Košarkaši Partizana su pobedom nad Budućnosti napravili veliki korak ka drugoj ili trećoj poziciji ABA lige, a šta je potrebno da se dogodi kako bi crno-beli stigli do drugog mesta, kao i koji rezultati bi nas doveli do ‘večitog derbija’ u polufinalu?

Kako je Crvena zvezda već obezbedila prvo mesto i rasterećena dočekuje poslednja tri kola, a Partizan i Budućnost imaju tri pobede više od Mega Bemaksa na petoj poziciji, dileme više nema ko će biti učesnici doigravanja, ali svaka od tri ekipe – Cedevita, Budućnost i Partizan – može da bude i druga, ali i četvrta na kraju ligaškog dela.


Raspored do kraja:

Partizan (boldovane su utakmice na domaćem parketu)
Crvena zvezda, Igokea, FMP

Budućnost
Zadar, 
Mega, Cibona

Cedevita
Krka, Olimpija, Mornar

Trenutno stanje na tabeli:

2. Cedevita 14-5
3. Partizan 13-6
4. Budućnost 13-6 

Partizan možda ima i najteži raspored, jer gostuje Crvenoj zvezdi i FMP-u, pa je jedina sigurna pobeda ona protiv Igokee, mada ni Igosi nisu za potceniti. No, idemo scenario po scenario:

Partizan drugi, Cedevita treća, Budućnost četvrta

FOTO: STARSPORT

Da bi crno-beli stigli do druge pozicije, neophodno je da se “pogodi” nekoliko rezultata. Cedevita ima bolji međusobni skor i od Partizana i od Budućnosti, uz utakmicu više, pa je igračima Andree Trinkijerija potrebno da zabeleže dve pobede više u odnosu na ekipu iz Zagreba. I dok nije nemoguće da crno-beli vežu tri pobede, “teži”, ako ne i nemoguć deo je na slovenačkim timovima koji vode grčevitu borbu za opstanak. No, kako se ovde bavimo kombinatorikom, da bi Partizan bio drugi, Cedevita treća a Budućnost išla “na noge” Crvenoj zvezdi, neophodno je da Partizan dobije sve tri utakmice, Cedevita izgubi sve tri, a Budućnost ne pobedi više od jedne utakmice.

Druga moguća opcija je da Partizan slavi tri puta, Cedevita izgubi dve od tri utakmice, nakon čega bi Budućnosti bile neophodne sve tri pobede.

Konačna tabela (2-4. mesto)
2. Partizan 16-6  
3. Cedevita 15-7 ili 14-8
4. Budućnost 15-7, 14-8 ili 13-9

Cedevita druga, Partizan treći, Budućnost četvrta

FOTO: STARSPORT

Realniji razvoj sitaucije jeste da Cedevita zabeleži bar jednu pobedu protiv Olimpije i Krke, a zatim i nad Mornarom u Zagrebu, te drugo mesto ne bi trebalo da bude ugroženo. To bi značilo da bi Partizanu bilo potrebno da u poslednja tri kola zabeleži ili sve tri pobede, ili isti broj pobeda i poraza kao i Budućnost, jer bi s obzirom na bolji skor od Podgoričana zauzeli mesto iznad. 

U slučaju da sve tri ekipe imaju isti odnos pobeda i poraza, Cedevita je svakako druga jer imaju bolji međusobni skor i od Partizana i od Budućnosti, a kako crno-beli imaju bolji skor od Podgoričana, raspored bi bio sledeći:

2. Cedevita 16-6
3. Partizan 16-6
4. Budućnost 16-6

Cedevita druga, Budućnost treća, Partizan četvrti

FOTO: STARSPORT

Kako crno-bele očekuje “večiti derbi”, u slučaju poraza pred navijačima Crvene zvezde Partizan bi morao da se uzda u Megu, jer teško da će Zadar Cibona ugroziti četu Jasmina Repeše u Podgorici. Crno-bele svaka situacija u kojoj imaju pobedu manje od Budućnosti vodi na četvrto mesto, a ukoliko se uporede rasporedi, jasno je da ih ne očekuje ni najmanje lak zadatak. 

2. Cedevita 16-6
3. Budućnost 16-6
4. Partizan 15-7

Budućnost druga, Cedevita treća, Partizan četvrti

Ukoliko Budućnost u naredna dva meča bude imala dve pobede više u odnosu na Cedevitu a jednu u odnosu na PartizanPodgoričani će sa drugog mesta krenuti u odbranu prstena:

2. Budućnost 15-7
3. Cedevita 14-6
4. Partizan 14-6

Budućnost druga, Partizan treći, Cedevita četvrta

FOTO: STARSPORT

Ovakav razvoj situacije je u domenu teorije, jer je za njega neophodno da:

– Budućnost zabeleži dve pobede više od Cedevite, a jednu više od Partizana
– Partizan zabeleži dve pobede više od Cedevite, ali pobedu manje od Budućnosti

Kako Cedevita ima pobedu više, to znači da je potrebno da “sokići” sva tri meča napuste pognutih glava, Paritzan zabeleži dve pobede, a Budućnost sve tri utakmice okonča trijumfalno.

2. Budućnost 16-6
3. Partizan 15-7
4. Cedevita 14-8

Koji scenario je po vama najizvesniji?

HotSport možete pratiti i na Instagramu – hvala na poverenju!