0
Košarka

FOTO: eurobasket2015.org

EUROBASKET 2015: Finska – šuterska ekipa sa manama koje će Teo i drugovi morati da iskoriste (VIDEO)

Objavljeno: 10.09.15 u 18:46

U osmini finala Evropskog prvenstva u košarci Srbija će u Lilu u nedelju igrati protiv Finske, četvrtoplasirane ekipe iz grupe A.

Prvi par osmine finala postao je poznat i pre završetka petog kola na Eurobasketu, a u pitanju su prvoplasirana ekipa grupe B i četvrtoplasirana iz grupe A. Dakle, posle apsolutne dominacije Srbije u berlinskoj grupi, prvi protivnik čete Aleksandra Đorđevića u Lilu biće reprezentacija Finske.

Finci su dan pre poslednjeg kola obezbedili plasman u nokaut fazu, iako nije sve idealno počelo za njih na ovom šampionatu. Na otvaranju su u Monpeljeu pred brojnim i bučnim navijačima Francuske odigrali sjajan meč, mučili prvog favorita za zlato više od 40 minuta, pošto je trojkom Sasu Salina ta utakmica otišla u produžetak.

Ipak, poraženi su očekivano, ali su itekako skupo prodali svoju kožu. Na tom meču najviše se istakao Džamar Vilson, igrač Roan Basketa, koji je Francuzima ubacio 21 poen, Peteri Koponen je imao 15, a Sasu Salin 14 postignutih poena.

(youtube / FIBA)

Dan kasnije su igrali protiv drugog favorita grupe, Izraela i delovalo je da je iscrpljujući duel manje od 24 sata ranije ostavio traga na izabranicima selektora Henrika Detmana. Izrael je predvođen novim košarkašem Crvene zvezde Galom Mekelom slavio sa 79:66 i uveo Finsku u problem.

I pored poraza, na ovom meču najbolji je bio Erik Marfi, krilni centar turskog Bešiktaša, koji je protiv Izraela ubacio 24 poena i uhvatio devet skokova.

(youtube / FIBA)

Posle dva poraza, preko potrebna je bila pobeda protiv Rusije. U egal duelu protiv ‘zbornaje’, Finci su imali znatno više šansi za pobedu u odnosu na prethodna dva meča i iskoristili su prvu koja se ukazala. Najbolji igrač ovog tima, Peteri Koponen, poentirao je sa distance za dva poena na tri sekunde do kraja i doneo veliku radost iznenađujuće brojnim finskim navijačima u Francuskoj.

Pored meč-vinera Koponena koji je ubacio 12 poena, najefikasniji u selekciji Finske bio je ponovo Erik Marfi sa 19 poena i sedam skokova, a istakao se i Sasu Salin sa 16 postignutih poena.

(youtube / FIBA)

Posle dana pauze, četvrti meč na prvenstvu predstavljao je možda i najlakši posao za Finsku. Oslabljena Bosna i Hercegovina bez Mirze Teletovića, Jusufa Nurkića i Nihata Đedovića nije pružila gotovo nikakav otpor Skandinavcima, koji su drugom vezanom pobedom, ovog puta od 29 poena razlike, obezbedili plasman u drugu fazu.

Vrlo ravnomerno su rasporedili poena Finci na ovom susretu, čak pet igrača imalo je dvocifren učinak. Džamar Vilson je imao 16, Peteri Koponen 14, Mati Nutinen je postigao 13, Erik Marfi 11, a Džerald Li, košarkaš španske Mursije, 10 poena.

(youtube / FIBA)

Ostalo je još samo da se vidi sa koje pozicije će u Lil, pošto je direktan okršan Finske i Poljske ovog popodneva doneo odluku od trećem, odnosno, četvrtom mestu u grupi A. Dok su svi pratili duel Srbije protiv Italije, osluškivala su se i dešavanja u Monpeljeu, poraženi iz tog duela bio bi protivnik Srbije u osmini finala.

Kladionice su blago favorizovale Fince za pobedu u tom meču, ali je Poljska ipak potvrdila kvalitet i sasvim zasluženo reprezentaciju Finske ‘poslala na noge’ dominantnoj Srbiji.

U taboru Finske danas košgeterski najraspoloženiji je bio Šon Haf sa 17 poena, ali je najbolji pojedinac ponovo bio Peteri Koponen sa postignutih 14 koševa i podeljenih osam asistencija. Mati Nutinen je dodao 11 poena, uz osam uhvaćenih lopti.

(youtube / FIBA)

Nije teško izvući zaključak da je Srbija daleko bolja reprezentacija od Finske, ali da bi to i potvrdila na parketu fudbalskog stadiona u Lilu, srpski košarkaši će morati itekako dobro da se oznoje.

Najveća opasnost pretiće od Peterija Koponena, plejmejkera Himkija, koji ume da vrti ‘pik-en rol’ igru, ali i pogodi za tri poena. U dosadašnjem toku prvenstva ima 11,6 poena, 4,6 asistencije i 2,4 skoka po meču.

Opasan može da bude i naturalizovani Amerikanac Džamar Vilson, koji ima 11,3 poena po utakmici, a po toj statistici najefikasniji igrač finske reprezentacije je Erik Marfi, igrač koji je rođen u Francuskoj, u Lionu, i koji je do sada beležio 13,4 poena i 7,6 skoka po meču. Sasu Salin je dobro poznat ovdašnjoj košarkaškoj publici po svom šutu za tri poena, s obzirom da je nekoliko godina nosio dres Olimpije iz Ljubljane.

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

05.09.2015
Finska – Francuska 87:97 (22:24, 15:21, 23:23, 21:13, 6:16)

06.09.2015
Finska – Izrael 66:79 (13:25, 18:21, 23:16, 12:17)

07.09.2015
Finska – Rusija 81:79 (16:20, 20:18, 27:26, 28:15)

09.09.2015
Finska – Bosna i Hercegovina 88:59 (19:12, 22:15, 31:15, 16:17)

10.09.2015
Finska – Poljska 65:78 (20:23, 21:19, 11:16, 13:20)

[/stextbox]

Naravno, Finci imaju i nedostatke, koje će naš stručni štab sasvim sigurno umeti da prepozna. Ono što se posebno istaklo u dosadašnjih pet utakmica, jeste vidno sporo vraćanje u odbranu Finaca, pa bi igra u tranziciji i laki poeni mogli da budu jedno od ključnih oružja srpskih igrača.

Takođe, Finska je limitirana na centarskoj poziciji, i osim visokog Marfija, koji je čak po vokaciji više krilni centar, nema drugog igrača koji bi mogao da se suprotstavi Raduljici i Kuzmiću ispod koša. Isto tako, zaustavljanjem je Peteri Koponena bilo bi ‘pola posla’ završeno.

Još jedna prednost Srbije svakako će biti ‘dužina klupe’ koja je definitivno na našoj strani, jer je finski selektor Henrik Detman u grupnoj fazi koristio svega osam igrača u rotaciji. Četvorka: Kaunisto, Kaven, Koivisto i Hoven provodila je vrlo malo na parketu.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Definitivno, sve je na izabranicima Aleksandra Đorđevića. Dobra stvar je što će se Teo i drugovi potpuno regenerisati za dva slobodna dana koja im predstoje, pa će sveži i odmorni krenuti u pohod na plasman u Rio i medalju.

Po svemu viđenom u dosadašnjem toku Eurobasketa Srbija je pokazala ubedljivo najviše od svih reprezentacija i nema razloga da tako ne nastavi i protiv Finske, koja i pored svih kvaliteta, ne bi trebalo da nam predstavlja veći problem u borbi za četvrtfinale.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter