3
Košarka

FOTO: STARSPORT

ĐILAS POTVRDIO: Srbija isključena!

Objavljeno: 16.04.16 u 18:39

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije Dragan Đilas potvrdio je danas novinarima da je FIBA Evropa isključila Srbiju sa Evropskog prvenstva 2017. godine.

On je dodao da postoji mogućnost da se Srbiji oduzme i domaćinstvo kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre.

– Ta odluka je duboko pogrešna, loša i ništa dobro ne može da donese, rekao je Đilas novinarima u Beogradu.

FIBA Evropa je kasno sinoć poslala dopis Košarkaškom savezu Srbije i drugim nacionalnim savezima sa odlukom o suspenziji. Djilas je rekao da će se sledeće nedelje održati sastanak srpskih klubova i drugih nacionalnih saveza da bi se odlučilo o daljim koracima.

Predsednik KSS naveo je da je odluka Fiba „vrlo slična“ odluci Evrolige, koja je ranije objavila da neće dozvoljavati nastup u Evroligi klubovima koji ne budu igrali Evrokup.“Evroliga je odabrala 11 klubova koji će da igraju u sledećih 10 godina, a ostalih pet mesta neće moći da dobiju klubovi iz zemalja koje ne igraju Evrokup. Fiba je rekla da Evroliga može, ali da Evrokup ne može, već Liga šampiona. S jedne strane, Evroliga je ucenila klubove, a Fiba saveze“, rekao je Đilas.

OPŠTA KONFUZIJA: Tomašević kaže da nismo izbačeni, ali…

Prvi čovek nacionalnog saveza rekao je i da je Fiba uputila dopis za sedam zemalja u kome se interesuje da li će moći da organizuju kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre ako ti turniri budu oduzeti Italiji i Srbiji.

– Situacija jeste nezgodna i nepoštena i svaka druga, ali posao mene kao predsednika jeste da štitim interese srpske košarke, a za mene je najviši interes košarke interes reprezentacije. Uz poštovanje prema svim klubovima, važni su i Evroliga i Evrokup, ali pamte se Olimpijske igre i medalje sa Olimpijskih igara, rekao je Đilas.

On je dodao da KSS trenutno ne brine toliko o Evropskom prvenstvu 2017. godine, i ocenio je da se „EP bez 11 vodećih zemalja ne bi ni održalo“.

On je rekao da su mogućnosti saveza, države i evropskih institucija vremenski ograničene.

– Trenutno se vodi spor izmedju Evrolige i FIBA, pošto su tužili jedno drugo. Ako mene pitate, ja ne mislim da je ova odluka zasnovana na nekom velikom pravu i statutu Fibe, ali dok mi to dokažemo… Bojim se da bi bilo kao sa nekim drugim stvarima u našoj istoriji u poslednjih 20 godina, kad nam se svašta dešavalo, a posle se pokazalo da to nije bilo tako“, rekao je Djilas.

– Razgovaraćemo sa klubovima, predočićemo im situaciju, koja je teška. Ja mislim da ne postoje u Srbiji interesi jednog ili drugog ili trećeg kluba, postoji samo interes srpske košarke, a interes srpske košarke je da ova generacija momaka koja to zaslužuje bude na Olimpijskim igrama, rekao je Djilas.

Sportski direktor Partizana Dragan Todorić rekao je ranije danas da će se taj klub držati ranije donete odluke da igra Evrokup, kao i da će gledati sopstveni interes.

– Razumem stav svakog kluba da želi da igra takmičenje koje hoće i intimno mislim da svaki klub na to ima pravo. Ali, ako dodjemo u situaciju da interes bilo kog kluba, ne samo Partizana, imate i Mega Leks, koji po plasmanu može da igra i Evroligu… Mislim ipak da interes mora da bude podredjen interesima reprezentacije, rekao je Djilas.

Predsednik KSS pomenuo je i da u regionalnim savezima postoji neslaganje i da odluka ABA da se prikloni Evroligi dovodi u pitanje i budućnost tog takmičenja, odnosno njenog formata.

‘RAT’: Evo šta će mnogima nedostajati ako Srbija bude suspendovana? (VIDEO)

0
0

3 Komentara

  1. @Otvorite oci.
    Hoces da kazes da su Vucic, Covic i Djilas isto tako napravili pritisak na FIBu da uz Srbiju, izbace i ostalih 11 zemalja, samo da bi izbacili Partizan iz Evrolige ??? U brate…

    0
    0
    Odgovori
  2. Ovo nema veze sa politikom.Ovo ima veze sa Djilasom,Covicem i Vucicem.Ugurati Partizan u FIBA kup (tako da nikada vise ne moze igrati Euroligu),a privatni klub iz Zeleznika da nastavi da igra kao jedini sa ovih prostora.Jedino ne razumem Grobare i Delije.Umesto da se udruze i …Jer Zvezdu su uspeli da ugase a to isto rade i sa Partizanom (pa ce i umesto Partizana da postoji neki Partizan Beograd -privatni klub ko zna koga).Uzmite se u pamet braco Srbi.Umesto uspesnih firmi imate Miskoviceve.Umesto Zvezde Zeleznik.Umesto Partizana … ko zna.Vodaju nas kao ovce.

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter