0
AdmiralBet ABA Liga

Kosarka-Mozzart KLS season 2016-2017 Partizan v Crvena Zvezda Stefan Jovic Belgrade, 18.05.2017. foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

HOTSPORT ANALIZA: Stefan Jović, nekad i sad – šta bi povratak ljubimca navijača doneo Crvenoj zvezdi?

Objavljeno: 30.05.19 u 21:35

Nakon informacije koju ste ranije danas mogli da pročitate ekskluzivno na našem portalu o mogućem povratku Stefana Jovića u Crvenu zvezdu nakon dve sezone u Bajernu iz Minhena, odlučili smo da vam predstavimo Jovića kroz prizmu statistike u dresu tima iz Bavarske, uporedimo je sa učinkom iz perioda kada je nastupao za Zvezdu i donesemo zaključak o tome koliko bi doneo crveno-belima u narednoj sezoni, kada Zvezdu očekuje napad na odbranu titule u ABA ligi, ali i evroligaški izazov u vidu 34 utakmice.

Jović je sa Crvenom zvezdom za tri sezone koliko je nosio dres tima sa Malog Kalemegdana osvojio tri titule u ABA ligi, tri titule u domaćem šampionatu, i od projektovane rezerve pod vođstvom Dejana Radonjića postao jedan od najboljih plejmejkera Evrope.

U svojoj prvoj sezoni u beogradskom timu (2014/15) organizator igre reprezentacije Srbije ABA ligi, Evr0ligi i KLS odigrao je 59 utakmica, i na tih 59 mečeva prosečno beležio 14,9 minuta po meču, uz nešto preko četiri poena, 2.8 asistencije.

Naredne godine Jović je od Markusa Vilijamsa preuzeo „dirigentsku palicu“ i postao prvi organizator igre Zvezde, uz podrku Vasilija Micića. Porasla je i minutaža, na 69 odigranih utakmica prosečno je za 23 minuta na parketu beležio nešto više od sedam poena i skoro šest asistencija po susretu. U svojoj trećoj sezoni Jović je zbog povrede odsustvovao nešto više od mesec dana, ali je i tada uspeo da skupi 59 mečeva uz nešto preko 21 minut prosečno po meču na parketu, uz sedam poena po utakmici i 5.6 asistencija po nastupu.

FOTO: STARSPORT

Za tri sezone na Malom Kalemegdanu Jović je za Zvezdu odigrao 187 utakmica (prosečno nešto preko 62 po sezoni), računajući ABA ligu, Evroligu i KLS, na terenu je proveo 19.8 minuta i za to vreme beležio 4.7 asistencija, uz 6.3 poena.

Od odlaska u Bajern, Jović je u prvoj sezoni odigrao ukupno 58 mečeva u Evrokupu, Bundesligi Kupu Nemačke, uz prosečno 22 minuta na parketu, 6.7 poena po meču i 5.2 asistencije, a u tek okončanoj sezoni u kojoj je Bajern igrao Evroligu, Bundesligu Kup Nemačke u sastavu je bio na dve utakmice manje, prosečno na parketu provodio 19.5 minuta uz sedam poena po utakmci i 4.5 asistencije.

Uporedna prosečna statistika po klubu

Crvena zvezda – 62 meča – 19.8 minuta – 6.3 poena – 4.7 asistencija

Bajern Minhen – 57 mečeva – 20.6 minuta – 6.8 poena – 4.8 asistencija 

Šta nam ova statistika govori?

Pre svega, pokazuje da Jović, za nekoga koga „bije glas“ da je sklon povredama, nije igrač koji će ekipu ostaviti na cedilu tokom većeg dela sezone. Takođe, jasno je da je Jović i u Bajernu, bar kada su brojke u pitanju, nastavio da pruža podjednako kvalitetne partije kao u Zvezdi.

FOTO: STARSPORT

To znači da bi, u slučaju da Jović pojača klub sa Malog Kalemegdana, Milan Tomić naredne sezone dobio pravog komandanta i lidera na parketu, što bi, u kombinaciji sa povratkom Ognjena Kuzmića, moglo da bude pun pogodak, a izvesno je da bi uz Jovića dodatno „procvetali“ i Majkl Odžo i Dušan Ristić.

Ipak, prema najnovijim, doduše nezvaničnim informacijama, ni Dejan Radonjić neće sedeti skrštenih ruku, pa Bajern sprema ponudu novog ugovora za sjajnog košarkaša. 

Da li će nova ponuda iz Bavarske biti dovoljno dobra da Jović ostane, ili će navijači Zvezde ponovo gledati sjajnog Nišliju u dresu voljenog kluba, saznaćemo najverovatnije uskoro… 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter