Novi dan doneo je i novo saopštenje sada već bivšeg šampiona Jadrana.

Ovoga puta Budućnost je obavestila javnost o konkretnim potezima kao reakciju na sinoćnje incidente.


Početak petog duela finalne serije ABA lige kasnio je nešto manje od sat vremena pošto je prilikom istrčavanja igrača Budućnosti došlo do incidenta, odnosno sukoba navijača Crvene zvezde i igrača Budućnosti. Isto to se nekoliko dana ranije desilo u dvorani ‘Morača’ kada su uloge bile obrnute, ali su se kao poraženi u finalu ponovo oglasili Podgoričani.

Saopštenje Budućnosti prenosimo u celosti:

– Snimci pre početka i tokom poslednje finalne utakmice plej-ofa ABA Lige, koji su obišli region, jasno su pokazali da zbog napada domaćih navijača na igrače KK Bududćnost VOLI, nisu postojali uslovi za normalno odigravanje te utakmice. KK Budućnost VOLI će se obratiti Skupštini tj. klubovima koji su članovi i vlasnici ABA lige sa jasnim zahtjevom da se finalna serija ovogodišnjeg takmičenja poništi.

Dodatno, biće upućen zahtev da se u periodu do početka nove sezone usvoje nove propozicije ABA lige koje će propisati drastične kazne za sve one klubove koji na svojim utakmicama dozvole i delić onoga što je KK Crvena zvezda MTS na poslednjoj utakmici priredila svom sportskom rivalu KK Budućnost VOLI. Nova pravila takmičenja bi morala eliminisati situacije u kojima igrači tokom utakmice, umesto o vrhunskim sportskim rezultatima, razmišljaju o svojoj ličnoj bezbednosti.

Kako je na toj utakmici, između ostalog, eskaliralo rasističko i nacionalističko navijanje domaćih navijača, dužni smo da o svim detaljima cele finalne serije obavestimo i Evroligu.

Jedini cilj ovakvog postupanja je da se košarkaška ABA Liga kao regionalno takmičenja sačuva i da i ponovo bude primer svim predstavnicima sportova u regionu koji pokušavaju da formiraju regionalne lige.

I na kraju dužni smo odgovoriti i na jedno od pitanja koje se u javnosti često postavlja još od samog početka utakmice. Zašto je donesena odluka da se igrači vrate na teren i da se utakmica odigra?

U razgovorima koje su, nakon napada navijača na naše igrače, sa predstavnicima ABA lige imali predstavnici našeg kluba koji su bili u “Pioniru”, jasno je predočeno da ukoliko ne izadjemo na teren i odigramo utakmicu ista će biti registrovana službenim rezultatom u korist KK Crvena zvezda MTS i da će našem klubu biti izrečena ozbiljna kazna. Nakon napada i povratka igrača u svlačionicu, u prostoru ispred svlačionice napadnut je zamenik direktora našeg kluba (što je i evidentirano od strane delegata), tako da su naši igrači i stručni štab očekivali da će napad uslediti i u samoj svlačionici. Glavni sudija utakmice je došao u svlačionicu i saopštio da će ukoliko se ne izadje na teren u sledećih pet minuta, beogradski klub biti proglašen pobednikom, a istu informaciju su predsedniku našeg kluba u telefonskim razgovorima saopštili i Predsednik ABA lige Igor Dodik i direktor ABA Lige Krešimir Novosel. Očigledno je da su predstavnici ABA lige, sudije i delegat u potpunosti podlegli pritisku navijača i rukovodstva KK Crvena Zvezda MT i da su oni jednako kao i naši igrači i stručni štab bili uplašeni za svoju bezbednost.

U takvoj situaciji procenjeno je da je bolje da odigramo utakmicu i da se naši igrači bezbedno vrate u Podgoricu. Očigledno da bi svaki drugi scenario doveo do eskalacije nemilih dogadjaja u Hali Pionir i ugrozio njihovu bezbednost . Pored ovoga razlog za odigravanje utakmice je bio i u vođenju računa o dostajanstvu i tradiciji kluba i potrebi za afirmacijom viteskih principa u košarci i sportu uopšte, pa je uprava našeg kluba donela odluku da umesto gubitka službenim rezultatom ekipa odigra utakmicu.