0
Košarka

FOTO: Wind Sport

GUROVIĆ, SKORCANITIS I JOVIĆ O EP: Neka Srbija i Grčka igraju u finalu

Objavljeno: 11.09.15 u 15:35

U danu pauze na Evrobasketu pred početak eliminacionih utakmica, kladionica PLANET WIN 365 organizovala je druženje sa predstavnicima medija, a sagovornici brojnih novinara bila su eminetna košarkaška imena Milan Gurović, Stefan Jović i Sofoklis Skorcanitis.

Pomenuta trojka detaljno je analizirala dosadašnji tok Evropskog prvenstva, ali i dala svoje prognoze za zavšnicu takmičenja. Gurović i Jović su se složili u oceni da s obziorm na kvalitet igre i sve ono što je pokazala do sada reprezentacija Srbije može do finala. Na sve to Skorcanitis je dodao da bi bilo lepo da protivnik izabranicima Saše Đorđevića u borbi za zlatnu medalju bude selekcija Grčke.

O reprezentacijama koje su razočarale i koje su prijatno iznenadile Stefan Jović je rekao:

– Islanđani su mi pravi hit. Oni su ekipa koja nema peticu, podsećaju malo na Radnički iz Kragujevca u vreme kada sam ja igrao. Trče, šutiraju, mnogo se bore i na tome se zasniva njihova igra. Namučili su Tursku i za mene su pravo osveženje – konstatovao je Jović a na njegovu priču nadovezao se Skorcanitis:

– Rusija je svakako najneprijatnije iznenađenje, jer Rusi neće igrati u osmini finala. To zaista nisam očekivao. Sa druge strane, selekcija Finske je za mene najveće iznenađenje. Nisam mogao ni da pretpostavim da će proći među 16 najboljih selekcija, ali do sada su odradili sjajan posao.

Protivnik Srbije u osmini finala upravo će biti Finska za koju je Gurović rekao:

– Ne treba potcenjivati takve ekipe. Sigurno po rejtingu nisu u svetskom vrhu, ali danas svi igraju košarku i ne treba je potcenjivati. Videli smo i kako Češka dobro igra. Što se tiče kostura, mislim da prolazimo Finsku, a onda igramo sa pobednikom meča Hrvatska i Češka. Ta utakmica je 50:50, pošto oba tima imaju svojih prednosti, ali mislim da mi pobeđujemo ko god da nam od te dve selekcije bude protivnik u četvrtfinalu. Ne potcenjujem nikoga, ali mislim da smo kvalitetniji i da možemo da prođemo – rekao je Gurović.

Gosti kladionice PLANET WIN 365 potom su prokomentarisali drugu polovinu kostura u kojoj su selekcije Španije, Grčke, Italije, Litvanije…

– Blagu prednost dajem Italijanima, jer imaju mnogo kvalitetnijih igrača – rekao je Jović i potom dodao:

– Ali, Litvanija ima prednost zbog duže klupe. Ako Belineli bude igrao kao protiv Španije i ako Barnjani i Galinari budu na nivou, onda Litvanci nemaju tu šta da traže. Videćemo – rekao je Jović.

FOTO: Wind Sport
FOTO: Wind Sport

Protivnik Grčke u osmini finala biće Belgija, koja je prvi deo šampionata odigrala iznad očekivanja, ali Skorcanitis je rekao da veruje da njegova Grčka može da prođe.

– Španija je ranije bila tim sa kojim smo uvek imali probleme. Prošle godine je bila moćna i popunjena na svim pozicijama. Ali, Grčka prvo treba da pobedi Belgiju. Kako se odvija ovo prvenstvo, mislim da Grčka ima sjajnu šansu da prođe i četvrtfinale i dođe do polufinala. Bilo bi sjajno da igramo finale. U svakom slučaju, svojim bivšim saigračima i prijateljima želim sve najbolje i mnogo sreće – rekao je Skorcanitis.

Sistem takmičenja je takav da se utakmice nižu kao na traci. Igra se skoro svaki dan, pa vremena za predah nema. Na pitanje šta igrači rade kada igraju dve utakmice u razmaku manjem od 24 sata Gurović je odgovorio:

– Primaš infuziju. Ne šalim se, siguran sam da neki igrači primaju infuzije. Imao sam tu situaciji da primam infuzije i vitamine kako bih se što bolje oporavio. Teško je bez svake sumnje, ali šta je tu je. Da bi bio najblji i to moraš da prođeš – konstatovao je Gurović.

U najvećem fokusu bila je naravno selekcija Srbije. S obzirom da je prošle godine nosio dres sa državnim grbom na Svetskom prvenstvu i osvojio srebrnu medalju, Jović je prvi analizirao učinak „orlova“:

– Naša reprezentacija deluje uigranije nego na Svetskom prvenstvu. Prošle godine ovi momci su se prvi put susreli sa nekim zadacima koje je Sale Đođrević postavljao pred njih i imao u svojoj glavi. Kostur tima je sada isti, ali delujemo čvršće i sigurnije. Kroz grupnu fazu niko nije bio dominantan kao mi, tako da mislim da možemo do zlata.

I Gurović je veliki optimista kada je rezultat naše selekcije u pitanju:

– Srbija može do finala, a u finalu bih voleo Francusku, naravno. Nema lepšeg osećaja nego da pobediš domaćina. To sam na svojoj koži osetio 2005. godine – rekao je Gurović uz osmeh.

Skorcanitis je imao malo drugačije viđenje:

– Bilo bi super da Grčka igra u finalu, a mislim da Srbija ima sjajnu šansu da dođe do same završnice. Inače, od svih igrača na šampionatu me je najviše oduševio Nemanja Bjelica. Sjajno je igrao na Svetskom prvenstvu prošle godine, a onda je imao fantastičnu sezonu u Evroligi i ovo sada je prirodan nastavak fantastične godine – rekao je Skorcanitis.

Dvojica igrača koji su bez svake sumnje obeležili dosadašnji tok šampionata je tandem reprezentacije Srbije: Miloš Teodosić Nemanja Bjelica.

– To što rade Bjelica i Teodosić je fenomenalno. Oni se prosto poigravaju, mislim to deluje zaista tako lako kada ih gledamo na televiziji. To je najkreativniji dvojac na šampionatu. Njima po talentu i smislu za kreaciju mogu da pariraju Nikola Mirotić i Serhio Rodrigez, kao i Toni Parker i Boris Dijao. Oni nisu još pokazali sve šta znaju, ali su u svakom slučaju iza našeg tandema – zaključio je Gurović.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter