Vojska i obaveze u državi gde se rodio bi mogle da mu stvore ozbiljne probleme po karijeru.

Nekadašnji kapiten Crvene zvezde Zufer Avdija je u intervjuu za Sport klub rekao kako je njegov sin imao želju da igra za reprezentaciju Srbije.


Naslednik Zufera, Deni Avdija je rođen u Izraelu gde je njegov otac igrao za četiri kluba i proveo osam sezona posle odlaska iz Crvene zvezde. Deni Avdija je rođen u Beit Zeri iz braka poznatog oca, srpskog Goranca i majke iz Izraela. Postojala je želja da momak koji je jedan od najvećih evropskih talenata trenutno zaigra za Srbiju, čak i kontakt sa selektorom, ali problem je bila vojna obaveza u Izraelu.

FOTO: STARSPORT

– Deni u avgustu treba da bude regrutovan u izraelsku vojsku. To je bio problem jer on ima i srpsko državljanstvo. Da je odlučio da igra za našu reoprezentaciju, a pričao sam o tome sa Saletom Đorđevićem i ljudima iz saveza, ovde bi imao problem sa vojskom koja traje tri godine jer ne bi dobio status vrhunskog sportiste. Bilo je priče da 2018. godine mora da odluči za koju reprezentaciju će da igra. Bio sam u kontaktu sa Saletom i savezom, međutim, da se opredelio za Srbiju ne bi mogao da izađe iz zemlje tako lako i imao bi problem sa trenizima. Kao izraelski reprezentativac on dobija zvanje vrhunskog sportiste i bez problema može da napusti zemlju, ode u NBA ili negde u Evropu. Kao vrhunski sportista ima velike olakšice. Razmišljali smo šta, kako i gde i na kraju smo se iz već navedenih razloga odlučili za Izrael. Kao otac voleo sam da igra za srpsku reprezentaciju jer bi imao veće šanse da zaigra na Olimpijskim igrama i da osvoji neku medalju. Međutim, ovde je rastao, ovde se rodio i smatra da će mu biti bolje da igra za Izrael, kazao je Avdija za Sport klub.

Deni Avdija je bio deo kampa ‘Košarka bez granica’ NBA lige koji se ove godine održao u Beogradu i dobio priznanje za najboljeg učesnika.

FOTO: YOUTUBE PRINTSCREEN