2
AdmiralBet ABA Liga

ĐILASOVA PISMA ABA I KLS: Situacija mora biti rešena što pre i na zadovoljstvo svih!

Objavljeno: 24.02.16 u 16:56

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije Dragan Đilas poslao je pisma Košarkaškoj ligi Srbije i ABA ligi.

Oba pisma, iako najvećim delom ista, prenosimo u celosti:

Pismo ABA ligi:

„Poštovani,

Obraćamo Vam se sa zahtevom kako bismo izuzetno komplikovanu situaciju u kojoj su se našli svi savezi i klubovi u regionu, što zbog sukoba EL i FIBA, što zbog priprema nacionalnih selekcija, pokušali da rešimo za dobrobit i na zadovoljstvo svih.

Pred nama su izuzetno teška tri meseca u kojima svi mi u regionu moramo da isplaniramo kalendare završnice ABA lige i nacionalnih šampionata, ali pre svega da vodimo računa o usklađivanju početka priprema nacionalnih selekcija učesnika kvalifikacija za Olimpijske igre.

Kalendari takmičenja, kako domaćih prvenstava tako i ABA lige, su usvajani pre nego što se znalo da li će neke od reprezentacija zemalja našeg regiona učestvovati na olimpjskim kvalifikacionim turnirima (Srbija, Hrvatska). U tom trenutku se takođe nije znalo ni da li će neki od klubova nastaviti takmičenje u Evroligi u Top 16 fazi (Cedevita, Crvena Zvezda Telekom).

O činjenici da je kalendar donet u vreme kada se mislilo da će dve najbolje ekipe igrati Evroligu u sezoni 2016-2017. ne bih želeo da govorim, jer je to stvar koja se ipak tiče isključivo ABA lige i klubova koji su njeni osnivači, a ne košarkaških saveza. Ipak, moram da napomenem da je dosta nelogično da se u završnicu regionalnog takmičenja ulazi sa apsolutnom nepoznanicom da li će Evroliga prihvatiti da bar prvak ABA lige učestvuje naredne sezone u ovom takmičenju.

Dozvolite mi i da Vas podsetim da je ključni argument da se prošle godine odbije ponuda FIBA da bude suosnivač regionalne lige i finansijski istu pomogne bila činjenica da bi u tom slučaju ABA liga ostala bez dva garantovana mesta u Evroligi. Šta će se sada desiti ukoliko Evroliga ne ispoštuje ono što je bilo obećano klubovima učesnicima ABA lige na početku o ove godine? A
svima je jasno da će se to desiti…

Imajući u vidu sve ovde navedene činjenice, Upravni odbor Košarkaškog saveza Srbije je zauzeo stav da treba razmotriti promenu dogovorenih termina odigravanja završnice ABA lige, koji su sada predviđeni za mart i april, te omogućiti nacionalnim ligama prednost pri definisanju kalendara odigravanja nacionalnih prvenstava, čiji bi pobednici prema stavovima pojedinih saveza regiona trebalo da igraju u FIBA Basketball Champions League“, stoji u pismu upućenom rukovodstvu regionalnog takmičenja.

Pismo KLS:

„Poštovani,

Obraćamo Vam se sa zahtevom kako bismo izuzetno komplikovanu situaciju u kojoj su se našli svi savezi i klubovi u regionu, što zbog sukoba EL i FIBA, što zbog priprema nacionalnih selekcija, pokušali da rešimo za dobrobit i na zadovoljstvo svih.

Pred nama su izuzetno teška tri meseca u kojima svi mi u regionu moramo da isplaniramo kalendare završnice ABA lige i nacionalnih šampionata, ali pre svega da vodimo računa o usklađivanju početka priprema nacionalnih selekcija učesnika kvalifikacija za Olimpijske igre. Kalendari takmičenja, kako domaćih prvenstava, tako i ABA lige, su usvajani pre nego što se znalo da li će neke od reprezentacija zemalja našeg regiona učestvovati na olimpijskim kvalifikacionim turnirima (Srbija, Hrvatska). U tom trenutku se takođe nije znalo ni da li će neki od klubova nastaviti takmičenje u Top 16 fazi Evrolige (Cedevita, Crvena Zvezda Telekom).

Na Skupštini KSS održanoj u Nišu izneo sam stav, koji je i zvanično prihvaćen na sednici Upravnog odbora, da bi nacionalna liga trebalo da ima prednost u odnosu na regionalno takmičenje. O tome da je najveći interes omogućavanje nesmetanih priprema muške nacionalne selekcije za učešće na predolimpijskom turniru neću ni da govorim, jer je to svima jasno.
Trenutna situacija je takva da postoji niz problema sa kalendarom takmičenja, kako bi se naša KLS liga završila do početka priprema A tima. Mnogo toga zavisi i od uspeha naših timova u Evroligi i ABA ligi. Smatram da je zato neophodno u što kraćem roku definisati precizan kalendar KLS-a koji će omogućiti regularno takmičenje i neće favorizovati nijedan klub pred početak Super lige. Kao što sam rekao i na samoj sednici Skupštine, ne smatram da je pauza koju će imati većina učesnika Super lige od mesec dana dobra za klubove i igrače. Poštujući samostalnost KLS-a, dozvolite mi da iznesem svoj stav da bi što pre trebalo razmotriti sve opcije odigravanja Super lige, uključujući i igranje lige u dve grupe, što bi sačuvalo igrače, ali koje sa sobom nosi neke druge vrlo ozbiljne probleme što se tiče organizacije i regularnosti takmičenja.

Obaveštavam Vas da sam zahtev slične sadržine prosledio i ABA ligi, čiji su osnivači klubovi učesnici Super lige. U dopisu, čiju Vam kopiju dostavljam u prilogu, sam izneo niz činjenica koje ukazuju na to da bi bilo logičnije da se polufinale i finale ABA lige igra posle nacionalnih prvenstava, kada će se znati da li će ABA liga uopšte imati prolaz u Evroligu naredne sezone ili ne. Ne znam kada ćemo imati tu informaciju, ali smatram da bi KLS trebalo u najkraćem roku da razmotri i to šta će se desiti sa ABA ligom ako ona ne bude vodila u Evroligu, a FIBA prihvati stav košarkaških saveza Slovenije i Hrvatske da prvaci njihovih nacionalnih šampionata idu u FIBA Basketball Champions League.

S poštovanjem,

Dragan Đilas

Predsednik

Košarkaški savez Srbije“

0
0

2 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter