0
Evroliga

FOTO: STARSPORT

ĐORDI BERTOMEU: Za razgovor je potrebno dvoje, ali lepo je što je FIBA počela da radi svoj posao

Objavljeno: 11.03.16 u 20:30

Prvi čovek Evrolige nije štedeo FIBA na konferenciji za medije u Beogradu.

Pred susret Crvene zvezde i Panatinaikosa, Đordi Bertomeu govorio je o ponudi Evrolige ABA ligi:

– Ponuda ABA ligi je sledeća: Jedno zagarantovano mesto u Evroligi i najmanje tri mesta u Evrokupu, ponuda je ista za sve. Što se tiče uslova, prvi je rang-pozicije klubova, a onda organziacija, objekti i finansijska situacija. U budućnosti ne vidim veće probleme na tom polju.

Prema njegovim rečima, svaki tim mora ispuniti uslove kako bi se takmičio, bilo da je u pitanju Evroliga ili Evrokup:

– To su uslovi za sve učesnike, i Evrokup, i Evrolige sa A licencom, to su uslovi isti za sve. Za sada nema zabrinutosti, ali ćemo proveriti sve klubove u odnosu na sve ove kriterijume. Uveli smo i finansijsku evaluaciju klubova.

Novi format takmičenja ne uključuje specijalne pozivnice:

– U novom formatu nismo predvideli vajld-karte, naš koncept je zasnovan da to budu klubovi iz najjačih evropskih liga i to je brojka od 16 timova. To će biti nemačka, španska, ABA liga, VTB liga i šampion Evrokupa. Ako bude mesta za proširenje lige, razmislićemo o uvođenju vajld-karda, ali za sada ostaje ovaj format, rekao je Bertomeu, dodavši da je dogovorena trogodišnja saradnja, nakon čega će biti razgovora o nastavku.

Bertomeu se zatim dotakao i kvalifikacija za Evroligu:

– Odustali smo od kvalifikacija jer nisu interesantne za klubove. Bile bi krajem septembra, što je kratak period da se pripreme za važan turnir, jer tek kreću sa ozbiljnijim pripremama posle obaveza igrača sa nacionalnim timovima. To bi im nametnulo određene investicije koje se ne bi isplatile ako se ne kvalifikuju. Rešili da damo nacionalnim ligama, što se možda nekima neće svideti, ali tako smo odlučili. Što se tiče Evrokupa i popune mesta pored spomenutnih 12 iz liga, pozvaćemo turske, grčke, poljske i litvanske ekipe i tako ih popunuti do 24 kluba.

Potom je došlo na red i konkurentsko takmičenje – FIBA Liga šampiona:

– Razlika između Evrolige i FIBA Lige šampiona je kvalitet timova. Najkvalitetniji su u Evroligi proteklih 15 godina, nemamo ništa protiv da FIBA organizuje klupsko takmičenje, to je i njihova obaveza i nije ništa novo. Nema sumnje da su najkvalitetniji timovi poslednjih 16 sezona igrali u Evroligi, nije skrivao samopouzdanje Bertomeu, da bi zatim uputio nekoliko „otrovnih strelica“ ka FIBA:

– Ne možemo da razmišljamo da li je neko drugi zadovoljan ovim što mi radimo ili ne. Nemamo ništa protiv projetka FIBA, pozdravljamo činjenicu da su počeli da se bave potrebama klubova, što nisu činili poslednjih godina. Zvali smo ih dva puta za isti sto, nismo dobili pozitivan odgovor i nadamo se da ćemo u budućnosti imati priliku da sarađujemo za dobrobit košarke, rekao je Bertomeu za kraj.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter