0
Košarka

Kako otići na Eurobasket

Gde smo mi, a gde je Evropa

Objavljeno: 09.09.12 u 14:38

Deset godina i jedan dan od osvajanja titule Svetskog Šampiona, i jedan dan od velike bruke u Talinu moramo da ozbiljno kalkulišemo.

Naime posle jučerašnjeg, nažalost, skoro očekivanog poraza, treba videti kako možemo da se izvučemo iz ovakve situacije.

Kratkoročno gledano, najlakše će se naša košarka dići na noge pobedom nad Izraelom u utorak u Pioniru, ukoliko bi ta pobeda bila sa 19 i više razlike Srbija bi se direktno plasirala na Eurobasket. Treba biti realan i reći da se to ipak graniči sa maštom, pa treba videti šta se dešava ako ne uspe da bude +19. U principu svaki trijumf nas najverovatnije vodi u Sloveniju na mala vrata jer pravila kažu da četiri najbolje trećeplasirane ekipe iz šest grupa takođe idu u Sloveniju i jedno od ta četiri mesta trebalo bi da pripadne „Orlovima“.

Poraz od Izraela nas onemogućuje ne samo da idemo na Eurobasket već i da idemo na Svetsko prvenstvo 2014 u Španiji, što bi uz propuštenu Olimpijadu ove godine bilo treće veliko takmičenje na koje ne idemo.

Dugoročno gledano, potrebne su korenite promene. Dudi svaka čast, ali postaje očigledno da ga igrači jednostavno ne slušaju i da igraju potpuno nemotivisano. Takodje ne može da se ne primeti da Duda forsira neke igrače koji igraju samo zbog stare slave a ove kvalifikacije su odigrali tragično dok Nedovića jedva da pušta u igru iz samo njemu poznatih razloga.

Nekada su Tepić, Rašić i Paunić bili mlade nade i sa njima je trebalo raditi, ali sad su već izgrađeni košarkaši i tu nema mnogo mesta sa neki ogroman napredak, a mora se priznati da nisu kvalitet za standardne reprezentativce. Taj nedostatak kvaliteta je nadoknadiv racionalnom igrom i borbenošću u slučaju Štimca, ali ova trojica su bili sve osim borbeni, pogotovu je Tepić delovao uspavano u odbrani. Savanović je dosta dao reprezentaciji ali deluje da jednostavno ne može više, šut ga ne ide kao nekad, prespor je i u odbrani i u napadu. Erceg kao da je zaboravio koju poziciju igra, pa se naš krilni centar ispucava u napadu i protiv Estonije ima šut za tri poena 0/4, a za celu utakmicu ima jedan skok.

A onda dolazimo do Teodosića. Neosporno je da je Teo fantastičan igrač, ali u našoj reprezentaciji, čini se, da ima slobodu da radi šta hoće. Mnogo izgubljenih lopti u napadu, trojka Crnogoraca u zadnjoj sekundi, forsiranje za trojku kad jednostavno ne ide(1/7 protiv Estonije) su greške u nizu koje imaju mnogo više veze, ne sa talentom i sposobnostima Teodosića, već sa samim pristupom igri.

Da nešto ozbiljno mora da se menja i da ovako više ne može, svima je jasno.

Ostaje da vidimo u utorak da li ćemo otići na Eurobasket ili tonemo u  trogodišnji košarkaški mrak.

 

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter