1
AdmiralBet ABA Liga

FOTO: STARSPORT

DANILO ANĐUŠIĆ: Partizan može do majstorice!

Objavljeno: 30.03.19 u 11:26

Blistao je Danilo Anđušić ove sezone u dresu Igokee, i pomogao svom timu da izbori opstanak u jakoj konkurenciji u ABA Ligi.

Iz proteklih meseci pamtiće se njegovih 29 poena ubačenih Zadru u meču koji je i definitivno rešio pitanje opstanka kluba iz Aleksandrovca i proglašen za MVP 22. kola, kao i odlična izdanja u duelima sa Olimpijom (21 poen), Budućnosti (17), Crvenom zvezdom (15)…

Trenutno košarkaš iz Beograda se odmara i prati završnicu najjačeg regionalnog sportskog takmičenja, ne krijući svoje favorite u utakmicama polufinala koje se igraju između Partizana i Crvene zvezde, odnosno Cedevite i Budućnosti.

– Nadam se da Partizan može da stigne do pobede večeras u revanšu, uz pomoć svojih navijača koji će sigurno ispuniti dvoranu i tako dođu do treće utakmice. U prvoj su bili blizu pobede, imali dvocifrenu razliku, ali na kraju nisu uspeli da trijumfuju. Za razliku od prvog meča, Zvezda će u revanšu igrati dosta rasterećenije, tako da očekujem jednu dobru i neizvesnu utakmicu. Nadam se majstorici, pa ko bude bolji neka pobedi. Što se tiče utakmice izmedu Cedevite i Budućnosti, moj favorit pre početka sezone bio je klub iz Podgorice. Imaju odlične igrače koji mogu da nastupaju u bilo kojoj ekipi u Evropi. Cedevita igra sjajno poslednja dva meseca, imaju dva stranca, koji igraju na neverovatnom nivou, i zna se ko šta radi u ekipi. To je jako bitno, imaju dobru hemiju, možda i naprave neko iznenađenje. Ulog je veliki, to je Evroliga, i mislim da će Budućnost maksimalno spremno dočekati revanš – poručio je Anđušić.

Naš košarkaš ima veoma pozitivno mišljenje o ABA ligi, smatrajući je jednom od najboljih u Evropi.

– ABA liga generalno spada u najbolje u Evropi. Prve tri su španska, VTB, i turska, ali ABA je odmah tu. Regionalno takmičenje stvarno ima kvalitet da se digne i da se približi najboljima. Naravno, postoje stvari koje mogu da se unaprede, i drago mi je da se na tome radi. Sa druge strane, svako ko misli da je lako igrati ABA ligu, greši, jer je jako teško stići do pobede. U Evropi izuzetno cene košarkaše koji su igrali ovo takmičenje, tako da sigurno da je u top 5 ili šest najjačih liga u Evropi.

Anđušić smatra da je ABA Liga idealna za mlade igrače kojima je to odlična odskočna daska za nastavak karijere.

– ABA ligu nije lako igrati, ima dosta kontakta, visok je ritam tokom cele utakmice i za svakog mladog igrača to je idealno. Žao mi je što više naših klubova ne daje značajniji prostor mladima, mislim da je to problem i nadam se da će u budućnosti to da se promeni. Smatram da oni kroz ovo takmičenje mogu dosta da napreduju, dobiju iskustvo koje će im biti od velikog značaja u nastavku karijere.

Za njega je prijatno iznenađenje Goga Bitadze iz Budućnosti, kome predviđa da će veoma brzo otići u NBA.

– Nisam ga poznavao od ranije, iako su svi pričali o njemu sve lepo. Međutim, sad sam imao priliku da se uverim da se radi o odličnom mladom košarkašu. Čovek sa tom visinom, izuzetnom pokretljivošću, kvalitetom je definitivno NBA potencijal, i verovatno će ovog leta tamo i da završi. Lepo je za ligu kad ima takav potencijal, ali i za klub. Takođe, mogu da istaknem mog saigrača iz Igokee Ilića. Reč je NBA talentu. Na svakom treningu daje sve od sebe, voli košarku, hoće da radi, ima odličnu građu, i samo reči pohvale za njega. Verujem da će imati odličnu karijeru i ne sumnjam da će biti top košarkaš.

Iskusni bek je priznao da je Igokea po igračkom kadru trebalo da bude bolje plasirana u ABA ligi.

– Ne mogu da budem prezadovoljan, ali na kraju smo ispunili cilj kao ekipa, ostali smo u ligi, zauzeli osmo mesto. Na početku sezone očekivalo se da se borimo za neko od prvih šest mesta. Roster koji smo imali nam je davao nadu da se nadjemo u gornjem delu tabele, ali dosta pehova nas je pratilo tokom sezone. Bilo je tu povreda, promene trenera, igrača, i to je sigurno uticalo na rezultate u ABA ligi. Doživeli smo poraze koje nismo smeli sebi da dozvolimo, a da smo tu ostvarili pobede, možda bismo se borili i za plej-of. Sa druge strane nismo imali sreće u nekim utakmicama koje smo imali dobijene, isto tako protiv Zvezde i Cedevite imali smo šut za trijumf, ali sve je to sport.

Anđušić je zadovoljom svojim učinkom ove sezone, ali kako sam kaže uvek može bolje.

– Na početku kada sam došao u Igokeu, bilo mi je potrebno vreme da se adaptiram na sredinu i uđem u ritam. Kasnije sam se navikao i ispunio sam cilj zbog čega sam došao u Igokeu. Bilo mi je najvažnije da dobijem minute, samopouzdanje, i mislim da sam u tom uspeo. Najvažnije mi je da svake godine napredujem u svakom segmentu. Najjače oružje mi je šut, po tome sam postao prepoznatljiv, ali trudim se da pokažem i druge kvalitete. Zato stalno naporno radim, posebno tokom leta. Omiljena pozicija za šut mi je pod uglom od 45 stepeni, ali šutiram iz svih pozicija. Sa druge strane, pričalo se da sam malo lošiji u odbrani, ali poslednje dve godine trudio sam i taj element u igri da popravim.

Danilo ima samo reči hvale za Igokeu kao klub, a posebno ističe predsednika Igora Dodika.

– Što se tiče kluba i organizacije, imam samo reči hvale. Igokea ima odlične uslove i siguran da može da napadne mesto koje vodi u plej-of, a to automatski znači i igranje u Evropi. Dodik je sve ispoštovao što smo se dogovorili i stvarno je bilo lepo raditi sa tako mladim i uspešnim čovekom. Imam samo pozitivan utisak, kako za Igokeu, tako i za Dodika.

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter