12
Košarka

FOTO: STARSPORT

KRK: Nezapamćena drama – Partizan do ‘Žućkove levice’ sa penala na 0,2 sekunde do kraja! (FOTO)

Objavljeno: 17.02.19 u 18:58

Osvajač Kupa Radivoja Koraća u sezoni 2018/2019 je Partizan, koji je do trofeja ‘Žućkove levice’ došao trijumfom nad Crvenom zvezdom rezultatom 76:74.

Potajno su se svi nadali da će Niš još jednom u finalu ugostiti Partizan i Crvenu zvezdu i dobili smo novi spektakl srpske košarke. Nažalost, utakmica je imala i krvavu uvertiru, pošto je došlo do tuče na auto-putu Beograd-Niš.

Nikada veće interesovanje nije bilo za okršaj ‘večitih’ u ‘Čairu’, a i Grobari i Delije su u dvorani napravili novu atmosferu za pamćenje.

Sama utakmica je bila neverovatno tvrda u čitavom toku meča, odbrane su bile žestoke, a šut igrače nije služio i mahom su koševi postizani iz reketa. Posebno u prvom poluvremenu.

Zvezda je meč otvorila sa 4:0 i Partizan gotovo tri minuta nije postizao ni poen, a onda je okrenuo na 6:4 i u nastavku prvog poluvremena se igralo gotovo koš za koš. U pojedinim momentima delovalo je da igrači bacaju kamenje, a često smo i gledali scene kako igrači lete po parketu za loptom.

FOTO: STARSPORT

Partizan je bio nešto bolji u igri pod košem i to je eksploatisao preko duela Gagić-Ristić, a nešto kasnije i Veličković-Simanić. Zvezda je uglavnom napadala prodorom, dok van linije 6,75 nije pogađala apsolutno ništa. Tek je tri minuta pre kraja Boriša Simanić pogodio iz 12. pokušaja crveno-belih, a u prvom poluvremenu imali su 1/14.

Jedine dve trojke za Partizan ubacili su u tom periodu meča Bandža Si i Ognjen Jaramaz o tablu, a prvu osetniju razliku od četiri poena doneo je Novica Veličković sa nekoliko lepih rola protiv Simanića i dva za njega karakteristična pogotka uz faul.

Pik en rol Pejdža i Gagića za zakucavanje je razgalio crno-beli deo dvorane za plus šest (37:31) na 15 sekundi pre kraja, a odgovorio je na drugoj strani Filip Čović prodorom za rezultat na poluvremenu 37:33 u korist Partizana.

FOTO: STARSPORT

Drugo poluvreme otvorio je mnogo bolje Partizan, sa trojkom Novice Veličkovića i pogotkom za dva poena Aleksa Renfroa, te je brzo rezultat bio plus devet u korist crno-belih – 42:33.

Međutim, ‘ukopao se parni valjak’ i Zvezda je isto tako brzo uhvatila ponovo priključak. Najpre je trojku pogodio Bili Beron, a potom je dva dalekometna hica pogodio i Dejan Davidovac, koji se potpuno razigrao u tim momentima, kako u odbrani tako i u napadu.

Na sve to se nadovezao Stratos Perperoglu i već u 26. minutu meča Zvezda je vodila sa 48:47. Nije mnogo promenio i tajm-aut Andree Trinkijerija, jer je Dejan Davidovac nastavio da gospodari terenom u momentima.

Izbijao je lopte igračima Partizana u odbrani, a u napadu bio nepogrešiv i šutirao bez promašaja. Tako je uz šut za tri poena 3/3 i pogotkom sa osam metara doneo Zvezdi do tada maksimalnih plus pet – 57:52.

FOTO: STARSPORT

Tada je Partizan uspeo malo da se konsoliduje i ‘povuče ručnu’, te pred ulazak u poslednjih 10 minuta uvede meč u potpuno neizvesnu i dramatičnu završnicu.

Izjednačenje je stiglo na 57:57, a Regland je trojkom doneo Zvezdi tri poena. Potom je i Bili Beron pogodio neverovatnu trojku preko Novice Veličkovića za 63:59, da bi odgovorio na isti način Džok Lendejl, koji je time započeo svoju sjajnu seriju u poslednjoj deonici.

Nakon toga je Australijanac vezao još četiri poena i bio čovek preokreta Partizana. Na njegovu sjajnu rolu se nadovezao i Aleks Renfro, pravo sa klupe je pogodio trojku, a potom i dva plus jedan uz faul Ristića – 67:63.

Neizvesnost je vratio Bili Beron novom neverovatnom trojkom u momentu kada Zvezda nije znala kako da napadne – Minus jedan crveno-belih na dva minuta pre kraja.

FOTO: STARSPORT

Partizan je imao minimalnu prednost, a Beron je trećom trojkom vratio ponovo Zvezdu u igru. Sva tri pogotka američkog šutera su bila zaista neverovatna. A onda je usledio i četvrti za preokret i 72:71!

Međutim, dok je trajala erupcija oduševljenja zvezdaša, na drugoj strani za tri je pogodio Aleks Renfro i ponovo preokrenuo.

Zatim je Beron promašio trojku, a posle ofanzivnog skoka Renfro je faulirao Dobrića koji promašuje oba bacanja. Sledi novi ofanzivni skok i promašaj Perperoglua za tri, a Dobriću se lopta vratila i pogodio je polaganje potpuno usamljen za 74:74!

Trinkijeri je zatražio tajm-aut na 1,1 do kraja i lopta je ubačena za Džoka Lendejla ispod koša koji je uhvatio loptu preko Berona, kome je dosuđen faul i centar Partizana je imao dva bacanja za pobedu, a da je do kraja ostalo 0,2 sekunde.

Iskoristio je oba, pa je Zvezdi ostalo premalo da bilo šta uradi i Partizan je na taj način osvojio Kup Radivoja Koraća! Nezapamćena drama u ‘Čairu’!

Epitet najefikasnijih igrača podelili su Aleks Renfro i Džok Lendejl sa jedne strane, odnosno, Bili Beron na drugoj, dok su po 17 ubacili Dejan Davidovac i Džo Reglend.

Partizan – Crvena zvezda 76:74

finale Kupa Radivoja Koraća
Dvorana ‘Čair’ u Nišu
Sudije: Ilija Belosević, Milivoje Jovčić, Uroš Obrknežević

PARTIZAN: Marinković 7, Veličković 9, Si 5, Renfro 18, Lendejl 18 (starteri); Janković 4, Jaramaz 5, Gagić 8, Pecarski, Gegić, Pejdž, Janković 2.

CRVENA ZVEZDA: Simanić 7, Reglend 17, Perperoglu 3, Cirbes 4, Beron 18 (starteri); Čović 2, Nenadić, Kešelj, Davidovac 17, Lazić, Dobrić 2, Ristić 4.

Zapratite najjaču sportsku instagram stranicu HotSport. Hvala na poverenju.

0
0

12 Komentara

  1. Suđenje u korist Partizana u ključnim trenutcima utakmice. Renfro gubi loptu na sredini, sudije sviraju falu Čovića?1 Renfro pravi faul u napadu nad Čovićem tako što se zaleteo u njega da je ovaj odleteo 5 metara, sudije ništa ne sviraju, Renfro daje trojku tako što je ostao sam. Ni to nije bilo dovoljno, nego se 1,1 sekundu pre kraja svira nepostojeći faul nad Lendejlom. I to je faul navodno napravio Beron koji je niži za glavu.

    0
    0
    Odgovori
  2. Utakmicu je prelomila trojka Renfroa na Beronovu… Jedino sto je bio faul u napadu. Odgurnuo je zvezdinog igraca. Sudije i Tomic (koji uvodi beka da cuva centra pod kosem), su prelomili za partizan!

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter