0
Košarka

Prvih 12 godina je najteže: Oboren Zvezdin rekord

Objavljeno: 24.06.13 u 08:55

samp

Partizan je apsolutni vladar srpske košarke. Šampionsku seriju crno-beli su započeli 2002. godine na destogodišnjicu najvećeg klupskog uspeha i osvajanja titule najbolje ekipe u Evropi, a na 20 godina od te istanbulske noći postavili su novi rekord u Srbiji. Osvojili su 11. uzastopnu titulu.

A to nije bilo ni malo lako.

Ekipa je, naravno, opet pretrpela ogromne izmene, došli su neki novi igrači, pre svih Mačvan i Raduljica, a na klupi je i dalje sedeo sedeo Vladimir Jovanović. Takođe, veoma važna stvar je i to što je u NBA ligi bio lok aut, pa je Nikola Peković od svih silnih ponuda odlučio da prvi deo sezone igra u Partizanu. Čovek koji u Americi igra za milione, odlučio je da dođe u Humsku i igra besplatno.

To je ljubav i poštovanje.

Da skratimo priču, Kup je osvojen po 13. put u istoriji, Jadranska liga nije, čak se nije ušlo ni u finale, a u Evropi se prvi put od 2006. nije ostvario plasman u top 16.

Za to vreme u srpskoj košarci su se dogodile neke velike promene, došlo je do neke vrste fuzije Crvene zvezde i FMP Železnika, ali to nije ona klasična fuzija koja se podrazumeva. Međutim, da bi se objasnilo šta i kako se do toga došlo, potrebno bi bilo mnogo vremena i prostora, a to nije tema ovog pisanjia. Bitno je samo da su u finalu plej-ofa igrali Partizan i Crvena zvezda.

Baš kao i u finalu već pomenutog Kupa, a ishod je bio isti. Trijumfovao je aktuelni šampion.

Partizan je poveo, a onda Zvezda izjednačila, a ta pobeda je bila prvi trijumf crveno-belih nad večitim rivalom posle 932 dana! Pa i to valjda govori o kakvoj dominaciji ekipe iz Humske je ovde reč. Partizan je ponovo stekao prednost i onda se igrala četvrta utakmica u Železniku.

E to je bio spektakl. Bilo je tamo svega, samo ne košarke. Hala u beogradskom predgrađu je bila prepuna, navijači Zvezde su bukvalno visili nad glavama igrača Partizana, ali i novinara koji su bili pored terena, a pljuvačka je letela na sve strane. Trener Jovanović je bio sav mokar i beo, a parket klizav kako od pljuvačke tako i od kondenzacije.

Navijači Zvezde su drmali koševe prilikom izvođenja slobodnih bacanja, kako igrači Partizana ne bi mogli normalno da šutiraju, pa je čak pretila opasnost da će biti prekinut meč, ali se, na sreću, to nije doogodilo.

Na kraju crno-beli su osvojili 11. uzastopnu titulu, postavivši novi rekord Srbije, a posle meča ostala je upamćena izjava sportskog direktora crno-belih Dragana Todorića, koji je rekao da će mu trebati šest dana da skine svu štroku s sebe koja se stigla s tribina.

Eto u takvim uslovima, Partizan je opet dokazao da mu na ovim prostorima nema ravnog.

Ekipa: Pešaković, Kecman, Raduljica, Lo, Peković, Miljenović, Jaramaz, Lučić, Milosavljević, Bogdanović, Katić, Čekovski, Bešović, Božić, Čakarević, Mačvan, Đekić, Anđušić, Bertans, Džejms. Trener: Vladimir Jovanović.

Sutra: 2013. godina – Da li je ovde kraj?

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter