12
Evrokup

SKANDAL: KSS suspenduje Partizan!

Objavljeno: 01.07.16 u 14:59

Dragan Đilas poslao je pismo FIBA u kom je saopštena odluka o suspenziji KK Partizan iz članstva u KSS, ali je takođe iskorišćena prilika da bude postavljeno nekoliko pitanja.

Pismo prenosimo u celosti:

„Na osnovu Vašeg dopisa o konkretnim merama koje će Košarkaški savez Srbije preduzeti prema KK Partizan NIS zbog njegove odluke da učestvuje u Evrokupu, obaveštavam Vas da je Upravni odbor KSS, na osnovu odluke koju je doneo Bord FIBA Evropa na sastanku u Parizu dana 20.03.2016.godine, još 19. aprila doneo odluku da je svaki klub sa teritorije Srbije koji potpiše ugovor sa EKA i prihvati učešće u Evrokupu automatski suspendovan iz članstva u KSS. U toj odluci je jasno precizirano da se to odnosi na sva nacionalna takmičenja u svim kategorijama, kao i na sva ostala prava i obaveze koje bilo koji klub, član KSS, ima. Mislim da je iz odluke UO KSS više nego jasno koje konkretne mere preduzimamo prema KK Partizan NIS zbog njegove odluke u vezi sa učešćem u Evrokupu. KSS je deo FIBA Evropa, sa svim pravima i obavezama koje iz tog članstva proizilaze. Shodno tome, poštujemo i na teritoriji Srbije sprovodimo sve odluke koje Bord FIBA Evropa, u skladu sa svojim Statutom, donese.

Koristim ovu priliku da u ime KSS i ja Vama, i ljudima koji vode FIBA Evropa, postavim neka pitanja. Naime, iz liste učesnika Evrokupa se jasno vidi da su svi klubovi koji su imali mogućnost da igraju Evrokup odlučili da tu mogućnost iskoriste. Jedini klubovi koji su odlučili da odbiju učešće u Evroligi i Evrokupu su svi francuski klubovi i srpski klub Mega Leks. Mega Leks je to učinio na osnovu razgovora sa KSS, koji je jedini Savez u Evropi koji je, želeći da poveća zainteresovanost klubova za FIBA Ligu šampiona, ponudio i konkretnu finansijsku pomoć klubovima koji prihvate učešće u FIBA Ligi šampiona i to u iznosu od 50.000 evra. Pokazale su se kao netačne informacije koje smo dobijali od FIBA da će nemački, italijanski, španski, ruski i neki drugovi klubovi koji ne igraju u Evroligi igrati u FIBA Ligi šampiona. Kako stvari stoje, jasno je da je, bar trenutno, u ratu između FIBA i EKA, FIBA doživela kompletan poraz. To dovodi do našeg konkretnog pitanja šta će dalje biti politika FIBA Evropa? Da li ćemo gurnuti glavu u pesak i praviti se da se ništa nije desilo ili ćemo, u skladu sa trenutnom realnošću, promeniti našu politiku i način borbe za očuvanje evropske košarke? Da li ćemo nastaviti sa politikom kažnjavanja i suspenzija koje će u tom slučaju dovesti da košarkaški najjače evropske nacije poput Španije, Litvanije, Italije, Grčke, Rusije, Srbije ostaju bez iole kvalitetnih domaćih liga, jer bez klubova koji učestvuju u Evroligi i Evrokupu, nacionalna takmičenja velike većine košarkaški najjačih evropskih zemalja neće imati nikakav smisao.

Osim ovog pitanja o konkretnim merama koje će FIBA Evropa preduzeti, imam za Vas još jedno konkretno pitanje. Šta ćete Vi kao Regionalni direktor FIBA Evropa, gospodin Demirel kao predsednik FIBA Evropa, kao i ostali funkcioneri FIBA Evropa konkretno učiniti, s obzirom na činjenicu da smo se našli u ovakvoj situaciji? Da li vidite neku vašu odgovornost za to i da li imate nameru da u skladu sa tom odgovornošću preduzmete i neke konkretne korake?

Uz iskrenu nadu da ćemo iz ove izuzetno kompleksne, osetljive i komplikovane situacije što pre izaći, srdačno Vas pozdravljam

Dragan Đilas

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije, zemlje čija je muška reprezentacija druga na svetu, a ženska prva u Evropi“

0
0

12 Komentara

  1. Kss mora da tretira sve svoje clanove jednako i bez diskriminacije. Zacudjujuce je da jednom i drugom klubu dozvoljava ucesce u evrotakmicenju a da jednom trecem klubu to zabranjuje. Mislim da je jedino korektno resenje da ove godine ni jedan srpski klub ne ucestvuje u evro takmicenju. Dok se sve ne resi u ratu EL i Fiba, da niko ne igra ni jedno od takmicenja u Evropi. Postoji jos jedan nacin da se resi ova farsa. Da KSS plati obestecenje KkPartizanu da ne igra za ovu godinu EKup.
    Najgore je resenje da se czfmp-u jedinom dozvoli da igra a da ostale suspenduje.

    0
    0
    Odgovori
  2. Vidim ovde se traze ostavke u kss samo me interesuje zasto pa nije kss donosio ove zakone i normalno je da jedan savez stiti reprezentaciju

    0
    0
    Odgovori
  3. zaboravljaš jedan bitan podatak…a to je da imaju blokadu kod registrovanje pojačanja za sezonu 2016-17 ..znaci uzalud vam Birčević i Majstorović…oni nemogu da igraju…

    0
    0
    Odgovori
  4. Ostavke da podnesu Svi u Savezu na celu sa crvenim ex zutim „predsednikom“ , zbog nesposobnosti da ga vodi, kao i zutu stranku sto nije znao, to ce reci da je, ILI veoma nesposoban ILI veoma “ podoban“ tj. POSLUSNIK svake vlasti, bez obzira na sopstveni ucinak i odgovornost !!! Unistili su ligu, sada bi i Savez, kao i najveci Srpski kk BREND-KKP !!! Ali, Istorija Slavnog kk , sa Slavnim Imenom po kome ga nosi pokazuje drugacije !!! PARTIZAN IZNAD SVIH !!!

    0
    0
    Odgovori
    • Јел ти добро!! По теби треба ставити партизан изнад репрезентације,а добро је да је ова власт јача од свих међународних организација па им дели пацке кога избацити или оставити!!! Лепо је то што вас нема!!!!

      0
      0
      Odgovori
  5. A zbog cegaje ovo skandal…..da nije u pitanju partizan, onda ne bi bio skandal jel……da li skandal sto FMP nije primljen u fibinu ligu sampiona….za vas izgleda nije…..e zato tako i prolazimo, sutiraju nas snoge na nogu a mi nemamo ni snage ni volje da se suprostavimo laznim funkcionerima laznim kosarkasima i laznim novinarima!!!!

    0
    0
    Odgovori
  6. KSS moze da suspenduje KK Partizan ili bilo koji domaci klub jedino iz takmicenja koja su u njegovoj organizaciji a to je samo kup Radivoja Koraca. To i nije neka steta za KK Partizan kada se uporedi sa koristima od iogranja Evro kupa.

    0
    0
    Odgovori
    • a cije je takmicenje prvenstvo Srbije?
      kroz to prvenstvo se kvalifikujes i za ABA ligu. kolko ja znam tri najbolja kluba iz SRB igraju tu ligu. a kroz nju se kvalifikujes za medjunarodnu scenu.
      e sad, ako ne igras domace prvenstvo kako mozes dogodine, znaci ne ove, da igras na medjunarodnoj sceni?
      ako imam neku gresku u koracima nek mi neko objasni…naravno na normalan nacin..hvala

      0
      0
      Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter