Nacionalne federacije iz zemalja bivše SFRJ prošle srede dobile su nalog FIBA da formiraju novo regionalno takmičenje čija bi organizaciona struktura trebalo da bude poznata za manje od mesec dana. Prema prvim informacijama, sedište lige bilo bi u Podgorici, a naziru se i druge organizacione strukture.

Čelnici svih liga sa ovih prostora načelno su dogovorili da sedište bude u glavnom gradu Crne Gore, a i dalje je nepoznato ko će biti prvi čovek Lige. Prva ideja je bio Dejan Lekić, generalni sekretar Košarkaškog saveza Makedonije, ali je izvesnije da će to biti neko iz crnogorske košarkaške organizacije.


Ono što najviše interesuje košarkašku javnost na ovim prostorima jeste kakva bi bila prohodnost u Evroligu kroz to takmičenje i o tome se dosta razgovaralo. Naime, u takođe novoformiranoj Evroligi, koja će biti pod pokroviteljstvom FIBA, našao bi se samo pobednik regionalnog takmičenja.

Međutim, kako se ne bi umanjio značaj nacionalnih prvenstava kao što je to bio slučaj do sada, šansu da se plasiraju u Evroligu, ali kroz kvalifikacije, dobili bi šampioni Srbije i Hrvatske. Ukoliko bi se desilo da je šampion Jadrana u isto vreme i prvak svoje države, u kvalifikacije bi išao nacionalni vicešampion.

Govorilo se i o prohodnosti u druga dva, manje jaka evropska takmičenja, Evrokup i Evročelendž, ali je za sada procenjeno da bi bilo previše slati klubove u sva tri kontinentalna nadmetanja. Odlučeno je da se sačeka kraj sve većeg rata ULEB i FIBA, da bi se razmotrila mogućnost svojevrsnog spajanja Evrokupa i Evročelendža.

hotsport.rs