‘Rat’ između Evrolige i FIBA Evrope napravio je pravi košarkaški zemljotres, a sukobi su počeli i unutar saveza.

Prva bitka se rasplamsala na Jadranu, gde Hrvati žele u jedno takmičenje, a Srbi u drugo. “Komšije” su sada odjednom za FIBA Ligu šampiona, dok je Crvena zvezda za Evroligu. Ništa bolje nije ni u Francuskoj. Tamošnja “kuća košarke” odlučila je da podrži FIBA, ali su klibovi protiv. Tim povodom su se oglasili klubovi LNB lige predvođeni Limožom i Strazburom.


– Obavezati se samo na učešće u FIBA takmičenjima bilo bi korak unazad za francusku košarku. To bi zaustavilo razvoj naših mladih talenata i bilo u suprotnosti sa interesima nacionalnog tima. Tražimo od Saveza da preispita svoj stav i dozvoli nam da se takmičimo u Evrokupu – stoji u saopštenju klubova LNB, koje je preneo L’Ekip.

Pismom se javnosti obratila i najveća zvezda francuske košarke i prvi čovek Asvela, Toni Parker. Vedeta NBA lige je takođe istakla da podršku daje profitabilnijoj i jačoj Evroligi sa Evrokupom.

– Ove sezone smo posle razgovora sa predsednikom Saveza pristali da igramo FIBA Evročelendž kup, iako nam učešće u takmičenju treće kategorije nikada nije bilo ambicija. Težimo najvišem nivou evropske klupske košarke, a to su trenutno Evroliga i Evrokup. Dobro smo razmislili o svojoj odluci i spremni smo da snosimo eventualne posledice – istakao je Toni Parker.

Raskol je i u Italiji gde je Armani već potpisao ugovor sa Evroligom, a isto je učinio i vicešampion Ređo Emilija. Sa druge strane Trentino i Sasari poštuju odluku saveza da se prikloni FIBA.

Jasno je da nas čekaju pakleno proleće i leto kada je evropska košarka u pitanju.