0
Košarka

FOTO: KS Srbije

MUNDOBASKET 2019: Ko će se popeti na svetski tron?

Objavljeno: 27.08.19 u 11:30

Mundobasket u Kini nam se rapidno približava. Za nešto manje od nedelju dana počinje svetska košarkaška smotra gde će najbolje selekcije sveta ukrstiti svoje snage, i boriti se za titulu svetskog šampiona.  Kao i obično, Srbiju već uveliko „trese“ ta „košarkaška groznica“, koja nastupa pred svako bitno takmičenje, i spekulacije o predviđanjima i očekivanjima gotovo možemo čuti na svakom koraku.

Kao što je poznato FIBA je izbacila već dve verzije svojih „power rankings-a“, koje predstavljaju hipotetičku tabelu, odnosno predviđanje, na osnovu pripremnih rezultata i sastava u kojima će selekcije nastupati, završnih prvih deset pozicija na turniru. Prva verzija i nije imala toliko iznenađenja, na njoj su projektovane prve četiri ekipe, redom; SAD, Srbija, Grčka, Španija, ono što je izazvalo buru u javnosti bila je druga verzija koja je imala drastičnih promena, ali ona najkardinalnija desila se na samom vrhu gde su Srbija i SAD zamenile pozicije. Ovakva objava FIBE izazvala je brojne polemike, a opet pokrenula i rasprave na temu: Da li konačno neko može ugroziti do sada neprikosnovene Amerikance, i da li je to upravo Srbija?

Što se kladionica stoixima tiče, favorit za osvajanje zlatne medalje je i dalje SAD, dok je drugi favorit Srbija, treći Španija , četvrti Grčka, peti Francuska i šesti Australija.

Ukoliko se pogledaju sastavi u kojima dolaze i neki raniji rezultati ove godine, kao i pripremne utakmice, jasno se vidi da je izbor poprilično logičan, s tim što „iz senke“ da ugrabe neku od medalja vrebaju još i selekcije Litvanije, Rusije, Turske, Italije i Argentine.

Svakako, kao glavno pitanje se upravo nameće to, da li će neka od reprezentacija biti sposobna da posle više od decenije vladanja na velikim takmičenjima, skine Amerikance sa trona?

Preduslovi za tako nešto postoje. Amerikanci, konkretno Greg Popović, imao je mnogo poteškoća u sklapanju tima. Super zvezde koje su bila na spisku otkazivali su jedna za drugom, čak i oni koji su garantovani, otpisali su svoje učešće u Kini, što zbog povreda, što usled umora nakon naporne sezone. Prva zvezda ekipe biće novi član Boston Seltiksa Kemba Voker, koji već nekoliko sezona igra zaista visokom nivou u NBA ligi, dok će najveću podršku imati u svom saigraču Džejsonu Tejtumu. Tu je naravno još dosta igrača koji su imali sasvim solidne sezone kao što su Plamli, Lopez, Midlton i Smart, tako da Amerikance ne treba potceniti iako je sasvim jasno da ovo možda, ukoliko bi Greg Popović imao na raspolaganju sve superstarove, ne bi predstavljao ni treći sastav. Svakako i dalje važe za prvog favorita, iako su pre par dana pokazali da su i te kako ranjivi, kada ih je, u prepunoj Marvel areni. porazila reprezentacija Australije.

Kao drugi favorit, a po skorašnjem rangu FIBE i prvi, nameće se ekipa Srbije. Orlovi su na pripreme, posle dugog niza godina, krenuli u najjačem sastavu. Selektoru Đorđeviću odazvali su se svi pozvani igrači. Nažalost, stvari se nisu tako dobro odvijale na pripremama. Iako je do sada rezultatski postignut maksimum, sa svim zabeleženim pobedama, povrede nikako nisu zaobišle selekciju Srbije. Prvi se povredio Miloš Teodosić i to još u uvodnoj fazi priprema, od tada se više nije pojavljivao na terenu. To i ne bi bilo toliko zabrinjavajuće, pošto je Vasa Micić imao sezonu za pamćenje, da se u odmakloj fazi priprema nije povredio i Dragan Milosavljević.

Da stvar bude još gora, na toj poziciji Đorđević je već prethodno otpisao Nedovića, a pre njega i Avramovića, tako da je sada bekovska pozicija poprilično kritična, s obzirom na činjenicu na poziciji „keca“ i „dvojke“ Srbija ima samo tri igrača (Micić, Jović, Bogdanović). Svakako i pored tih nedostataka, Srbija ima brojne snage. Igrači kao što su Bjelica i Gudurić mogu po potrebi upotpuniti bekovsku poziciju, dok ispod koša Orlovi možda imaju najveću prednost u vidu najboljeg centra NBA lige Nikole Jokića, koji će imati podršku u Raduljici, Marjanoviću i Milutinovu. Biće uzbudljivo gledati koliko može ova selekcija, i da li konačno, nakon 17 godina, može do zlatnog odličja na najjačoj svetskoj sceni.

Španija iako drastično oslabljena neigranjem nekih od dugogodišnjih krucijalnih igrača, slovi za jednog od favorita.  Ove godine, Serđo Skarijolo neće moći da raučna na dugogodišnjeg lidera Pau Gasola, koji je i definitivno otkazao učešće posle operacije kolena, takođe Rodrigez je otkazao zbog privatnih razloga, Ibaka je odlučio da mu treba odmor nakon naporne sezone u NBA, dok na spisku nema ni novopečenog krilnog centra Barselone Nikole Mirotića. Ipak, predvođeni NBA šampionom Markom Gasolom, koga će pratiti Riki Rubio, braća Hernangomez, Serhio Ljulj, Rudi Fernandez, Viktor Klaver… Španija svakako slovi za ozbiljnog pretedenta za neko od odličja.

Sledeća ide Grčka, koja je imala zatišje od nekoliko godina na najjačoj sceni, konačno dolazi u punom sastavu, koji izgleda zadivljujuće. Strahovalo se mnogo da će nakon povlačenja Spanulisa reprezentacija biti drastično oslabljena, ali to nikako nije slučaj. Pored starosedelaca; Kalatesa, Slukasa, Printezisa, Papanikolaua i kapitena Burusisa, pozivu su se konačno odazvali oba brata Antetokunmpo, koji deluje da će biti glavna udarna igla u grčkom pohodu na medalju. Igranjem Gianisa Antetokunmpa, najkorisnijeg igrača NBA lige, dobili su novu dimenziju u svojoj igri, i možda baš Grci budu ti koji će Amerikancima konačno pomrsiti račune.

Francuska je tradicionalni učesnik završnih faza. Iako, posle dugog niza godina, bez svog dirigenta u liku Tonija Parkera, sam podatak da poziv nisu dobili Rodrig Boboa, Fabijen Kozer i Žofri Lovernj (koji doduše vuče povredu), a da se igrači poput Lea Vestermana i Edvina Džeksona nalaze u rezervnom sastavu govori o snazi ovog tima. Glavne zvezde ovog tima biće Nikolas Batum i najbolji defanzivac NBA lige Rudi Gober, dok preterano ne zaostaju ni Tomas Ertel,  Nando De Kolo i Evan Furnije, svakako ova imena dosta obećavaju i deluje da če Francuzi nastaviti svoju „tradiciju“ učestvovanja u završnim fazama na najjačim svetskim turnirima.

FOTO: PRINTSCREEN

Kao favorit iz senke javila se Australija. Iako prethodnih godina uvek „tu negde“ , ali uvek bez konkretnog rezultata, deluje kao da su rešeni da ove godine do konačno promene. Čak i bez svoje glavne zvezde Bena Simonsa, sastav koji predvodi Peti Mils, Metju Delavedova, Džon Ingls, Eron Bejns i Endru Bogut, je veoma impresivan, o čemu svedoči i činjenica da su pre samo par dana, može se reći neočekivano lako pobedili Amerikance u pripremnoj utakmici, da li to mogu ponoviti i u Kini, videćemo. Svakako tim od koga se mnogo očekuje, i koji ima sijaset potencijala u svojim redovima.

Na kraju ne smeju se zaboraviti ekipe kao što su Litvanija, Argentina, Italija i Turska, jer one i te kako znaju biti nezgodan protivnik bilo kom rivalu. Igrači poput Jonasa Valančijunasa, Luisa Skole, Danila Galinarija, Čedi Osmana… Znaju često biti nezaustavljivi i prirediti neprijatno iznenađenje i glavnim favoritima.

Sve u svemu, očekuje nas veoma uzbudljivo prvenstvo, možda i najuzbudljvoje u poslednje vreme. Može se slobodno reći, da se posle dugog niza godina, neko od košarkaških takmičenja na svetskom nivou neće igrati isključivo „za drugo mesto“, pored do sada neprikosnovenih Amerikanaca, jer su možda ranjiviji nego ikada. Opet sa druge strane, postoji i ona izreka koja kaže da je zver najjača kada je ranjena, tako da „Jenkiji“ i dalje važe za najjačeg favorita za osvajanje zlatnog odličja. Bilo kako bilo, svi ćemo uživati u mesecu pred nama, gledajući bravure nekih od najboljih svetskih košarkaša, uz želju da ‘orlovi’ konačno ponove taj Indijanapolis.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter