0
Košarka

FOTO: STARSPORT

Prvih 12 godina je najteže: Odlazak Duleta

Objavljeno: 23.06.13 u 10:08
FOTO:STARSPORT
FOTO:STARSPORT

Mnogi su bili skloni tvrdnjama da je ovo godina u kojoj će košarkaši Partizana statati na svom putu dominacije u srpskoj košarci i da rekord Crvene zvezde od deset uzastopnih titula neće biti izjednačen. Razlozi za takvo razmišljanje bili su mnogobrojni i činilo se sasvim realni.

Osnovno, ekipu je napustio tvorac svih uspeha poslednjih devet godina trener Duško Vujošević, pa posle toga ne bi trebalo ni nabrajati dalje, ali ima toga još.

Od ekipe koja je prošle godine igrala na Fajnal foru u Parizu i bila na dve sekunde od plasmana u finale ostala su samo petorica igrača. Odnosno, prvi put u poslednjoj deceniji crno-beli nisu imali okosnicu tima, ali su momci iz Humske, predvođeni novim trenerom Vladimirom Jovanovićem i ovoga puta prevazišli sebe.

Kapiten Petar Božić je ponovo podigao oba domaća trofeja, plus onaj u Jadranskoj ligi, a u Evroligi opet je obezbeđen plasman među 16 najboljih ekipa u Evropi.

Partizan je poptuno neočekivano i nestvarno lako u finalu domaćeg plej-ofa savladao ekipu Hemofarma rezultatom 3:0 i tek drugi put u poslednjoj deceniji šampionsku ttitulu slavio pred svojim navijačima. Ovoga puta u pitanju je bila deseta jubilarna, a 18. ukupna u klupskoj istoriji.

Utoliko slađa jer je izjednačen već spomenuti rekord Crvene zvezde, koja je krajem četrdesetih i početkom pedesetih godina prošlog veka deset puta zaredom osvajala titula. Ipak, te dve košarkaške epohe ni u kom pogledu nisu mreljive, jasno je to i svima na Malom Kalemegdanu, pa je stoga ovaj uspeh Partizana daleko značajniji.

Poslendja treća utakmica protiv Hemofarma kad je osvojena šampionska titula imala je posebnu emotivnu tačku, kada su svi prisutni u dvorani Pionir skandirali „O Jane ostani“, upućeni Čehu Janu Veselom.

On se na ovom meču posle tri sezone nastupa i devet osvojenih trofeja oprostio od crno-belih i otišao u NBA ligi, ali i dalje ne propušta priliku da putem Tvitera ili Fejsbuka čestita nove uspehe Partizana, dok se njegova zakucavanja i dalje prepričavaju među navijačima srpskog šampiona.

Ekupa: Džerals, Kecman, Klobučar, Jaramaz, Lučić, Milosavljević, Katić, Džavai, Bešović, Božić, Gist, Veseli, Đekić. Trener: Vladimir Jovanović.

Sutra: 2012. godina – Oboren Zvezdin rekord

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter