Juniori Mege dočekani su ovacijama na beogradskom aerdoromu ‘Nikola Tesla’ po povratku sa završnog Evroliginog ANGT turnira.

Srpski tim u finalu  poražen od Real Madrida sa 95:76, ali mladi košarkaši da budu ponosni na sve što su pokazali u Vitoriji.


Trener Mege Branko Milisavljević uputio je reči hvale na račun svojih igrača po povratku u srpsku prestonicu.

– Želim da čestitam igračima koji su bili neverovatni od samog starta turnira, pa sve do finalne utakmice i nakon nje. U nekoj našoj ranijoj pripremi i dogovoru za celo takmičenje, napravili smo plan da za nas budu karakteristični poverenje, emocije, veliki rad, posvećenost i druženje. Sve to negujemo svakoga dana. Kao što ste videli, mi smo bili, zaista, šampionski tim u svakom pogledu. Ne samo u načinu na koji smo igrali, već i kako smo se ponašali. Sve prisutne u Vitoriji, momci su fascinirali svojom energijom, radošću, srcem. Kao treneru prilazili su mi ljudi iz organizacije da čestitaju na njihovom ponašanju i na onome što su radili svaki dan. Tako da je to najveći uspeh svih nas u organizaciji Mege. Kažem, sve čestitke i krediti idu za igreče, oni su najzaslužniji za sve, rekao je Milisavljević.

FOTO: Mega Bemax/Ivica Veselinov

Nekada bivši košarkaš Radničkog sa Crvenog krsta i Partizana i brojnih evropskih klubova, a sada strateg Meginog tima, od izabranika je zahtevao nekoliko stvari.

– Pre svega da budu tim! To je jedna fantastična grupa mladih igrača koji svaki dan dolaze da treniraju dva puta dnevno uprkos obavezama u školi. Stvarno daju sve od sebe. Zajednički dogovor nam je bio, da kada se završi taj turnir, možemo da sednemo zajedno, odemo na piće i kažemo: „E, momci, mi smo dali sve od sebe!“ Dali smo maksimum, završili smo turnir. I ne bi bilo važno da li smo prvi ili poslednji, već samo da smo odigrali kako smo se dogovorili – uzdignutog čela, sa zagrljajima, osmesima i poljupcima. I eto, to smo mi.

Uz respekt svim evroligaškim ekipama koje je Mega pobedila ne samo u Vitoriji, već i na kvalifikacionom turniru u Železniku, Milisavljević je želeo da doda:

– Moji igrači su pokazali nešto drugo od svih ostalih ekipa, a to su karakter i hrabrost. Tražio sam od njih da se ne boje nikad nikoga, da se ne boje izazova, već da ga prihvataju i da hrabro ulaze u svaki meč. Svi smo ubeđeni da ćemo nastaviti kontinuitet i u narednoj sezoni, i da je sledeća godina njihova.

Petorica igrača u Meginom timu rođena su 2002. godine. To znači da ih čeka još najmanje godinu dana juniorskog staža.

– Zaista treba posmatrati to objektivno, ekipe koje smo mi savladali u Vitoriji su fantastične. Ja kao trener i bivši igrač vidim da svi oni imaju izuzetne pojedince i velike talente, ali ono što je moje momke od njih razlikovalo je to što su tim. Tim je uvek ispred i bolji od svakog pojedinca. Mi smo ubeđeni da će oni nastaviti ovako da se ponašaju, da rade i dišu zajedno, kao jedan, i svetla je budućnost pred njima. Neka uživaju u ovoj bajci, zaslužili su.

FOTO: Mega Bemax/Ivica Veselinov

Aleksandar Langović je najbolji igrač juniora Mege. Briljirao je na kvalifikacionom turniru u Železniku kada je bio izabran za člana idealne petorke, a sa dobrim partijama je nastavio i u Vitoriji.

– Čestitao bih stručnom štabu i saigračima na odličnoj igri i sjajnom uspehu. Krenuli smo na put, kao i svaki tim, sa željom da osvojimo ovaj turnir. Nesrećno se završilo i izgubili smo, ali idemo dalje. U svakoj utakmici smo bili kao jedan. Trener nas je bodrio, hrabrio, nismo se nijednog trenutka predavali. Trud se na kraju isplatio. Sve ovo, ne samo meni, već i mojim saigračima, značiće dosta kao priprema za ono što nas u seniorskoj konkurenciji čeka.

FOTO: Mega Bemax/Ivica Veselinov

Marko Andrić, plejmejker tima, istakao je da se utisci još nisu slegli, ali da se ova sjajna generacija neće zaustaviti samo na ovome:

– Uh, vicešampioni Evrope, super osećaj! Mi smo bili malo mlađa ekipa u odnosu na ostale, ali mislim da je ovo dobra uvertira za iduću sezonu u kojoj svi na nas gledaju kao na favorite za osvajanje ovog turnira. Bilo je ovo sjajno iskustvo, posebno za nas koji smo mlađi i koji ćemo i sledeće godine moći da igramo na ovom takmičenju. Bili smo na zaista dobrom nivou, ali spremićemo se još bolje za iduću sezonu u kojoj ćemo, nadamo se, osvojiti evrologaški pehar.

FOTO: Mega Bemax/Ivica Veselinov