0
AdmiralBet ABA Liga

ĐILAS: Reprezentacija je ispred ABA lige, Danilović i Čović su svesni toga

Objavljeno: 04.06.15 u 19:39

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije Dragan Đilas nagovestio je, gostujući u ‘Kažiprstu’ na B92, da srpski klubovi neće igrati ABA ligu ako to znači da reprezentacija neće igrati na Evropskom prvenstvu.

– FIBA nas je upozorila da ako naši klubovi ili bilo koji iz regiona budu igrali ABA ligu koja nije priznata, reprezentacija će biti suspendovana iz svih takmičenja. Zbog toga, mi treba da vidimo u čemu je problem i zašto FIBA ne prihvata ABA ligu. Najveći problem je privatno vlasništvo u toj ligi, šest pojedinaca su vlasnici 20 odsto i toga nema nigde drugde”, naglasio je Đilas.

Partizan je potpisao novi Društveni ugovor u kojem se potvrđuje da su klubovi vlasnici 80 odsto regionalnog takmičenja, a šest fizičkih lica preostalih 20.

– Imate šest zemalja u regionu, a samo u Srbiji zajedničke stavove. Klubovi ne misle isto, ali su predstavnici klubova, uključujući Predraga Danilovića iz Partizana i Nebojšu Čovića iz Crvene zvezde, istakli da neće napraviti nijedan potez koji bi doveo do toga da naša reprezentacija ne igra na Evropskom prvenstvu. To je jasan dokaz, ako FIBA kaže da će suspendovati reprezentaciju, oni neće igrati ABA ligu – istakao je Đilas i nastavio:

– Dogovor koji je postignut 13. aprila je predviđao da će fizička lica izaći iz lige i prepustiti je klubovima. Moja ideja je da pomirimo FIBA i Evroligu, koje imaju svoj sukob, da to bude regionalna liga klubova, pa da da tražimo da ih FIBA prihvati. Jednostavno, mora da postoji razumevanje, ako ste na jedan način radili deset godina, morate da se promenite ili ćete da propadnete –  rekao je prvi čovek srpske košarke.

Đilas je naglasio da u ovom trenutku KSS i klubovi ne biraju stranu, ali da su članovi FIBA, koja je dala predlog regionalne lige koji nije prihvatljiv jer nema prolaznost u Evroligu.

– Ne postoji nikakav izbor, ovde se bira da li želite da vam zemlja igra na Evropskom prvenstvu ili ne. Nadam se da neće doći dotle, mislim da ne postoji čovek u ovoj zemlji koji ne bi izabrao da se naša reprezentacija bori za zlato i Olimpijske igre. Ali, i dalje verujem da možemo da sednemo, razgovaramo i da se problem reši. Ta liga je dala doprinos razvoju košarke u regionu, naši klubovi su je osvajali, niko nije protiv, ali mora da se napravi transformacija – rekao je Đilas gostujući u “Kažiprstu”.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter