u 34. minutu serijom preciznih šuteva da dođe do izjednačenja – 55:55. Usledila su trojke Musinija i Flakadorija kojom su Azuri prvi put posle prve četvrtine došli u vođstvo – 55:61 (35. minut). Dok je Italijanima gotovo sve polazilo od ruke, nervoza se uvukla u redove našeg tima koji pravio grube greške na obe strane terena. Ipak, nada se rodila kad je Vanja Marinković pogodio novu trojku i smanjio na 63:66 u 38. minutu. Rezultat se nije menjao do 28. sekundi pre kraja kad je kapiten Lazarević pogodio za 65:66. Usledila je penal završnica, a sve je bilo rešeno kad je Vanja Marinković oba puta bio neprecizan sa linije slobdonih bacanja tri sekunde pre kraja

SRBIJA: Peno 8, Simić 3, Jovanović 2, Ostojić 6, R. Đoković, Marinković 11, I. Đoković 9, Lazarević 10, Grušanović, Radovanović, Vučetić 16, Jeremić.

ITALIJA: Musini 15, Kandi, Rozeto, Masteljari, Lupusor, La Tore 1, Moreti 10, Flakadori 18, Tote 6, Donceli 16, Severini 2, Giarilja.

U četvrtak je na šampionatu u Helsinkiju slobodan dan. Reprezentacija Srbije u nastavku Evropskog prvenstva igraće za plasman od 9. do 16. mesta. Sledeći meč naš mladi tim igra u petak od 13:00 časova protiv selekcije Francuske.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter