0
Košarka

MINISTAR UGOSTIO LEGENDE: Prvaci sveta iz 1970. kod Udovičića

Objavljeno: 26.02.15 u 16:39

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić primio je košarkaške reprezentativce koji su 1970. godine postali svetski prvaci u Ljubljani. Prijem je upriličen i za članove ekipe filma “Bićemo prvaci sveta”, koji govori o tom uspehu. 

Sastanku sa Udovičićem prisustovali su Borislav Stanković, Dragan Kapičić, Petar Skansi, Ratko Tvrdić, Nikola Plećaš, Ivo Daneu, kao i idejni tvorac filma Zvonimir Šimunec.

– Čast mi je što posle toliko vremena imam priliku da ugostim legende i sportiste koji su oduševljavali prvenstveno građane Jugoslavije. Svi su plakali, od radosti i tuge kada su oni igrali. Mnoge sadašnje generacije mogu da se ugledaju i mnogo nauče o kodeksu ponašanja koji su oni uspostavili. Neophodno je promovisati prave vrednosti i praviti filmove o sportskim uspesima – rekao je Udovičić na prijemu u Palati Srbija.

Prema njegovim rečima, snimanje filma je najbolji način da se događaji u sportu spreče zaboravu i poželeo da se sličan film napravi o uspesima vaterpolo reprezentacije.

Nekadašnji funcioner FIBA i počasni predsednik KSS Borislav Stanković zahvalio se ministru na prijemu.

– Podvukao bih da je ovo retka prilika da ministru mogu da se obratim sa: ‘Dragi Vanja’ jer je on pobednik i neko ko je živeo sa sportom, kao i svi mi. Bilo je divno učestvovati u stvaranju filma koji će ostati u istoriji našeg sporta, posebno košarke –  naglasio je Stanković.

U ime zlatne generacije novinarima se obratio kapiten Ivo Daneu.

– Rado dolazim u ove krajeve jer sam uvek lepo primljen. Film je dokaz da se u Srbiji veoma ceni sport i da u ovakvim teškim vremenima može da se se realizuje ovako veliki projekat – naveo je Daneu.

Šimunec se zahvalio na pomoći Ministartsvu omladine i sporta na čelu sa Udovičićem.

– Ništa od svega ovoga ne bi bilo moguće bez pomoći tima. Želja je bila da stavimo košarku u prvi plan. Ovo su ljudi koji su osvojili zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Ljubljani i taj uspeh utkan je u sve kasnije, zaključno sa poslednjim srebrom iz Španije. Nadam se da će publika uživati u filmu – poručio je Šimunec.

Svečana premijera filma “Bićemo prvaci sveta”, koji govori o počecima i uspesima jugoslovenske košarke, biće održana u četvrtak uveče u Sava centru.

Igrani film obuhvata dramu, istoriju i sport kroz priču dugu četvrt veka – od osnivanja beogradskih klubova posle Drugog svetskog rata do pobede nacionalne reprezentacije u finalu SP u Ljubljani 1970. godine protiv selekcije SAD 70:63.

Za reprezentaciju su tada nastupali Slovenci Ivo Daneu i Aljoš Žorga, Srbi Ljubodrag Simonović, Trajko Rajković, Dragutin Čermak i Dragan Kapičić, kao i hrvatski košarkaši Krešimir Ćosić, Petar Skansi, Nikola Plećaš, Vinko Jelovac, Rato Tvrdić i Damir Šolman, dok je selektor bio Ranko Žeravica.

hotsport.rs  – Tanjug

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter