Košarkaši Valensije osvojili su Evrokup i sada je specijalna pozivnica za Evroligu ostala upražnjena, a neki od kandidata već su poznati.

Partizan nije uspeo da iznenadi Crvenu zvezdu i plasira se u finale ABA lige, a to je automatski značilo da ispada iz borbe za Evroligu. Ipak, odmah posle odigranog polufinala oglasio se prvi čovek ‘parnog valjka’ i istakao da borba za ‘elitu’ nije gotova i da postoji ‘vajld kard’. Sad kada je ‘specijalna pozivnica’ ostala otvorena ulaskom Valensije (bio joj namenje ‘vajld kard’) korz osvajanje Evrokupa u Evroligu, postavlja se pitanje može li Partizan da dobije poziv ‘zlata vredan’?


Kandidata za sada nema mnogo, jer je još uvek rano, ali se pretpostavlja da bi to mogle da budu ekipe Albe (finalista Evrokupa), turski predstavnik, neko iz Italije, Francuske, Lokomotiva Kuban, Zenit, ali i predstavnik Velike Britanije, trenutno lider lige London Lajons. Naravno, u igru bi mogao da uđe i poiraženi iz finala ABA lige, pogotovo ako to bude Budućnost. Pre svega toga moraju se završiti nacionalni šampionati, jer pojedini gore navedeni mogu i kroz domaća prvenstva do Evrolige, a sledeći stepenik je svakako novac. HotSport će se zadržati na Partizanu…

Od svih navedenih timova Partizan je ubedljivo najveće ime, nekadašnji šampion Evrope i učesnik F-4 ovog takmičenja. Takođe, crno-beli su prepoznatiljivi po vreloj atmosferi, punim tribinama što Evroliga uvek uzima u obzir kada deli ‘specijalne pozivnice’, ali najvažniji faktor je svakak novac…

Da bi ste dobili ‘vajld kard’ potrebno je platiti neki novac u kasu Evrolige, naravno cifra nije poznata… Partizan nije finansijski jak klub, ali ako bude osetio da može da dobije pozivnicu nije ne moguće da uprava na čelu sa vrednim predsednikom Ostojom Mijailovićem plati šta je potrebno da se ‘crno-beli’ vrate u ‘elitu’. Međutim, pred Partizanom su dve otežavajuće okolnosti od kojih je jedna novac, a druga Crvena zvezda.

Kad kažemo novac, tu ne mislimo na plaćanje moguće kotizacije Evroligi, već na granicu kada je budžet klubova u pitanju. Veliko je pitanje može li Partizan da garantuje budžet od 5,5 miliona evra koliko će verovatno tražiti čelnici ‘elitnog’ takmičenja od svih učesnika kao garanciju.

Crvena zvezda bi takođe mogla da bude faktor, ako crveno-beli osvoje ABA ligu, a na korak su do toga, onda bi Partizan mogao da bude drugi klub iz Beograda, a pitanje je da li je to tažnja Evrolige. To se ne može podvesti pod širenje tržišta.

Naravno, na Partizanu je da se nada, to je sportski i da završava sve što je potrebno kako bi dobio ‘vajld kard’. Borba će biti žestoka, a čini se Alba i Britanci za sada najveći rivali, ali da sačekamo…