0
Košarka

Srbija je zemlja košarke i tačka!

Objavljeno: 01.02.13 u 23:57

Vladimir Stimac

Turski Banvit ove sezone pruža sjajne partije, a jedan od oslonaca ekipe koja deli prvo mesto sa Fenerbahčeom u turskom šampionatu je i Vladimir Štimac. Centar srpske reprezentacije ističe da su igranje za najbolji tim Srbije i individualni rad najzaslužniji za njegovu trenutnu formu.

„Dve godine igranja za reprezentaciju mi je pomoglo da dođem do visokog nivoa forme, uz moj individualni rad tokom leta. Kada se igra sa igračima i sarađuje sa trenerima sa kojima sam ja u poslednje dve godine, napredak je neminovan ako ga želiš“.

Rezultati daju nadu košarkašima Banvita da ove sezone mogu do trofeja.

“Zbog rezultata ove sezone, očekivanja su sigurno porasla. Uspesi kluba do sada su zavidni, ali bez trofeja. Prošle godine su ispali u Last 16 fazi Evrokupa, a u turskoj ligi su poraženi u polufinalu posle majstorice od Anadolu Efesa. Pored toga, ispustili su Kup u finalu, posle poraza od Bešiktaša sa pet poena razlike. Još je rano za razgovor o nekom uspehu, ima još da se igra, ali se nadamo”.

Štimac ističe da je sistem rada u Banvitu najzaslužniji za uspehe tima.

“Razlog uspeha treba tražiti u organizaciji, treneru Orhunu Eneu, koji je ovde već četiri godine, a i Banvitova finansijska moć je neograničena. Banvit je firma za mesne prerađevine i njihov godišnji priliv je milijardu dolara. Mislim da to objašnjava uspeh i veliku požrtvovanost da organizacija bude na najvišem mogućem nivou”.

Veliki timovi poput Fenerbahče ili Galatasaraja imaju ogroman pritisal od strane navijača da postižu uspehe, podižu trofeje. Igranje u malom mestu donosi prednost igranja bez tenzija. Ekipa je potpuno posvećena košarci.

“Grad je na moru, malo je mesto i to dozvoljava koncentraciju na košarku 100 odsto. Ako je i dosadno, Istanbul i Bursa su blizu, što i nije loše. Što se tiče popularnosti u Turskoj, nas dosta poštuju jer svi znaju da Banvit ima trenutno jednu od najjačih ekipa. Na naše utakmice uglavnom dolaze studenti, ali je hala uvek bila popunjena jer ima kapacitet od 3.000 mesta”.

Odlične partije Vladimira Štimca nisu ostale nezapažene, pa su već krenule da kruže priče o tome gde će srpski centar nastaviti karijeru.

“Još je rano razmišljati o daljim planovima, ovde se osećam kao da sam član porodice. Zato ni ne žurim, osećam se odlično, uživam veliko poštovanje u Banvitu. Mislim da sportista kada ima sve to, daje mnogo više od sebe. Sigurno je da su moje želje najbolji klubovi. Ima vremena, videćemo šta će se sve dešavati, ali sve zavisi od mene i mog rada”.

Ove godine reprezentaciju očekuje Eurobasket, a Štimac smatra da je Srbija zemlja košarke i da uvek ima šanse za veliki uspeh.

“Srbija uvek ima šanse, imamo sve potrebno za uspeh. Na kraju, mi smo zemlja košarke i tačka. Reprezentacija može uvek da računa na mene, velika čast i ponos je za mene da nosim grb svoje zemlje dok god me noge drže. Selektor zna najbolje i niko ne treba da se meša u to i daje neke svoje zaključke. U svakom slučaju, moja želja za reprezentativnim dresom je ogromna i uvek sam na raspolaganju selektoru”.

Štimac se nedavno našao u centru pažnje zbog humanog gesta, pošto je paketima UNICEF igračaka i Laguninih knjiga darovao Centre za rani razvoj dece Udruženja građana ”Roditelj” u Beogradu i Nišu, a to je bio samo početak njegovog učešća u takvim akcijama.

“Spremam još neke slične. Mislim da bi svaki čovek koji je mogućnosti, trebalo takve stvari da radi. Moja želja je da i dalje radim sa Unicefom u akcijama kojima ćemo pomoći one kojima je to najpotrebnije“.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter