11
Košarka

SEĆANJE NA HARISA: Da li ste za povlačenje dresa ove legende? (VIDEO)

Objavljeno: 13.12.14 u 15:33

Na jučerašnji dan, 12. decembra 2000. godine na parkingu ‘Pionira’ upucan je Haris Brkić. Srce 26-godišnjeg košarkaša i legende Partizana prestalo je kuca 15. decembra. Ubica nije pronađen, a Bosna, Partizan i Budućnost, klubovi za koje je igrao, u znak sećanaj na jednog od najboljeg košarkaša sa ovih prostora svake godine organizuju Memorijalni turnir.

Mlađi naraštaji rastu slušajući o sjajnom košarkašu, tragično nastradalom. Brkić je počeo da trenira u sarajevskoj Bosni sa deset godina. U Partizan je došao 1992. godine, a posle pozajmice čačanskom Borcu, od sezone 1993/1994. igrao je za Partizan.

U narednih šest sezona nosio je crno-beli dres i u tom periodu osvojio tri titule prvaka države i tri nacionalna Kupa. U sezoni 1997/98, sa crno-belima je igrao na Fajnal foru Evropske lige u Barseloni.

U sezoni 1999/2000. igrao je u podgoričkoj Budućnosti, sa kojom je osvojio još jednu titulu prvaka Jugoslavije. Krajem 2000. godine se vratio u Partizan, za koji je odigrao još samo tri zvanične utakmice pre smrti.

Sa mladom reprezentacijom Jugoslavije osvojio je bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Turskoj 1996. godine, a bio je i povremeni član seniorskog državnog tima.

Ime Harisa Brkića deo je bogate i slavne istorije KK Partizan. On je deseti igrač na večnoj listi po broju odigranih utakmica (290), a osmi na listi strelaca sa 3.709 postignutih poena. Na listi najboljih strelaca crno-belih u evropskim kupovima, Brkić zauzima peto mesto sa 951 poenom…

Šturo, to bi bilo nešto ukratko u Harisu Brkiću. A zaslužio je mnogo, mnogo više..

Savršen ulaz, najbolji dvokorak koji su svi klinci tog vremena pokušavlai da skinu, a čine to i dan danas. Hris živi, Grobari nikada neće zaboraviti svoju legendu. 

Da li ste za povlačenje dresa Harisa Brkića? Sledeće godine će biti tačno 15 godina od ubista, možda bi taj jubelej mogao da bude povod za još jedno odavanje počasti ovom majstoru…

Ako ste za, ostavite komentar na našem sajtu.

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

11 Komentara

  1. Svaka mu cast i hvala za srce koje je ostavio Partizanu, ali ako neko drugi nosi dres sa njegovim brojem i on ZIVI kroz taj broj. Partizan treba na drugaciji nacin da mu se oduzi, npr. tako sto ce se skola malih talenata zvati po njemu.

    0
    0
    Odgovori
  2. Za života je bio legenda i red je da ostane legenda nama za uspomenu na njega a mladima kao nauk da se njegova sudbima NIKAD i NIKOM ne ponovi. Slava mu!

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter