Dosta prašine podiglo je prošlogodišnje finale, a ništa manje nije bilo vrelo ni ove sezone.

Nekoliko dana nakon odigrane majstorice između Crvene zvezde i Budućnosti, o svemu što se događalo pod svodovima dvorane ‘Aleksandar Nikolić’ govorio je direktor ABA lige.


U razgovoru za ‘Večernje novosti‘, Krešimir Novosel je govorio o nesportskom aspektu, ali i šta se to dešavalo tokom prekida u Pioniru.

– Neke stvari su prevazišle sport, nemaju veze sa normalnim relacijama. Odnos Crvene zvezde i Budućnosti je sve samo nije normalan. Da bismo ubuduće izbegli ovakve scene, neophodno je da taj odnos vratimo u normalne tokove. Uvek se sve slomi na menadžmentu, liga je svima kriva za sve. Prošle godine smo sa predsednikom Budućnosti Bokanom dogovarali ko će da sudi, ove smo se sa predsednikom Zvezde Čovićem dogovarali o ne znam čemu. Ne bežim od toga da postoji i odgovornost lige, ali te stvari nemaju veze sa istinom. Odgovornost je i na vlasnicima lige, odnosno ostalim klubovima, počeo je Novosel, pa nastavio o budućnosti takmičenja:

– Uzdrmani su temelji lige, moramo da delujemo da se ne bi događale još gore stvari. Prošle godine je bilo prilično gadno, ove je mnogo gadnije. Međutim, ABA ligu ne čine samo ova dva kluba. Tu su i ostali, takođe i 12 klubova ABA 2 lige. Imaćemo zasedanje skupštine najkasnije do polovine maja, što je prilika da nađemo način da u budućnosti zadržimo dešavanja na utakmicama u granicama sporta. To je u neku ruku i pitanje opstanka ABA lige.

FOTO: STARSPORT

Pooštravanje kaznene politike nije najbolje rešenje kako bi se ‘disciplinovali’ klubovi.

– U ovoj sezoni smo naplatili, samo u plej-ofu, više od 100.000 evra od kazni, ali očigledno je da novac ne predstavlja problem nekim klubovima. U četvrtoj utakmici finala u Podgorici zatvorili smo deo tribina uz teren i uslovi za igru su bili relativno normalni. Pre početka treće i pete utakmice nisu obezbeđeni teren i prostor oko njega, što je veliki propust u organizaciji. Teren je sveti prostor, rezervisan samo za igrače i stručne štabove, ni po koju cenu ne sme da bude povređen. Organizator utakmice načinio je ogroman propust u osiguravanju tog prostora.

Nakon povratka igrača Budućnosti u svlačionicu, dugo je trajala dilema da li će se uopšte vratiti na parket.

– Videli ste šta se dešavalo, ponovile su se scene iz treće utakmice u Podgorici. Budućnost se povukla sa terena i tražila da se obezbedi dvorana. Osim mene, bili su prisutni i predsednik lige Dodik i sportski direktor Čabarkapa. U dogovoru sa sudijama, odlučeno je da se isprazni deo partera kraj klupe Budućnosti i da se u tom delu postave redari i žandarmerija. Budućnost je zahtevala i neke druge stvari, ali u tim situacijama je sveto pismo ono što odluči glavni sudija utakmice. Dao je gostujućem timu rok od nekoliko minuta da izađe na teren. Da se to nije desilo, zna se kakve bi bile konsekvence po propozicijama ne samo ABA lige već bilo koje druge lige, zaključio je Novosel u razgovoru za ‘Večernje novosti‘.

Direktor regionalnog šampionata poručio je i da će se o Olimpijakosu pričati na redovnoj Skupštini ABA lige, kao i da postoji šansa da neko sa Jadrana dobije ‘vajld kard’ za Evroligu.