Nebojša Čović, prvi čovek Crvene zvezde, održao je konferenciju za medije pred meč Crvene zvezde i Budućnosti.

Na početku konferencije Čović je istakao da “on nije Crvena zvezda“:


Kao što znate, ja kao predsednik kluba nisam držao konferenciju od početka plej ofa. Uopšteno, ove sezone smo imali malo konferencija, a to naglašavam jer su saopštenja bila prezentovana kao moja saopštenja i izjave. Znate, Zvezda nije organizovana na način jednog čoveka, Zvezda ima svoju strukturu, u toj strukturi mora da se zna šta je svakome posao i šta ko radi. Postojala je zamena teza i pokušaj da polufinalna serija bude izmeštena iz sportskog okvira, ali mislim da smo uspeli da je u njega vratimo. Ljudi, menadžment u Zvezdi odradili su fenomenalan posao, i ubuduće mislim da nije korektno da Zvezda bude vezana za jedno ime jer Zvezda nije Nebojša Čović već ima svoju jasnu hijerarhiju i strukturu.

Potom se Čović prebacio na finalnu seriju:

FOTO: STARSPORT

– U petak počinje finalna serija, rivala znamo. Bilo je nesporazuma oko hale Pionir, izgleda da nas nisu očekivali u finalu, da se malo našalim, ali eto, dogodi se uvek onako kako bi trebalo. Crvena zvezda u petak u 19 časova i u nedelju od 19 časova u dvorani “Aleksandar Nikolić” igra svoje mečeve. Obezbeđeni su i treninzi, pošto smo imali problem sa utakmicama u futsalu (Srbija – Brazil, prim. aut.) i rukometu (Srbija – Hrvatska). Te utakmice su izmeštene u Arenu, na čemu sam zahvalan predsedniku republike, gradu Beogradu, ali i Fudbalskom savezu Srbije i Rukometnom savezu Srbije na razumevanju. Igraćemo tamo gde treniramo, gde je naša kuća i tamo gde smo igrali sve utakmice u ABA ligi, Evrokupu

Potom se osvrnuo na važnost serije protiv Budućnosti:

– Ova serija je važna jer je ona poslednji korak ka ostvarenju cilja koji smo zacrtali, a to je osvajanje ABA lige i plasman u Evroligu, što mislim da je interes ne samo Crvene zvezde već srpske košarke, ali i cele Srbije, da ima predstavnika u Evroligi. Zato nam je neophodna podrška države. To naglašavam jer će protivnik biti ekipa koja je očigledno državni projekat. Svi znate šta se dešavalo prošle godine, zato pozivam navijače da ispune dvorane hale Pionir. Gostujućih navijača po članu 41.3 propozicija ABA lige neće biti. Nima neće biti dozvoljen ulazak u dvoranu. Neće biti dozvoljena ni obeležja. Sećate se da je prošle godine jedan stariji čovek koji je bio na utakmici u Podgorici sa unucima pretučen samo zbog šala Crvene zvezde.

FOTO: STARSPORT

Nastavio je Čović sa pričom o kartama za meč:

– Prodaja karata počinje u sredu, i one će biti prodavane po paketima, za obe utakmice, a do njih je moguće doći na Malom Kalemegdanu i u zgradi Sportskog društva u “Ljutice Bogdana“. Mi imamo prednost domaćeg terena i maksimalno ćemo je iskoristiti. 

Imao je prvi čovek Zvezde šta da kaže i o seriji protiv Partizana:

– Polufinalna serija je bila finale pre finala i žao mi je što to nije bilo finale, ali takav je plasman bio. Mislim da Srbija ima najkvalitetnije klubove, tu ne isključujem ni Partizan ni FMP ni Megu, ali odlični su bili i Dinamik, Borac iz Čačka, Vršac u ABA 2 ligi… Problemi finansijske prirode postoje zbog ekonomske situacije u kojoj se nalazimo, ali se rešava uz pomoć države i sponzora. 

Osvrnuo se potom na prošlogodišnju finalnu seriju koju je obeležilo izuzetno slabo suđenje:

– Verujem da će finale proteći najboljem mogućem redu i da će sve biti regularno. Naučili smo lekciju prošle godine, i pratićemo sve što se dešava, zbog faktora “zaleđene reke”. Znate, kad imate led na reci, vidite i malo vode, ali je problem ispod jer ne znate kako voda teče i kud ta matica vodi. Pa vi shvatite kako hoćete… Želimo da iskorisitmo prednost domaćeg terena, jer smo za to igrali cele sezone i izgubili samo jednu utakmicu.

Crvena zvezda i Budućnost će trenirati u Pioniru:

– Imaćemo Pionir na raspolaganju i za treninge, Budućnost će trenirati u Pioniru u četvrtak uveče 90 minuta, po propozicijama, kao i na dan utakmice, kada će imati 60 minuta. Budućnost mislim da dolazi u četvrtak uveče, verujem da će sve proteći u najboljem mogućem redu uz kontrolu svih detalja povodom regularnosti utakmice, a imamo iskustvo iz protekle sezone. Mada ni ova nije bila preterano bolja.

Upitan da prokomentariše incident u koji je bio uključen glumac Milan Kalinić, kao i jedan navijač crveno-belih, Čović je incident osudio, a potom dodao:

FOTO: STARSPORT

– Samim tim što od toga pravite glavnu vest vi podstičete nasilje. Vest je sport, dobro odigrana utakmica, odlično ponašanje igrača, stručnih štabova, u onako nabijenoj atmosferi koja postoji kad god igraju Zvezda i Partizan. 

Upitan za komentar na poslednju utakmicu serije protiv Partizana, Čović je rekao:

– Odigrali smo odlično. Psihički smo se spremili, bili smo stabilni, odradili smo “posao”, čak smo poslednja četiri minuta imali i faktor “humanosti”. Ulog je bio veliki, svi smo bili pod pritiskom ali smo uspeli da uradimo odgroman posao na psihičkom planu. Nadam se da nam je to dalo novu energiju za ono što nas čeka u finalu, Neče biti lako, ali zapamtili smo sve. Najviše toga zavisi od toga kako budemo igrali, mnogo zavisi i od podrške a verujem da ćemo imati dopunsku energiju navijača, a naši su ubedljivo najbolji. No, teren je ipak teren. 

FOTO: STARSPORT

Na pitanje šta je drugačije ove godine u odnsou na prošlu, Čović je kratko rekao:

– Sve je drugaćije. I sve će biti drugačije.

O važnosti prve utakmice:

– Izuzetno je važna i prava i druga. O prelamanju prošle godine ne bih da se podsećam šta se dešavalo. Na kraju se svelo na “Ko nam je kriv kad smo imali Lesora”. Odlučuju o tome igrači i treneri, ali i ostali učesnici koji su dole, na terenu. A tu nisu samo igrač i treneri. Postoji i zapisnički sto, istakao je Čović-