3
Košarka

FOTO: Screenshot

KVALIFIKACIJE ZA MUNDOBASKET: Srbija propustila veliku šansu, težak poraz posle drame u Estoniji! (VIDEO)

Objavljeno: 21.02.19 u 19:50

Košarkaši Srbije poraženi su od Estonije u Talinu rezultatom 71:70. Poslednju priliku za odlazak na Mundobasket imaće u četvrtak protiv Izraela.

Još od kraja prošle godine bilo je jasno da će Srbija imati dve ‘meč-lopte’ za odlazak na Svetski kup u košarci koji će se ove godine održati u Kini. Prvu su izabranici Aleksandra Đorđevića imali u Estoniji protiv Talina i – nisu uspeli su da je iskoriste!

Srbija je poraćena posle velike drame rezultatom 71:70, a ceo meč ‘nije bio dobar’, makar ne onakav kakav su ljubitelji košarke u Srbiji navikli.

Dok su ‘orlovi’ na startu u velikoj meri srljali i grešili u svojim napadima, Estonci su brzo i lako stigli do vođstva od 6:0. Nisu ni daleko kvalitetniji srpski igrači mogli večno da greše i čim su zaigrali sigurnije u napadu, došli su do priključka.

Đorđević je brzo ‘zategao’ odbranu i Estonci su se prilično mučili da dođu do poena, a Srbija je već posle pet minuta igre preokrenula rezultat i trojkom Teodosića došla do vođstva od 9:7.

Ušao je u igru Raduljica sa klupe umesto Gagića i to je donelo sigurnost pod košem, ali i u prepoznatljivim akcijama sa Teodosićem u tandemu. Upravo visoki centar Srbije je doneo vođstvo od 20:14 u 12. minutu utakmice.

Sredinom druge četvrtine ponovo je Srbija imala ‘žute minute’ – promašena zakucavanja, nešto lošija komunikacija, slabije građenje koša i zbog svega toga su Estonci uspeli da se vrate u meč, pa čak i izjednače na 27:27 u 17. minutu meča.

Ipak, Srbija je na odmor otišla sa tri poena prednosti, koje je doneo u tim momentima vrlo raspoloženi Dragan Milosavljević.

U trećoj četvrtini Estonci su brzo uhvatili priključak i izjednačili na 37:37, a novu osetniju razliku doneli su Milosavljević, pa Jelovac sredinom treće deonice za 45:39.

Međutim, uvek je ‘orlovima’ falilo nešto da prelome meč i odu na dvocifrenu razliku. Iako su Estonci znatno niži, parirali su u skoku pod oba obruča, a šutem za tri poena su se ponovo i uvek iznova vraćali u život.

Čak i kada je Srbija stigla do novog vođstva, maksimalnog, od 57:49, ponovo je domaćin uspeo šutem za tri poena da se vrati i jako brzo izjednači na 59:59.

Potom je serija Estonije nastavljena novom trojkom Kitsinga, njegovom četvrtom, pa je Srbija bila na minus tri, ali je odmah Jelovac uzvratio istom merom za 62:62 i novi egal pred poslednjih pet minuta meča.

U narednih nekoliko napada gledali smo dosta promašaja, ali i igre ‘dva za dva’, kada je reč o poenima. Čak i kada je Kulamae promašio oba slobodna bacanja, a Teodosić je jurio da je vrati iz auta i dodao je pravo Kitsingu za novo izjednačenje.

Potom je na drugoj strani, Teodosić preuzeo odgovornost i šutirao najpre za tri, a potom i pokušao prodorom za dva poena – nije uspeo. Na našu žalost, jeste Sander Rajeste na drugoj strani iz ćoška, koji je trojkom 10 sekundi pre kraja doneo Estoniji velikih plus tri – 71:68.

Đorđević je posle ‘tajm-auta’ nacrtao napad za Teodosića koji je promašio tešku trojku preko dvojice igrača, a Jelovac je posle ofanzivnog skoka šutirao za tri i bio fauliran.

Pogodio je dva slobodna bacanja, ali ne i treće, Milosavljević je pokušao posle skoka u napadu, ali je promašio i Estonija je ostvarila veliki trijumf, a Srbija će u četvrtak protiv Izraela pred domaćim navijačima imati novu, poslednju šansu za odlazak na Mundobasket.

Najefikasniji igrač ovog susreta bio je Stevan Jelovac sa 19 postignutih poena, dok su po 16 imali Dragan Milosavljević i Miloš Teodosić.

Estoniju su predvodili tandem Kristjan Kitsing i Kristijan Kulamae sa po 18 poena.

Estonija – Srbija 71:70.

kvalifikacije za Mundobasket 2019, grupa L
Dvorana: ‘Saku Surhal’ u Talinu
Sudije: Lanzarini (Italija), Kozlovskis (Letonija), Zapolski (Poljska).

ESTONIJA: Hoesar 8, Kangur 4, Kulamae 18, Nurger 9, Rajeste 3 (starteri); Arbet 1, Drel 4, Kitsing 18, Lane 2, Pasoja, Talts 4, Treijer.

SRBIJA: Teodosić 16, Tepić 2, Milosavljević 16, Birčević 2, Gagić 2 (starteri); Jelovac 19, Simonović, Raduljica 8, Avramović 5, Đoković, Jovanović, Paunić.

0
0

3 Komentara

  1. SRAMNA IGRA BRUKA I SRAMOTA,IMATE LI STIDA I SRAMA NEMATE ZELJE PAMETI,TRENERA TREBA SMENITI ODMAH POSLE NEDELJE,RADULJICA TI COVECE IZGUBLJEN SLUCAJ, EJ KOGA TRENER ZOVE DJOKOVIC,TEPIC,JOVANOVIC,GAGIC,BIRCEVIC BRUKA I SRAMOTA,IMAS MARINKOVICA,DOBRICA JANKOVICA KOJI SKACE ODLICNO VELIKA BRUKA

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter