0
Evroliga

Foto. STARSPORT

EVROLIGA: Erceg ugasio Zvezdu, crveno-beli ispustili pobedu u Istanbulu (VIDEO)

Objavljeno: 21.11.14 u 21:26

Košarkaši Crvene zvezde bili su na korak od novog trijumfa u evroligaškom takmičenju, ali su posle velike borbe ipak poraženi od Galatasaraja u Istanbulu, u dvorani Abdi Ipekči pred oko osam hiljada gledalaca, i to posle dva produžetka sa 110:103 (22:16, 23:24, 9:23, 28:19, 14:14, 14: 7). Posle šest odigranih kola crveno-beli imaju skor od po tri pobede i isto toliko poraza pa će trijumfe za plasman Top 16 fazu morati da potraži u preostala četiri kola.

Loše je počela utakmica za srpski tim pošto je Galatasaraj serijom 10:0 došao do devet poena prednosti (12:3), a u tom periodu je blistao Zoran Erceg koji je ubacio 10 od tih 12 poena. Međutim, brzo je usledio uzvratni udarac pa jsu crveno-beli došli do izjednačenja 14:14, ali je na pauzu između četvrtina ipak domaći tim otišao sa osetnom prednošću (22:16).

Ponovo je tim Ergina Atamana u drugom periodu uspeo da dođe do +9, ali jsu Zvezdu u igru držali odlični kapiten Luka Mitrović i fenomenalni Markus Vilijams koji je razigravao ceo tim. Pored toga čuvari na protivničkom organizatoru igre Karlosu Aroju su se konstatno menjali pa Portorikanac gotovo da nije mogao ni da diše. Na poluvreme Galatasaraj je odneo pet poena viška (45:40).

Zablistala je Zvezda na početku treće deonice. Iz odlične odbrane otvarale su se brze kontre pa je serijom 14:0 srpski vicešampion došao do svoje najveće prednosti, koja je u 27. minutu dostigla maksimalnih +10 (47:57).Treću deonicu ekipa Dejana Radonjića je dobila sa 23:9, a baš tada je postalo očigledno koliko je za Zvezdu važno što je njen trener rotirao 10 igrača, za razliku od Atamana koji je u igru uvodio samo devetoricu, s tim da je Džavai igrao vrlo malo.

Uspeo je domaći tim poenima Ercega da se približi na samo tri poena zaostatka u 34. minutu (62:65), ali je usledila prva trojka Vilijamsa iz petog pokušaja pa je naš tim ponovo stekao osetniju prednost. Nisu Zvezdini igrači podlegli uzavreloj atmosferi već su strpljivo gradili svaki napad, a dominirali su i u skoku pre svega Marjanović koji je dovodio do ludila domaće igrače i navijače.

Na tačno tri minuta pre kraja Erceg je trojkom ponovo primakao Galatasaraj na tri poena zaostatka, a posle dobre odrabe i faula nad srpskim košarkašem Turci su maksimalno smanjili zaostatak (72:73). Imao je domaći tim priliku za potpuni preokret, ali kako nisu realizovali napad usledila je trojka Kalinića (72:76). Istom merom uzvratio je Arslan na drugoj strani (75:76).

Nakon promašaja Vilijamsa u skoku se nisu najbolje razumeli Marjanović i Blažič, pa je na drugoj strani Arojoj pogodio težak šut u poslednjoj sekundi napada za prvo vođstvo još od početka trećeg perioda (77:76). Novom trojkom utišao je celu halu Nikola Kalinić (77:79). Pomalo divalj napad domaćeg tima teškim šutem za tri završio je Arojo, nije pogodio i usledila je penal završnica u kojoj se Zvezda nije najbolje snašla. Na nepunih devet sekundi pre kraja naš tim je imao tri poena prednosti (82:79), odlučeno je da se ne pravi faul daleko od koša, ali je Erceg odapeo trojku sa 10 metara i na nesreću crveno-belih pogodio za produžetak.

Dodatnih pet minuta Galatasaraj je otvorio sa četiri vezana poena, ali je Zvezda zaostatak nadoknadila trojkama Kalinića i Mitrovića. I u poslednji minut produžetka naš tim je ušao sa tri poena viška (94:91), ali je Vilijams nesmotrenim prekršajem Guleru dozvolio da donese novo izjednačenje (94:94). Marjanović je pogodio oba slobodna bacanja na jednoj, Arojo na drugoj i ostalo je 11 sekundi za poslednji napad Zvezde. Loptu u ruke je dobio Vilijams, ali nije uspeo da dođe do koša posle igre „jedan na jedan“.

U drugom produžetku tek nakon minut i po igre viđen je prvi poen i to sa linije za slobodna bacanja jednom je bio precizan Blažič,a  u sledećem napadu četvrtu trojku na meču pogađa Arojo za prednost domaćina (99:97). Prilično smušeno su crveno-beli bili u napadu što je turski tim maksimalno koristio pa je uz još dodatna tri došao do velikih pet poena viška (102:97), ali Mitrović trojkom na dva minuta pre kraja vraća Zvedzu u igru (102:100). Imala je priliku Zvezda i za iujednačenje, ali je Mitrović lako izgubio loptu usledili su novi poeni Gonluma, pa trojka Aroja i tu je bio kraj (107:100). Na kraju jedina dobra stgvar u svemu je da crveno-beli nisu poraženi sa većom razlikom od one koju su napravili u Beogradu protiv Galatasaraja.

Najefikasniji u Zvezdi je bio kapiten Luka Mitrović sa 30 poena, Marjanović je uz 23 poena imao i 17 skokova (indeks 39), a dvocifren je bio i Nikola Kalinić sa 21 poenom. Markus Vilijams se u potpunosti podredio kolektivu o čemu najbolje svedoči podatak da je imao 17 asistencija, a samo osam poena (šut iz igre 3/16), ali i pet skokova. Na drugoj strani Zvezdi je glave došao Zopran Erceg koji je ubacio 32 poena, imao sedam skokova i dve asistncije. Odličan je bio i Arojo koji je odigrao svih 50 minuta i ubacio je 26 poena, Arslan je dodao 15 koliko i Gonlum.

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter