1
Evrokup

FOTO: STARSPORT

HOTSPORT INTERVJU – STEFAN PENO: Voleo bih da me navijači Partizana malo više ‘brane’, Srbija će igrati na SP u Kini

Objavljeno: 05.01.19 u 18:45

Sa 13 godina Stefan Peno napustio je OKK Beograd i otisnuo se u Španiju, te tada krenuo da gradi svoj košarkaški put.

Nakon što je prošao omladinsku školu slavnog kluba i igrao za prvi tim, novi izazov usledio je u berlinskoj Albi.

Sa nemačkim timom talentovani plejmejker je ove sezone izborio plasman među najboljih 16 timova u Evrokupu, a tamo će mu se ponovo putevi ukrstiti sa voljenim klubom. Pored toga selektor Đorđević dao mu je zapaženu ulogu u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, a pored ovih nas su zanimale i mnoge druge stvari iz njegove karijere, kao što su duel sa jednim od najboljih igrača današnjice, život u Nemačkoj i mnoge druge, ali krenimo redom…

Da li si zadovoljan dosadašnjim delom sezone i učinkom ekipe?

– Mogu reći da za sada ide sve kako bi trebalo. Treniramo jako i uigravamo se da to izgleda što je moguće bolje. Sada to deluje dobro, ali uvek može bolje, počeo je Peno razgovor za naš portal.

U ovom trenutku imate dve pobede manje od Bajerna, da li misliš da Alba može do trofeja u domaćem prvenstvu?

– Da, izgubili smo utakmicu od njih i Vehte, ali ima još mnogo da se igra. Želimo prvo da se plasiramo u plej-of sa što bolje pozicije. Naravno i pre toga ići ćemo od utakmice do utakmice, pa tako do plej-ofa. Ne bi trebalo previše unapred razmišljati, već samo o prvoj narednoj utakmici.

FOTO: STARSPORT

Kako ti se čini grupa u drugoj fazi Evrokupa i kakve su vaše ambicije kada je u pitanju to takmičenje?

– S obzirom da smo prošle godine završili učešće u ovoj fazi, sigurno je da ove godine želimo više. Međutim, ova grupa je teška i neće biti lako plasirati se u narednu fazu, ali je sigurno da će biti zanimljivo i neizvesno.

 Kada si prošle sezone gostovao sa Albom u Beogradu bila je specifična situacija. Tada te je deo navijača Partizana napadao jer igraš za suparničku ekipu, a onaj veći branio jer si ‘njihov’, sta očekujes od ovog gostovanja?

– Njihovo je da navijaju i pokušavaju da pomognu svom timu, što je bolje moguće, ali voleo bih da ovog puta bude više onih koji me brane (smeh). Pozivam navijače da dođu na utakmicu, u mnogo većem broju nego što je to bio slučaj prošle godine.

Da li bi voleo da jednog dana, ako se kockice slože obučeš crno-beli dres?

– Kao mali odrastao sam gledajući utakmice Partizana u Evroligi i tad mi je bio san da i ja jednog dana doživim tako nešto. Sada je već malo drugačije, nemam mnogo vremena da razmišljam o tome, ali naravno ko zna jednog dana možda, ko zna…

FOTO: STARSPORT

Kada se osvrneš na igre u nacionalnom timu, da li si zadovoljan?

– Samim tim što sam bio deo reprezentacije i u prilici da pomognem svojoj zemlji i dao sve od sebe, to je velika stvar za mene. Sve će izgledati bolje ako i kada se kvalifikujemo za Svetsko prvenstvo.

Kada je reč o reprezentaciji kako ti se čini naša poziciji u grupi i kako ti deluje ovaj novi način kvalifikacija?

– Naravno da mislim i verujem da ćemo se plasirati, a kako mi se čini, nemam pojma stvarno. To nije pitanje za mene, za mene je sve ovo novo.

Kako vidiš rad sa selektorom Đorđevićem i da li se nadaš da ćeš biti deo putnika za Kinu, ukoliko se Srbija plasira?

– Mnogo mi je pomogao i pokazao u veoma kratkom vremenskom periodu u ovim prozorima. Zaista sam srećan što se toga tiče, opet nije pitanje za mene da li ću tada biti u timu i nije na meni da o tome odlučujem. Moje je samo da radim jako i zaslužim prvo poziv na pripreme.

FOTO: STARSPORT

Gde je po tvom iskustvu lepše za život u Španiji ili Nemačkoj?

– Prošle godine mi je bilo veoma teško da se naviknem na sve u Nemačkoj, ali ove godine je mnogo lakše i već mi se pomalo sviđa Nemačka, ali ipak biram Španiju.

Kada se vratiš na početak, koliko je tvoj otac (Zoran), koji je košarkaški trener imao uticaj na tvoj razvoj kao igrača?

– Veliki! On me je odveo na prvi trening, a čak me je trenirao jednu ili dve godine. Naravno, i dan danas voli da prokomentariše moju igru i da neki savet, ali mnogo manje nego što je to radio ranije (smeh).

Sa rođenim bratom Nihada Đedovića, Nedimom, tebi se karijera ukrštala, ali i potičete iz košarkaških porodica. Da li među vama i dalje traje da katalonska veza i pored toga što niste više u istom klubu.

– Naravno! Mogu slobodno da kažem da smo zajedno odrasli u Barseloni, provodili smo po čitav dan zajedno, bukvalno od doručka do večere, i veoma mi je drago što smo i danas u veoma dobrim odnosima .

Ko ti je bio omiljeni igrač ili neko na koga si se ugledao?

– Gledao sam snimke Medžik Džonsona i Dejana Bodiroge. To su dva igrača na koja sam se ugledao kao mali, ali takva situacija je i sada.

Kakav je osećaj bio naći se oči u oči sa Raselom Vestbrukom, jednim od najboljih igrača današnjice?

– Davno je bilo. Sećam se da je nekoliko puta dok sam ga ja čuvao iz punog sprinta prebacio u još brži i jači sprint. E, tada sam video koliko moram da radim na sebi, ako želim da se bavim ozbiljno ovim sportom.

 
 
 
View this post on Instagram

#tb #1yearago 😶

A post shared by STEFAN PENO (@slow_peno) on

Da li je ranije bilo ponuda da obučeš dres neke druge reprezentacije?

– Nije zvanično, ali kada sam otišao sa 13 godina u Barselonu oni su nešto želeli i imali neke planove, ali sam im ja odmah jasno stavio do znanja i rekao da je Srbija za mene jedina opcija.

Za vreme boravka u Barseloni, da li si imao priliku da upoznaš nekoga od slavnih fudbalera?

– Jesam. Viđao sam dosta njih u prolazu u sportskom centru, a najdruželjubivi su sigurno Brazilci.

Igrao si letos humanitarnu košarkašku utakmicu ‘Koš za sreću’ na Kalemegdanu, kakve utiske nosiš sa tog događaja?

– Stvarno je bio prelep osećaj učestvovati na nekom takvom humanitarnom događaju kao što je ‘Koš za sreću’. Velika je stvar kada si u mogućnosti da pomogneš nekome tako što radiš ono što voliš. Uvek sam tu za takvu vrstu događaja!

FOTO: Koš za sreću

 Šta bi poželeo našim čitaocima za predstojeće praznike?

– Želim im sve najlepše, puno zdravlja i radosti u 2019. godini!

Sve informacije iz sveta sporta možete najbrže saznati na HotSport instagram profilu.

0
0

1 Komentara

  1. PENO PUNO USPEHA U
    KARIJERI,A JEDNOG DANA
    U PARTIZAN! ON I KOJI
    ISKRENO VOLE PARTIZAN VOLE I TEBE. SRECNO !!!!!!

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter